Adakah Jus Detok Merosakkan Gigi?

  Adakah Jus Detok Merosakkan Gigi?

  Ia telah menjadi kegilaan terbaru dalam hidup yang sihat. Tetapi manakala meneguk lendir (gunge) hijau setiap hari boleh menurunkan berat badan, doktor gigi Dr Uchenna Okoye, dari kumpulan gigi London Smiling, memberi amaran kepada orang ramai yang mengalami masalah gigi kerana diet jus.

  Penyokong tuntutan jus bukan sahaja membantu orang yang langsing, tetapi boleh detok badan daripada toksin dan juga membantu merawat masalah kulit seperti ekzema.

  Ia juga merupakan cara yang baik untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, mengurangkan kekurangan vitamin dan meningkatkan pengambilan serat, yang membantu penghadaman dan keadaan usus.

  Jus buah-buahan: terlalu manis dan terlalu berasid

  Kita sering diberitahu bahawa gula dalam buah-buahan adalah semula jadi dan oleh itu lebih mudah untuk badan menukarkan kepada tenaga, dan kurang cenderung untuk menyimpan sebagai lemak. Walau bagaimanapun, semua gula tambahan pada gigi dan gusi mungkin menyebabkan kerosakan dan masalah gigi serius. Enamel gigi anda boleh menjadi rosak, dan juga gusi anda, di tempat yang memegang gigi. Jika gigi anda tidak reput, atau menjadi sangat sensitif, ada boleh jatuh jika anda terus detoksifikasi badan anda dengan cara ini.

  Kebanyakan buah-buahan, terutamanya buah-buahan sitrus, disebabkan oleh asidnya, boleh merosakkan gigi anda. Hal ini terutama berlaku untuk lemon. Ia mengandungi jumlah yang asid sitrik yang tinggi, cepat haus pada enamel gigi anda.

  Enamel adalah sukar untuk tumbuh semula dan apabila ia rosak teruk, ia juga boleh tidak boleh diperbaiki.

  Tanda-tanda hakisan enamel termasuk:

  • Perubahan warna gigi- Enamel memberikan penampilan gigi putih. Sebaik sahaja ia haus, gigi boleh berwarna kuning kerana dentin, bahan yang membentuk bahagian dalam gigi anda, menunjukkannya.
  • Tepi telus (Transparent edges)- Jika tepi gigi telus, ini adalah satu tanda pasti bahawa enamel nipis dan tidak kuat seperti yang diharapkan.
  • Sensitiviti gigi- Dentin terdedah kepada saraf gigi. Oleh itu, jika enamel sedang terhakis, bahagian dalam gigi terdedah kepada suhu yang membuatkan makan atau minum benda yang sejuk membuatkan tidak selesa.

  Bagaimana untuk mengetahui risiko ini?

  Tunggu! Jangan menyerah pada jus buah-buahan lagi. Walaupun potensi kesan buruk, ada perkara yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan kerosakan. Berikut adalah beberapa:

  • Minum jus detoks ini dengan ais. Suhu diturunkan akan mengurangkan jumlah asid yang ada yang boleh menyentuh gigi anda.
  • Jangan berus gigi anda dengan segera. Ini akan menghilangkan enamel lagi kerana asid sitrik masih segar pada gigi anda. Sebelum anda berus, bilas mulut dengan air.
  • Minum air lemon dengan berhati-hati supaya ia tidak menyentuh gigi atau minum dengan straw supaya ia memintas gigi anda.
  • Sebaliknya cuba minyak pati. Ia mempunyai semua manfaat dan penggantian sempurna untuk jus buah-buahan yang sebenar. Ini menjadikan ia lebih sihat untuk gigi anda! 1 -2 titis dalam segelas air yang sempurna!

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan