What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Makanan Bantu Kurangkan Asid Refluks

  Makanan Bantu Kurangkan Asid Refluks

  Asid refluks berlaku apabila terdapat asid dari perut naik kembali ke saluran esofagus. Keadaan ini adalah normal untuk berlaku tetapi boleh menyebabkan komplikasi kesihatan lain seperti masalah pedih ulu hati.

  Pemilihan makanan yang akan anda makan akan mempengaruhi jumlah asid yang dihasilkan perut. Memakan makanan yang betul adalah kunci untuk mengawal asid refluks atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD), iaitu penyakit pencernaan kronik yang berlaku apabila asid perut atau kandungan perut mengalir kembali ke kerongkong anda.

  Makanan yang boleh membantu mengurangkan asid refluks

  Keadaan ini berlaku mungkin disebabkan oleh asid perut yang menyentuh esofagus dan menyebabkan kerengsaan dan kesakitan.

  Jika anda seorang individu yang mempunyai terlalu banyak asid, anda perlu mengambil makanan tertentu ke dalam diet pemakanan anda untuk mengawal masalah ini.

  1. Sayuran

  Sayuran secara semula jadi mempunyai kandungan lemak dan gula yang rendah, dan ini membantu mengurang asid perut. Pilihan terbaik adalah termasuk kekacang hijau, asparagus, bunga kobis, sayuran berdaun hijau, kentang, dan juga timun.

  1. Halia

  Berfungsi secara semula jadi sebagai anti-radang, dan ia adalah rawatan semula jadi untuk pedih ulu hati dan masalah pencernaan yang lain. Anda boleh tambahkan ke dalam minuman pilihan anda.

  1. Oat

  Merupakan antara pilihan kegemaran bersarapan, seperti gandum dan mempunyai sumber serat yang baik. Oat boleh membantu menyerap asid dalam perut dan mengurangkan simptom refluks. Pilihan lain seperti roti gandum dan beras perang.

  1. Buahan bukan sitrus

  Pilihan buahan bukan sitrus seperti tembikai, pisang, epal dan pear, adalah antara yang tidak akan mencetuskan simptom refluks berbanding buahan berasid seperti lemon dan nenas.

  1. Daging tanpa lemak dan makanan laut

  Daging seperti ayam, ayam turki, ikan dan makanan laut, adalah rendah lemak dan dapat mengurangkan simptom refluks. Anda boleh membakar, merebus, memanggang atau memasaknya mengikut selera anda.

  1. Putih telur

  Adalah pilihan yang baik. Elakkan kuning telur kerana ia mengandungi kandungan lemak yang tinggi dan boleh mencetuskan simptom asid refluks.

  1. Lemak sihat

  Sumber makanan yang mengandungi lemak sihat adalah seperti avokado, kacang walnut, minyak zaitun dan minyak bijan. Kurangkan pengambilan lemak tepu dan lemak trans dan gantikan dengan pilihan lemak tidak tepu yang sihat ini.

  Tiada makanan yang boleh menyembuhkan keadaan kesihatan ini, namun, dengan pengambilan makanan yang tertentu pastinya dalam mengurangkan kecenderungan untuk anda berdepan masalah asid refluks.

   

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

   

  7 Foods to Help Your Acid Reflux

  https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition / Accessed on Jan 25, 2019.

   

  Foods That Fight Heartburn

  https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/foods-that-fight-heartburn#1 / Accessed on Jan 25, 2019.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 27/08/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
  Next article: