backup og meta

Apa Itu Kriopembedahan?

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Apa Itu Kriopembedahan?

  Kriopembedahan (cryosurgery), juga dikenali sebagai cryotherapy, adalah sejenis pembedahan yang menghilangkan pertumbuhan kulit dengan menggunakan suhu sejuk yang melampau. Ia boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk menghilangkan ketuat dan luka-luka terdahulu. Kriopembedahan paling sering melibatkan penggunaan cecair nitrogen, walaupun karbon dioksida dan argon juga boleh digunakan. Cecair nitrogen pada suhu -210 ° C hingga -195 ° C boleh membekukan apa sahaja tetapi ia mungkin memerlukan lebih daripada satu rawatan untuk menghapuskan kesan luka sepenuhnya.

  Luka yang boleh mendapat manfaat daripada kriopembedahan termasuk:

  • Keratosis aktinik, tompokan bersisik yang dianggap prakanser
  • Virus ketuat virus
  • keratosisserboroik atau senile warts

  Krioterapi hanya boleh digunakan jika luka anda didiagnosis dengan betul. Ia tidak boleh digunakan untuk merawat melanoma atau sebarang luka pigmen yang tidak diketahui.

  Kriopembedahan dianggap mempunyai risiko lebih sedikit daripada pembedahan tradisional. Tetapi beberapa risiko perubatan kriopembedahan adalah:

  • Lepuh dan ulser yang boleh menyebabkan kesakitan dan jangkitan
  • Sakit atau pedih semasa dan selepas prosedur
  • Berparut
  • Perubahan dalam warna kulit yang biasanya berubah menjadi putih

  Bagaimana anda mempersiapkan diri?

  Sebelum prosedur, pastikan anda berbincang dengan doktor anda apa-apa kebimbangan yang anda mungkin ada. Prosedur ini mudah dan selamat. Doktor anda mungkin meminta anda mengisi borang kebenaran. Ini adalah prosedur standard untuk sebarang jenis pembedahan atau prosedur. Pastikan anda mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda.

  Apa yang dijangkakan

  Doktor atau jururawat anda akan membersihkan kawasan yang terjejas untuk membersihkan apa-apa bahan yang kelihatan seperti solek, losyen atau bedak. Oleh kerana kriopembedahan boleh menyebabkan ketidakselesaan, doktor anda mungkin menggunakan anestesia tempatan untuk mematikan rasa di kawasan itu terlebih dahulu. Kemudian doktor anda akan menyemburkan cecair nitrogen di kawasan yang terjejas untuk membekukannya. Anda mungkin berasa kesakitan atau sensasi yang menyengat. Ini adalah perkara biasa dan akan bertahan sehingga 3 hari. Sekiranya rasa sakit atau sengal bertahan lebih lama atau lebih teruk, beritahu doktor anda. Prosedur itu sendiri hanya boleh berlangsung beberapa minit.

  Apa yang perlu dilakukan kemudiannya

  Selepas kriopembedahan, kawasan yang terjejas anda akan menjadi sedikit merah dan boleh membengkak atau lepuh. Jika ini berlaku pastikan anda membersihkan kawasan dengan perlahan-lahan tanpa memecahkan lepuh. Kawasan yang dirawat akan mengambil masa 7 hingga 10 hari untuk sembuh. Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk perubahan warna hilang.

  Untuk membantu pemulihan anda, berikut adalah beberapa tip:

  • Basuh kawasan yang dirawat perlahan-lahan dengan sabun bebas wangi dan air setiap hari.
  • Biarkan kawasan yang dirawat tidak berbalut kecuali ia berair, ulser atau jika doktor anda mengarahkan sebaliknya.
  • Jika anda melihat apa-apa cecair atau ulser, gunakan jeli petroleum kemudian tutup dengan pembalut.
  • Sekiranya luka anda berdarah, tekan kuat bahagian yang dirawat dengan pad kasa selama 15 minit. Jika anda masih berdarah, terus tekan dengan kuat selama 15 minit lagi. Sekiranya masih berdarah, sebaiknya hubungi doktor anda.
  • Apabila kawasan rawatan anda telah sembuh, lebih baik menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 untuk melindungi dari parut.
  • Jangan gunakan sabun, losyen atau solek wangi di kawasan yang dirawat selama sekurang-kurangnya 10 hari sehingga ia sembuh.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan