backup og meta

5 Punca Gigi Sensitif

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  5 Punca Gigi Sensitif

  Adakah anda pernah mengalami “pembekuan otak” dengan hanya minum segelas air? Adakah ais krim hampir tidak boleh ditahan kerana sakit gigi? Secara keseluruhannya, kepekaan gigi boleh membawa kepada perasaan ini dan banyak lagi. Kepekaan gigi boleh datang dari banyak kesalahan. Ini adalah berpunca daripada gigi sensitif. Namun, apakah puncanya? Sila baca aritkel ini.

  1. Pemutih gigi

  Gigi mempunyai lapisan luar keras yang dipanggil enamel dan lapisan yang lebih lembut di dalam dipanggil dentin. Dentin mempunyai saraf dan sensitif. Pemutihan gigi buat sementara membuatkan enamel lebih teliti, yang mendedahkan dentin. Pemutih gigi bergerak pada gigi anda dan boleh menyebabkan kesakitan. Gel pemutihan boleh menyebabkan luka bakar kimia pada gusi. Jika dulang kurang direka, ia akan membolehkan gel pemutihan keluar dan ke gusi menyebabkan kerengsaan. Semua contoh ini boleh menyakitkan tetapi juga boleh dicegah dan dirawat.

  2. Pereputan gigi

  Pereputan gigi menyebabkan beberapa masalah di dalam mulut. Kepekaan gigi hanya salah satu daripadanya. Ia bermula sebagai rongga, tetapi boleh menyebabkan gingivitis atau gusi surut. Sensitiviti adalah salah satu daripada sakit kecil yang berkaitan dengan kerosakan gigi. Berus, flos dan lawati doktor pergigian anda untuk mengelakkan sebarang masalah.

  3. Memberus gigi terlalu kasar

  Memberus gigi terlalu kasar boleh memusnahkan enamel gigi. Satu kes memberus gigi terlalu keras yang biasa adalah selepas menanggalkan pendakap gigi. Memberus dengan pendakap mungkin sukar apabila cuba mencapai ruang kecil di belakang logam. Kadang-kadang pendakap gigi dipakai selama lebih daripasa setahun, menyebabkan kebiasaan memberus kasar untuk menghilangkan makanan terperangkap. Selepas kebiasaan ini, ia sukar untuk diingatkan apabila pendakap gigi dibuka. Sesetengah orang menjadi pemberus kasar kronik atau mungkin berus gigi dengan bulu yang keras. Untuk mengurangkannya, beli berus gigi yang lebih lembut atau basah di bawah air suam untuk melembutkan sebelum digunakan.

  4. Pengisaran gigi

  Pengisaran (grinding) gigi merosakkan enamel gigi, yang mendedahkan kepada saraf gigi. Ini mewujudkan rasa sakit gigi yang berdenyut. Pengisaran gigi biasanya berlaku semasa tidur tanpa disedari. Untuk mengurangkan risiko pendedahan saraf, doktor gigi akan mencadangkan memakai penjaga mulut semalaman, yang akan melindungi gigi dan enamel.

  5. Produk pergigian tertentu

  Seperti disebutkan, pemutihan gigi boleh menyebabkan gigi sensitif. Ubat gigi pemutihan mungkin melakukan perkara yang sama. Kebanyakannya, bahan-bahan adalah lebih selamat, jadi ubat gigi bukanlah risiko yang sebenar; tetapi jika sensitiviti gigi berlaku, berbincang dengan doktor anda.

  Berus gigi lama juga boleh memainkan peranan dalam kepekaan gigi. Ingat untuk menggantikan berus gigi sekurang-kurangnya setiap 4 bulan untuk menyelesaikannya.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan