home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Perkosaan: Kesan Terhadap Fizikal dan Psikologi

Perkosaan: Kesan Terhadap Fizikal dan Psikologi

Perkosaan atau rogol adalah jenayah yang meninggalkan mangsa dengan banyak kecederaan fizikal dan psikologi yang serius. Baca artikel ini untuk melihat bagaimana perkosaan menjejaskan kehidupan seseorang.

Kesan fizikal

perkosaan

Rogol boleh menjejaskan tubuh mangsa secara fizikal kerana perogol mungkin menggunakan keganasan seksual. Mangsa mungkin memerlukan perhatian perubatan untuk memulihkan masalah ini. Kesan fizikal biasa termasuk apabila:

  • Mangsa mengalami penembusan yang menyakitkan. Kesakitan boleh menjadi ketara dan boleh dirasai semasa perkosaan dan selepas itu.
  • Mangsa mempunyai jangkitan urin.
  • Mangsa boleh hamil. Ramai mangsa mungkin tidak mahu menjaga bayi berkenaan kerana ia mengingatkan mereka tentang peristiwa traumatik.
  • Mangsa boleh mendapat jangkitan seksual seperti HIV, gonorrhea, chlamydia, hepatitis B. Keadaan ini sukar dirawat.
  • Mangsa mungkin mengalami kesukaran berjalan atau mengalami patah tulang.

Kesan psikologi

Selepas perkosaan, kesihatan mental dan emosi mangsa boleh merosot dengan ketara.

Bersalah dan malu

Kerana masyarakat cenderung menyalahkan mangsa, walaupun mangsa tidak melakukan apa-apa yang salah, mereka mungkin berasa bersalah. Walaupun mangsa tahu ia bukan kesalahan mereka, mereka masih boleh berasa bersalah. Mereka percaya bahawa mereka membenarkan perogol menyerang mereka secara seksual.

Terdapat kes-kes apabila rasa malu membuatkan mangsa memutuskan untuk diam. Mangsa tidak menceritakan kisah mereka kepada polis, sehingga pemerkosa dapat terus melakukan kegiatan jenayah ini tanpa apa-apa hukuman.

Hilang kawalan

perkosaan

Selepas kejadian itu, mangsa kehilangan keyakinannya. Mereka berfikir bahawa mereka tidak berkuasa, tidak berguna, dan tidak dapat mengawal hidup mereka apabila membiarkan perkosaan berlaku. Oleh itu, mereka mungkin tidak dapat mengawal perasaan, pemikiran dan tingkah laku mereka dan jatuh ke keadaan kejutan atau perasaan kaku.

Ketakutan

Mangsa kekal rasa takut bahawa pemerkosa itu akan kembali dan mereka menderita akan diperkosa lagi. Selain itu, mereka takut bahawa orang lain akan mengetahui mengenai kejadian itu dan memandang rendah terhadap mereka. Di samping itu, mangsa berasa takut di tempat di mana mereka dirogol.

Kemarahan

Kemarahan adalah reaksi biasa terhadap peristiwa traumatik. Kemarahan dapat membantu mangsa merasakan mereka semakin kuat. Mangsa mungkin marah dengan pemerkosa, dengan diri mereka sendiri atau dengan orang yang ingin membantu mereka. Kadang-kadang, kemarahan boleh menyebabkan tindakan jenayah seperti membunuh perogol.

Ketidakpercayaan

Mangsa mungkin kehilangan kepercayaan mereka pada seseorang dan dalam kehidupan, memikirkan setiap orang boleh menjadi seorang yang tidak baik sama ada mereka adalah kenalan sendiri atau orang asing.

Tertanya-tanya

Mangsa mungkin tertanya-tanya mengapa pemerkosa memilih mereka. Kenapa mereka perlu mengalaminya? Kenapa pemerkosa tidak memilih orang lain? Ini adalah tindak balas semula jadi kerana mangsa tahu bahawa hanya sebilangan orang yang menderita masalah ini.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What The victims May Be Feeling. https://sapac.umich.edu/article/161. Accessed March 4, 2017.

Some common reactions to sexual assault. http://dean.williams.edu/policies/sexual-misconduct/some-common-reactions-to-sexual-assault/. Accessed March 4, 2017.

Sexual assault. https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/sexual-assault.html. Accessed March 4, 2017.

What is sexual assault and sexual abuse?. http://www.kemh.health.wa.gov.au/services/sarc/what_is.htm. Accessed March 4, 2017.

Information and help after rape and sexual assault – Section 2: How rape and sexual assault can affect people. http://www.gov.scot/Publications/2016/02/7336/4. Accessed March 4, 2017.

Feelings after sexual assault. http://www.secasa.com.au/pages/feelings-after-sexual-assault/. Accessed March 4, 2017.

Effects of Rape: Psychological and Physical Effects of Rape. http://www.healthyplace.com/abuse/rape/effects-of-rape-psychological-and-physical-effects-of-rape/. Accessed March 4, 2017.

Effects of Sexual Assault and Rape. http://www.joyfulheartfoundation.org/learn/sexual-assault-rape/effects-sexual-assault-and-rape. Accessed March 4, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 17/09/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor