backup og meta

Graf Kulit: Ketahui Apa yang Berlaku Semasa Prosedur

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Graf Kulit: Ketahui Apa yang Berlaku Semasa Prosedur

  Graf kulit, yang biasanya dikenali sebagai pemindahan kulit, adalah jenis pembedahan kulit yang melibatkan membuang sebahagian kulit anda dan meletakkannya ke bahagian lain tubuh. Graf kulit sering digunakan untuk menutupi luka besar seperti patah tulang yang memecahkan kulit, terbakar atau menggantikan kulit yang dijangkiti yang tidak dapat disembuhkan.

  Terdapat dua jenis graf kulit:

  1. Split-Level Thickness Grafts

  Jenis graf kulit ini menghilangkan dua lapisan atas kulit, epidermis dan bahagian separa dermis, tanpa ditutup dengan jahitan. Kulit biasanya diambil dari paha, punggung atau lengan atas. Belahan-tahap ketebalan graf kelihatan lebih berkilat daripada seluruh kulit ketika ia sembuh. Kawasan ini tidak tumbuh dengan seluruh kulit. Oleh itu, kanak-kanak yang mendapat jenis graf kulit ini memerlukan transplantasi lain pada kehidupan seterusnya.

  2. Full-Thickness Grafts

  Graf tebal penuh melibatkan membuang seluruh lapisan epidermis dan dermis dengan menutup kawasan dengan jahitan. Penyingkiran ini juga membuang saluran darah dan otot. Ia membolehkan kulit yang ditransplankan digabungkan dengan kulit biasa dan biasanya tumbuh dengan pesakit. Graf tebal penuh digunakan untuk luka-luka kecil pada bahagian tubuh yang sangat kelihatan, seperti muka.

  Kenapa graf kulit diperlukan?

  Graft kulit digunakan untuk pesakit dengan:

 • Kulit yang dijangkiti menyebabkan banyak kehilangan kulit
 • Terbakar
 • Kulit rosak atau hilang yang memerlukan pembedahan kosmetik atau rekonstruktif
 • Pembedahan kanser kulit
 • Ulser yang tidak sembuh
 • Luka yang sangat besar
 • Luka yang tidak dapat ditutup oleh doktor
 • Apakah risiko graf kulit?

  Seperti semua pembedahan, graf kulit mempunyai risiko. Ini termasuk pendarahan, parut, dan jangkitan. Pesakit mungkin mempunyai reaksi terhadap ubat-ubatan untuk prosedur ini. Selepas pembedahan, kulit mungkin tidak sembuh dengan betul atau sembuh secara tidak rata. Perubahan warna dan sensitiviti yang berkurang atau meningkat mungkin berlaku.

  Bagaimana persediaan untuk graf kulit

  Doktor anda akan merancang pembedahan anda beberapa minggu lebih awal. Gunakan masa ini untuk merancang prosedur. Anda perlu memberitahu doktor terlebih dahulu jika anda mengambil ubat-ubatan preskripsi atau bukan preskripsi atau jika anda merokok atau minum alkohol.

  Seperti kebanyakan pembedahan, anda mungkin perlu berpuasa sebelum prosedur. Biasanya sehari sebelum pembedahan anda perlu berhenti makan atau minum, berhenti merokok dan hentikan semua ubat yang anda gunakan.

  Adalah idea yang baik untuk membawa ahli keluarga atau rakan yang dapat memandu anda pulang selepas pembedahan. Jika anda memerlukan penginapan di hospital, lebih baik anda mempunyai seseorang untuk tinggal bersama anda selama beberapa hari pertama selepas pembedahan. Walaupun anda pulang ke rumah, anda mungkin memerlukan bantuan melakukan tugas-tugas tertentu dan bergerak sekitar rumah.

  Apa yang berlaku semasa prosedur?

  Selepas menukar kepada pakaian hospital, anda akan diberi anestetik am atau anestetik setempat supaya anda tidak berasa sakit.

  Pakar bedah akan mengeluarkan kulit dari kawasan penderma. Untuk belahan-tahap ketebalan graf , kulit akan dikeluarkan dari kawasan tubuh anda yang biasanya disembunyikan oleh pakaian, seperti pinggul atau bahagian dalam paha anda. Jika anda mendapat sepenuhnya-ketebalan graf, kawasan itu adalah dinding abdomen atau dinding dada.

  Setelah kulit dikeluarkan, pakar bedah akan meletakkannya di kawasan pemindahan dan menjahit dengan jahitan, staples atau surgical dressing (kain kasa tidak lekat).

  Apa yang perlu dilakukan selepas prosedur?

  Kakitangan hospital akan memantau anda dengan teliti selepas pembedahan anda, memantau tanda-tanda penting anda dan memberikan ubat-ubatan untuk menguruskan kesakitan.

  Belahan-tahap ketebalan graf biasanya akan sembuh dengan cepat. Graf penuh-kulit tebal penuh mungkin memerlukan 1-2 minggu penginapan di hospital. Dalam masa 36 jam, saluran darah di tapak graf hendaklah mula menyambung. Sekiranya tidak, ini bermakna tubuh anda menolak graf dan anda mungkin memerlukan graf kulit yang lain.

  Anda perlu memakai pembalut (dressing) selama 1-2 minggu. Doktor anda akan memberi arahan kepada anda bagaimana untuk menjaga pembalut dan memberi ubat untuk meringankan kesakitan dan ketidakselesaan. Mereka juga akan mengarahkan anda bagaimana untuk menjaga tapak graf dan tempat penderma supaya ia tidak dijangkiti.

  Anda perlu berehat selama 3-4 minggu untuk kedua-dua tempat penderma dan tempat pemindahan untuk sembuh. Elakkan segala jenis trauma atau aktiviti yang boleh mengoyakkan atau meregangkan tempat graf.

  Doktor anda akan memberitahu anda waktu selamat untuk meneruskan aktiviti normal anda. Anda mungkin memerlukan terapi fizikal kemudian untuk memulihkan selepas graf kulit.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan