home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kebimbangan Terapi Penggantian Nikotin

Kebimbangan Terapi Penggantian Nikotin

Pernahkah anda mendengar istilah “Terapi Penggantian Nikotin”? Ia mungkin kelihatan pelik bagi orang biasa yang tidak merokok, tetapi untuk individu yang bergantung kepada nikotin, ia adalah sesuatu yang biasanya mereka fikirkan. Terapi Penggantian Nikotin adalah rawatan di mana perokok mengubah pengambilan nikotin mereka dengan menggunakan patch nikotin, gula-gula getah, lozenges atau inhaler dengan harapan bahawa mereka akhirnya akan berhenti merokok. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan mengenai kelayakan rawatan ini. Sebelum itu, mari kita faham mengenai subjek ini, Merokok dan Terapi Penggantian Nikotin (NRT).

Nikotin menjana dopamin

Semuanya bermula dengan dopamin. Dopamin boleh dipertimbangkan sebagai apa yang kita perlukan. Apabila mencapai sesuatu seperti memenangi perlumbaan, pertaruhan, atau walaupun kita berpuas hati secara seksual, otak kita menghasilkan neurotransmitter yang dipanggil dopamin. Ringkasnya, itu adalah perasaan keseronokan. Ia menjadikan kita berasa baik dan oleh itu mendorong kita untuk lebih lagi. Nikotin dikenali sebagai bahan untuk meningkatkan tahap dopamin. Oleh itu, penggunaan nikotin melalui merokok membawa kepada pergantungan nikotin. Orang yang merokok akan terus merokok untuk mengekalkan tahap nikotin dalam tubuh mereka. Menghentikannya akan menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai penarikan nikotin termasuk kecemasan, sakit kepala, mual dan keinginan nikotin. Walaupun simptom akan merosot selepas beberapa tempoh, ia masih merupakan proses yang tidak menyenangkan dan menekankan. Ini adalah sebab mengapa Terapi Penggantian Nikotin wujud.

Terapi Penggantian Nikotin berfungsi atas dasar bahawa seseorang tidak boleh berhenti merokok dengan segera disebabkan oleh penarikan. Jadi, selain merokok, kita boleh menggunakan patch nikotin, gula getah, lozenges atau inhaler untuk mengekalkan tahap nikotin. Tetapi, ada perkara yang harus anda ingat ketika melakukan terapi.

Ketagihan berterusan

Walaupun kita mungkin tidak mendapat nikotin daripada rokok, tetapi kita masih bergantung kepada nikotin untuk berfungsi setiap hari. Ia berpindah ke dalam bentuk ketagihan nikotin yang lain. Oleh itu, terdapat risiko kesihatan yang berkaitan, biasanya kesan sampingan dari rawatan.

Semua bentuk rawatan mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Khususnya, rawatan gusi boleh mengakibatkan kesakitan atau sakit rahang akibat mengunyah. Perkara yang sama berlaku untuk lozenges yang juga boleh menyebabkan sakit perut, pedih ulu hati atau sakit kepala. Dengan patch, kerana ia memerlukan hubungan fizikal, ada kemungkinan ruam kulit atau alergi. Sesetengah mungkin mengalami masalah tidur seperti kesukaran tidur atau mimpi atau imaginasi yang jelas akibat tidak biasa dengan penyerapan nikotin semasa tidur. Dengan inhaler, kita mungkin mempunyai batuk (yang mungkin tidak semestinya menjadi kesan sampingan kerana batuk juga boleh bermakna bahawa badan anda cuba membersihkan paru-paru anda), tekak yang menggaru (geli tekak) atau mungkin gangguan perut.

Seseorang sering memilih bentuk rawatan berdasarkan sejauh mana ianya mudah dan kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Apa yang anda perlu tahu

Menghentikan ketagihan adalah satu perkara pilihan peribadi. Ia bergantung pada sejauh mana keseriusan yang anda ingin dapatkan dengan berhenti. Oleh itu, menggabungkan NRT dengan program pemberhentian merokok lengkap akan meningkatkan peluang anda untuk berhenti merokok. Menyertai kumpulan sokongan, mendapatkan nasihat doktor, menjadualkan tarikh berhenti, atau mempunyai rancangan dengan pencetus merokok, semua ini akan menjamin kejayaan keseluruhan anda.

Perlu diingatkan bahawa apabila anda telah berjaya bebas daripada merokok, anda harus mula beransur-ansur mengurangkan pengambilan nikotin anda, kerana ketika ini ia akan lebih mudah. Ubat penggantian nikotin sering mengandungi separuh hingga dua pertiga kurang jumlah nikotin yang terdapat dalam rokok. Terdapat peluang untuk berulang jika anda menghentikan terapi terlalu lama.

Di samping itu, orang yang mengandung atau penyakit jantung tidak sepatutnya menjalani NRT sendiri. Doktor akan mencadangkan kaedah lain untuk berhenti merokok dan NRT sering dianggap sebagai cara terakhir.

Walaupun NRT adalah topik kontroversial untuk rawatan merokok, masih ada beberapa perkara yang baik mengenainya. Jika digunakan dengan betul, semua bentuk rawatan dijamin berkesan untuk berhenti merokok. Dalam apa jua keadaan, anda harus mempertimbangkan manfaat lebih besar daripada risiko dan mengikuti cadangan doktor anda untuk hasil terbaik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Nicotine Replacement Therapy for Quitting Tobacco”
http://www.webmd.com/smoking-cessation/nicotine-replacement-therapy-for-quitting-tobacco Accessed October 14, 2016

“The Problem with Nicotine Replacement Therapy”
https://quitsmokingcommunity.org/problem-with-nicotine-replacement-therapy/ Accessed October 14, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 25/01/2019
x