Diabetes Dan Tembikai

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Tembikai adalah buah-buahan kegemaran musim panas seperti buah-buahan lain yang mengandungi gula. Penghidap disbetes mesti mengikuti diet ketat dan sentiasa mengawal tahp gula dalam darah anda.

Sejauh mana kebaikan tembikai?

Menurut USDA, tembikai membentuk 20% daripada Vitamin C yang orang perlukan setiap hari. Bagi vitamin A, ia menyediakan 17%.


Di samping itu, tembikai mengandungi lycopene, yang merupakan antioksidan luar biasa membantu individu melawan radikal bebas. Dengan ini, tembikai membantu kita mencegah kanser.

Selain itu, buah ajaib ini juga mempunyai keupayaan untuk melegakan kesakitan otot dan menurunkan kadar jantung kita.

Jadi, selamatkah memakan tembikai?

Untuk diabetes, anda perlu mengambil kira kedua-dua indeks: indeks glisemik (GI) dan beban glisemik (GL). Yang pertama menunjukkan betapa cepat gula dalam makanan tertentu memasuki aliran darah kita dan skornya bervariasi antara 1 dan 100 merujuk kepada makanan tertentu seperti gula dan roti putih. Yang terakhir menunjukkan gabungan GI dan kandungan karbohidrat yang sebenar. GL dipercayai memberikan tahap yang lebih tepat kepada gula dalam darah bagi makanan tertentu. Lebih tinggi kedua-dua indeks adalah, lebih baik terhadap paras gula dalam darah.

Tembikai mempunyai GI 72 yang cukup tinggi. Walau bagaimanapun, GL dikira hanya 2  dalam setiap 100 gram hidangan. Jadi setiap kali bercadang untuk mendapatkan rawatan daripada tembikai, pastikan anda menggabungkannya dengan makanan GI rendah untuk mengimbangi diet dan mencegah knaikan mendadak gula dalam darah. Awasi keseluruhan diet anda dan bukan hanya hidangan tertentu, kemudian anda boleh tambah tembikai sebagai pencuci mulut kerana ia adalah sumber vitamin dan mineral yang baik, tetapi kekalkannya pada tahap yang sederhana.

Bagaimana dengan buah-buahan lain?

Jika anda menghadapi diabetes, berikut adalah buah-buahan yang selamat dimakan pada jumlah yang sepatutnya:

Plum: dengan GI 24 dan GL 4 (2 plum keseluruhan)

Limau gedang: dengan GI jika 25 dan GL 7 (1 saiz purata)

Di samping itu, pir, aprikot dan pic juga mempunyai nilai yang sama GI dan GL. Buah-buahan yang rendah tahap GI dan GL perlu tambah sejumlah kecil gula, dan selamat digunakan bagi anda yang mempunyai diabetes. Awasi plan diet anda dan pastikan memaklumkannya kepasa doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang lebih dan diet yang lebih sihat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga: