home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pengkateteran Jantung

Definisi|Fahami Risiko|Ketahui Apa Yang Berlaku|Pemulihan

Definisi

Apa itu Pengkateteran Jantung?

Pengkateteran antung, atau Angiogram Koronari, adalah ujian untuk mengetahui sama ada anda mempunyai masalah dengan arteri koronari (pembuluh darah yang membekalkan otot jantung anda dengan oksigen), dan adakah ruang dan injap pam dan jantung di dalam hati anda berfungsi dengan baik.

Pengkateteran jantung akan memberi maklumat kepada doktor anda tentang jantung anda yang selalunya tidak boleh didapati dari ujian lain.

Mengapakah pengkateteran jantung dilakukan?

Anda akan diminta untuk melakukan pengkateteran jantung jika doktor anda mengesyaki anda mempunyai arteri koronari yang sempit atau tersekat, injap jantung yang rosak atau tidak sempurna, atau otot jantung yang lemah.

Fahami Risiko

Apakah risiko pengkateteran jantung?

Jantung dan saluran darah sukar dilihat pada imej sinar-X. Agen kontras (juga dikenali sebagai media kontras atau pewarna) sering digunakan semasa pemeriksaan untuk menyerlahkan otot jantung dan saluran darah, dan menjadikannya lebih mudah untuk dilihat. Pewarna ini adalah cecair tidak berwarna yang dikenali sebagai agen kontras dan biasanya mengandungi iodin. Pewarna ini muncul sebagai bayangan hitam pada imej sinar-X.

Pewarna kontras yang digunakan semasa angiogram biasanya berasaskan iodin. Pewarna kontras yang berasaskan iodin adalah cecair yang jelas dan biasanya disingkirkan tanpa bahaya melalui air kencing atau najis. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kecil untuk mengalami reaksi alahan, jadi adalah penting untuk memberitahu doktor jika anda mempunyai sebarang jenis alahan, terutamanya kepada makanan laut (yang mengandungi iodin). Sekiranya anda mempunyai alahan atau asma kulit, anda mungkin lebih alah terhadap agen kontras.

Seperti kebanyakan prosedur yang dilakukan pada jantung dan saluran darah anda, pengkateteran jantung mempunyai beberapa risiko. Komplikasi utama jarang berlaku.

Risiko pengkateteran jantung adalah:

 • Lebam;
 • Berdarah;
 • Serangan jantung;
 • Strok;
 • Kerosakan pada arteri di mana kateter dimasukkan yang mungkin memerlukan perhatian tambahan (pseudo aneurisma);
 • Irama jantung tidak teratur (aritmia);
 • Reaksi alergi terhadap pewarna atau ubat;
 • Berlaku koyakan pada tisu jantung atau arteri anda;
 • Kerosakan buah pinggang;
 • Jangkitan;
 • Darah beku.

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui Apa Yang Berlaku

Apakah persediaan yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pengkateteran jantung?

Pengkateteran jantung biasanya dilakukan di hospital. Ujian memerlukan beberapa persiapan. Untuk mempersiapkan diri sebelum ujian anda:

 • Jangan makan atau minum apa-apa sekurang-kurangnya enam jam sebelum ujian anda, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Bawa semua ubat dan suplemen anda bersama semasa menjalani ujian.
 • Cuba bertenang. Berasa gemuruh boleh menyebabkan jantung anda berdenyut lebih cepat atau secara tidak teratur dan boleh merumitkan prosedur.

Sebaik sahaja anda telah mendaftar masuk untuk pengkateteran anda, anda akan menjalani pemeriksaan tekanan darah dan denyutan jantung. Anda akan diminta buang air kecil untuk mengosongkan pundi kencing anda. Anda akan diminta mengeluarkan gigi palsu dan mungkin perlu mengeluarkan barang kemas, terutamanya kalung yang dapat mengganggu imej jantung anda. Anda akan menunggu di bilik pra-pembedahan sehingga tiba masanya untuk prosedur anda – biasanya anda boleh membawa sering seseorang menunggu di sana bersama dengan anda.

Apakah yang berlaku semasa pengkateteran jantung?

Pengkateteran jantung biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit.

Sekiranya sesuai, ahli kardiologi anda mungkin menawarkan anda ubat penenang sedatif atau ubat penahan sakit.

Sarung (tiub plastik pendek dan lembut yang digunakan untuk mengakses arteri anda) biasanya dimasukkan ke dalam arteri femoral anda berhampiran pangkal paha atau arteri radial anda berhampiran pergelangan tangan anda. Pakar kardiologi anda akan memasukkan kateter (tiub plastik panjang dan sempit) melalui sarung tersebut dan sepanjang arteri anda ke jantung anda. Pakar kardiologi anda akan menyuntik pewarna ke dalam kateter supaya mereka boleh mengambil sinar-x untuk mengetahui dengan tepat di mana arteri koronari anda telah menyempit.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apakah yang berlaku selepas pengkateteran jantung?

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama.

Sekiranya sarung dimasukkan ke dalam pangkal paha, jangan memandu selama dua hari.

Doktor anda boleh menentukan bila anda perlu kembali ke klinik untuk memperolehi keputusan anda dan membincangkan apa-apa rawatan atau susulan yang anda perlukan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Ferri, Fred. Ferri’s Netter Patient Advisor. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Print edition. Page 73.

Balanitis: MedlinePlus Medical Encyclopedia. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000862.htm. Assessed July 13, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel