Alam Semula Jadi Bawa Manfaat Kesihatan Kepada Manusia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Tekanan yang dilalui setiap hari boleh mendatangkan masalah kepada kesihatan kita. Tetapi adakah anda percaya bahawa alam semula jadi boleh memberikan manfaat kesihatan secara keseluruhan kepada manusia?

Alam semula jadi dan manfaat kesihatan

Terdapat satu kajian saintifik yang menunjukkan bahawa meluangkan masa ‘bersama’ alam seperti berada di tengah-tengah pokok boleh memberikan manfaat fizikal dan psikologi yang berlipat ganda. 

Antaranya, ia dipercayai dapat membantu mengurangkan kemurungan, memperbaiki tumpuan mental bagi individu belia dan lebih berusia. Bukan sekadar itu sahaja, alam semula jadi juga dikatakan dapat membantu mengatasi masalah kesihatan seperti demensia serta isu berkaitan tingkah laku remaja.

Berdasarkan manfaat kesihatan fizikal dan mental yang bakal diperolehi, pelbagai program kesihatan berdasarkan alam sekitar telah dibangunkan. Antara contoh utamanya seperti kepelbagaian aktiviti yang dijalankan di The National Arboretum di Westonbirt.

Memanfaatkan alam semula jadi

Hutan Gloucestershire seluas 600 hektar, di bawah penjagaan Forestry England ini adalah rumah kepada lebih 2,500 spesis pokok yang berbeza. Untuk tempoh lebih daripada empat tahun, hutan ini telah mewujudkan skim komuniti untuk individu kanak-kanak yang mengalami masalah perkembangan serta kepada individu dewasa yang lebih berusia yang berdepan dengan masalah tekanan.

Lebih daripada 5,000 individu telah mengambil bahagian dalam kursus yang ditawarkan di The National Arboretum. Antaranya adalah seperti belajar kemahiran tradisional kraftangan kayu sehinggalah kepada kursus merasai teh yang diperbuat daripada pelbagai pokok dan tumbuhan yang berbeza.

Menurut pegawai komuniti arboretum, Karen Price memberitahu, maklum balas kursus yang diterima memberangsangkan. Antaranya melibatkan kumpulan pesakit demensia yang menyertai salah satu program ‘memberikan komuniti bercakap antara satu sama lain’ (yang kebiasaannya adalah sukar untuk dilakukan). Impak daripada program tersebut telah berjaya membuatkan pesakit demensia terlibat bercakap mengenai program tersebut walaupun setelah beberapa minggu berlalu.

Manfaat kepada mental

Kesan yang diperolehi itu adalah daripada manfaat ketenangan mental kepada pesakit demensia yang hadir apabila ‘berinteraksi’ dengan alam semula jadi. Kesan ini telah diketengahkan dalam satu analisis penyelidikan yang dijalankan oleh ahli psikologi dari Bournemouth University, dua tahun lalu.

Dalam laporan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Dementia menyatakan alam semula jadi dapat meningkatkan mood, tingkah laku dan proses pemahaman mental, meningkatkan fungsi motor serta merangsang deria.

Walau bagaimanapun, para penyelidik memberitahu, kebanyakan individu yang mengalami demensia sering mengabaikan manfaat ini. Keadaan ini berlaku disebabkan mereka berhenti untuk melawat tempat-tempat semula jadi, seperti hutan kerana bimbang golongan ini akan hilang, tersesat atau mengalami kekeliruan.

Kesan kursus yang dijalankan

Dalam satu kursus yang berlainan di bawah program Arboretum’s Nurtured by Nature, ia menawarkan kursus kepada individu belia kurang bernasib baik dan bergelut dengan keadaan keluarga yang sukar. Antara program yang dijalankan dalam kursus ini adalah seperti meditasi, kemahiran pengurusan hutan tradisional dan memasak menggunakan unggun api.

Karen berkongsi komen daripada salah seorang remaja yang pernah mengikuti kursus tersebut, di mana remaja terbabit memberitahu “Saya percaya saya boleh membayangkan saya berada di sini dan mengingati bahawa saya gembira.”

Impak kursus tersebut tidak terhenti di situ sahaja. Sebaliknya ia telah menjadikan penduduk di Britain untuk aktif menanam lebih banyak pokok bagi mewujudkan suasana lebih hijau serta pengumpulan derma untuk membolehkan penanaman lebih banyak pokok dalam hutan.

Berhubung dengan alam 

Kawasan hutan pokok juga dipercayai dapat menawarkan manfaat tertentu dalam membantu individu menangani tekanan. Sebagai contoh, terdapat satu analisis Denmark yang terdiri lebih daripada 130 kajian mengenai manfaat ketenangan daripada hutan. Analisis tersebut menyatakan individu dewasa yang terdedah kepada alam semula jadi dapat mengurangkan tahap tekanan fizikal dan emosi yang dialami dengan ketara. 

Penemuan ini disokong oleh pengasas Nature & Therapy UK, Stefan Batorijs yang pernah mengendalikan program dalam hutan bersama pasukan kakitangan yang bertugas dalam perkhidmatan kesihatan mental kanak-kanak dan remaja.

Antara aktiviti yang dilakukan dalam program tersebut adalah melibatkan berjalan di sepanjang laluan sambil melakukan latihan minda dan fokus untuk menghubungkan peserta dengan alam semula jadi. 

Sebagai contoh aktiviti, peserta diminta untuk memberikan tumpuan kepada bunyi terdekat yang paling kecil boleh didengari. Selepas itu mereka diminta untuk cuba mendengar bunyi atau perkara yang lebih jauh.

Menurut Stefan yang juga merupakan psikoterapi dan pensyarah psikologi di Plymouth University, aktiviti ini memberikan kesan yang kuat kepada individu yang sangat tertekan. Ia dapat membantu mereka untuk mendapatkan kembali ketenangan dan fokus. 

Antara kajian berkaitan alam semula jadi

Sememangnya kesan alam kepada tahap kesihatan seseorang indvidu boleh diukur secara fizikal. Sebagai contoh, dalam kajian dilakukan pada 2010, terdapat 280 responden yang sihat menunjukkan individu yang berjalan kaki melalui hutan atau pokok mempunyai tahap hormon stres yang jauh lebih rendah. 

Malahan, berdasarkan jurnal Environmental Health and Preventative Medicine, mereka  ini juga mempunyai tahap tekanan darah dan kadar nadi yang rendah. 

Dalam satu kajian lain yang diterbitkan dalam Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents pada tahun 2008, mendapati individu wanita yang melawat hutan akan memperolehi manfaat yang lebih tinggi dalam peningkatan sel darah putih yang melawan jangkitan.

Pakar perubatan yang menjalankan kajian tersebut berpendapat bahawa peningkatan itu bukan sahaja disebabkan oleh keadaan responden yang berasa kurang tertekan. Tetapi ia turut melibatkan sistem imun yang melonjak naik kerana mereka bernafas dalam udara yang mengandungi bahan semula jadi hutan, dikenali sebagai phytoncides.

Phytoncides – merupakan bahan kimia pembunuh mikro yang dikeluarkan oleh pokok sebagai pertahanan terhadap jangkitan. Penyelidik percaya apabila seseorang individu terdedah kepada bahan ini, ia secara tidak langsung turut akan menguatkan sistem imun badan.

Kesimpulan 

Terdapat banyak lagi kajian lain yang boleh membuktikan mengenai kebaikan alam semula jadi kepada manusia, sama ada secara fizikal mahupun mental. Tetapi pada akhirnya, ia tetap bergantung kepada individu itu sendiri.

Kebaikan mahupun manfaat yang ditawarkan tidak mungkin dapat diperolehi jika anda tidak mempunyai inisiatif untuk melakukannya. Segalanya bermula daripada diri anda sendiri. Kebaikan itu tidak akan turun dari langit semata-mata.

Marilah mulakan untuk kembali mendekatkan diri anda dengan alam. Letakkan ke tepi segala gajet dan nikmatilah ciptaan Tuhan. Berikan badan anda peluang untuk kembali menghirup udara segar, siapa tahu mungkin anda akan lebih bertenaga dan bersemangat selepas itu. Selamat mencuba!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Selalu Stres, Kalau Tak Nak Muka Berubah Jadi Macam Ini!

  Percaya atau tidak, muka stress boleh sebabkan beberapa kesan pada wajah anda. Kami senaraikan 5 kesan stres pada muka yang mungkin anda tidak tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Dalam sibuk mencari penawar untuk melawan pandemik COVID-19, adakalanya kita terlupa untuk menjaga aspek kesihatan mental.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu, 24 Jam Sebelum Lahir, Ada 11 Benda Bayi Buat Dalam Perut Ibu! No 8 Paling Tak Sangka!

  Pernah terfikir apa mungkin dilakukan bayi di dalam rahim sebelum dilahirkan? Sebagai ibu, anda akan mempersiapkan diri, begitu jugalah dengan si manja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Apa yang menarik dengan minuman kopi? Tahukah anda, jika datuk dan nenek anda minum kopi, ia mungkin membantu mengurangkan risiko nyanyuk dan parkinson!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kebaikan stres

  Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  ibu bekerja

  Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  maksud deja vu

  Selalu Alami Deja Vu? Jaga-Jaga, Ini Mungkin Tanda Demensia Atau Sawan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 04/11/2020 . 3 minit bacaan
  emosi ibu mengandung

  BAHAYA Ibu Hamil STRES, Boleh Bersalin Bayi Pramatang, Si Manja Pula Berdepan Risiko Sakit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan