home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kolesterol Naik Mendadak Pada Bulan Ramadan?

Kolesterol Naik Mendadak Pada Bulan Ramadan?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pada Ramadan, umat Islam yang berpuasa boleh mengawal tahap kolesterol mereka dengan baik. Puasa boleh membantu menurunkan kolesterol dalam darah. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mengadu tentang peningkatan kolesterol semasa berpuasa.

Bolehkan tahap kolesterol seseorang naik mendadak pada bulan puasa? Apakah puncanya dan bagaimanakah cara mencegahnya? Anda boleh lihat keterangan di bawah.

Faktor kenaikan kadar kolesterol semasa puasa

Berpuasa di bulan Ramadan bukan bermakna anda bebas daripad masalah kolesterol. Ini kerana, tiga perkara di bawah menjadi punca kenaikan kadar kolesterol semasa puasa.

1. Tidak menjaga pola pemakanan

Kesilapan terbesar orang yang berisiko kadar kolesterol tinggi dalah kerana tidak menjaga pola pemakanan secara sihat selama sebulan berpuasa. Selepas menahan lapas dan dahaga sepanjang hari, kebanyakan orang menjadi tidak terkawal ketika sahur dan berbuka. Terdapat juga pemahaman yang salah, iaitu kerana sepanjang hari tidak makan apa-apa makanan yang dapat meningkatkan tahap kolesterol, maka apabila berbuka anda bebas memakan makanan dengan kadar kolesterol yang tinggi.

Walaupuan seharian berpuasa, anda tidak disarankan untuk memakan makanan dengan kadar kolesterol yang tinggi. Jadi anda harus menjaga pola pemakanan rendah kolesterol walaupun seharian tidak makan apa-apa.

Menurut kajian pakar dari University of Chicago Department of Radiation and Cellular Oncology, makan sebiji telur sahaja sudah boleh membuatkan kadar kolesterol naik mendadak. Apatah lagi jika anda berbuka dengan hidangan berlemak dan bersantan yang sangat tinggi kolesterolnya.

2. Sindrom metabolik

Sindrom metabolik adalah sekumpulan keadaan perubatan yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Keadaan yang dimaksudkan termasuk berat badan berlebihan (terutama di pinggang dan perut), gula dalam darah tinggi, tekanan darah tinggi, serta kadar trigliserida tinggi. Tiga keaddan ini boleh berlaku semasa berpuasa, terutama jika seharian perut kosong sepanjang hari tiba-tiba dipenuhi dengan pelbagai makanan tidak sihat ketika berbuka.

Misalnya, berbuka dengan hidangan manis, diteruskan dengan hidangan berlemak untuk mkana malam. Anda juga berisiko mengalami sindrom metabolik. Sindrom ini mengakibatkan kenaikan kadar kolesterol jahat (LDL) dalma darah.

3. Kekurangan taurin

Taurin merupakan jenis asid amino yang berfungsi untuk mengawal kadar kolesterol jahat dalam darah dan hati. Ketika puasa, anda mungkin kekurangan taurin. Taurin boleh didapatkan daripada zat besi dan vitamin A. Sumber makanan yang tinggi taurin antara sayuran lain seperti bayam, brokoli, dan cendawan.

Disebabkan sepanjang hari anda tidak makan apa-apa makanan yang mengandungi nutrisi zat besi dan vitamin A, tubuh mengalami kekurangan taurin dan kadar kolesterol suakr dikawal.

Mencegah peningkatan kadar kolesterol semasa puasa

Anda memerlukan strategi yang tepat untuk mencegah kolesterol meningkat semasa puasa. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan kadar kolestrol naik mendadak.

  • Sahur dan berbuka dengan pola pemakanan rendah kolesterol dan rendah gula
  • Ambil ubat penurun kolesterol (misalnya statin) pada waktu malam
  • Perbanyak memakan makanan yang boleh membantu mengawal kadar kolesterol ketika sahur dan berbuka, misalnya oatmeal dan ikan salmon
  • Tetapkan rutin bersenan semasa puasa
  • Menjaga saiz hidangan makanan semasa sahur dan berbuka
  • Jika anda berlebihan berat badan atau obesiti, cuba kawal berat badan semasa puasa

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Causes Cholesterol Number to Spike Upwards? http://www.livestrong.com/article/143803-what-causes-cholesterol-numbers-spike-upward/ Diakses pada 18 Mei 2017.

Health Problems That Raise Cholesterol Levels. http://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/symptoms/health-problems-that-raise-cholesterol-levels/ Diakses pada 18 Mei 2017.

Effects of Ramadan Fasting on Health and Athletic Performance. https://www.esciencecentral.org/ebooks/effects-of-ramadan-fasting/pdf/Ramadan-fasting-and-lipid-profile.pdfDiakses pada 18 Mei 2017.

The changes of metabolic profile and weight during Ramadan fasting. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645692 Diakses pada 18 Mei 2017.

Are You Dangerously Deficit in Taurine? https://bodyecology.com/articles/deficient_in_taurine.php Diakses pada 18 Mei 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor