backup og meta

Kesakitan Kronik: Adakah Terapi Ultrabunyi Membantu?

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

Kesakitan Kronik: Adakah Terapi Ultrabunyi Membantu?

Anda mungkin sudah biasa mendengar istilah “ultrabunyi” (ultrasound) semasa diagnosis atau rawatan kesakitan kronik.

Terapi ultrabunyi adalah kaedah rawatan yang digunakan oleh ahli terapi fizikal atau ahli terapi kerja untuk merawat keadaan kesakitan dan menggalakkan penyembuhan tisu. Walaupun terapi ultrabunyi tidak berkesan untuk semua keadaan sakit kronik, ia boleh membantu mengurangkan kesakitan anda jika anda mempunyai mana-mana yang berikut:

  • Osteoartritis
  • Kesakitan myofascial
  • Bursitis
  • Sindrom Carpal Tunnel
  • Sakit disebabkan oleh tisu parut
  • Phantom limb pain
  • Terseliuh

Jenis Terapi Ultrabunyi

Terdapat dua jenis terapi ultrabunyi yang utama iaitu haba dan mekanikal. Kedua-duanya menggunakan gelombang bunyi yang dijana oleh transducer head (yang kelihatan seperti mikrofon) untuk menembusi tisu lembut. Perbezaan antara kedua-dua jenis terapi ultrabunyi adalah kadar di mana gelombang bunyi menembusi tisu, dan jenis terapi ultrabunyi yang anda terima bergantung kepada keadaan anda.

  • Terapi ultrabunyi haba/termal

Terapi ultrabunyi termal menggunakan gelombang bunyi yang lebih berterusan. Gelombang bunyi menyebabkan getaran mikroskopik pada molekul tisu dalam, meningkatkan haba dan geseran. Kesan pemanasan menggalakkan penyembuhan dalam tisu lembut dengan meningkatkan metabolisme pada tahap sel tisu.

  • Terapi ultrabunyi mekanikal

Terapi ultrabunyi mekanikal menggunakan getaran gelombang bunyi untuk menembusi tisu. Walaupun ini masih mempunyai kesan pemanasan kecil pada tisu, ia juga menyebabkan pengembangan dan penguncupan dalam buih gas kecil tisu lembut. Ini membantu mengurangkan tindak balas keradangan, mengurangkan bengkak tisu dan mengurangkan kesakitan.

Ultrabunyi untuk kesakitan kronik

Terapi ultrabunyi tidak berfungsi pada semua keadaan sakit kronik. Ia boleh membantu mereka yang mempunyai artritis, sakit myofascial, sakit yang disebabkan oleh fibrosis (tisu parut), terseliuh , dan bursitis.

Merawat kesakitan kronik

Jika anda mengalami kesakitan kronik, anda mungkin terbiasa dengan pelan rawatan terbaik yang menggabungkan terapi yang berbeza.

Ubat-ubatan sering digunakan untuk merawat sakit kronik, tetapi kebanyakannya mempunyai kesan sampingan yang signifikan apabila digunakan dalam jangka panjang, daripada penyakit buah pinggang atau penyakit ulser peptik dengan ubat anti-radang bukan steroid yang berpotensi untuk ketagihan narkotik (opioid).

Terapi seperti ultrabunyi dan sebagainya, sebaliknya, boleh merawat penyebab kesakitan ketika memberikan kelegaan sakit. Walaupun anda memerlukan ubat, cara tambahan merawat sakit kronik mungkin mengurangkan keperluan anda terhadap ubat-ubatan ini. Di samping itu, amalan penenang diri untuk kesakitan kronik adalah membantu tidak kira apa rawatan yang anda dan doktor anda pilih.

Adakah terapai ultrabunyi benar-benar membantu?

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ia berkesan, dapat mengawal jenis kesakitan kronik tertentu, sementara yang lain mengatakan bahawa terdapat sedikit perbezaan antara terapi ultrabunyi dan rawatan terapi tradisional lain (seperti haba, regangan dan rangsangan elektrik) untuk kawalan kesakitan.

Sama seperti ubat kesakitan, mencari rawatan yang mengurangkan kesakitan sering menjadi proses percubaan dan kesilapan (trial and error). Jika anda tidak mengalami peningkatan dalam kesakitan selepas beberapa rawatan ultrabunyi, tanyakan ahli terapi atau doktor anda tentang percubaan sesuatu yang lain.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Dr. Shelby


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 08/07/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan