home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

11 Perkara Yang Boleh Pengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

11 Perkara Yang Boleh Pengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

Proses tumbesaran setiap anak adalah berbeza dan dipengaruhi pelbagai faktor. Para ibu dan bapa sekalian, ini adalah perihal mengenai perkembangan kanak kanak yang patut anda ketahui.

Apa itu proses tumbesaran & perkembangan kanak kanak?

Pembangunan atau perkembangan si kecil merujuk kepada urutan perubahan fizikal, bahasa, pemikiran dan emosi yang berlaku pada kanak-kanak dari lahir hingga awal dewasa.

Semasa proses ini seseorang kanak-kanak berkembang daripada kebergantungan kepada ibu bapa atau penjaga mereka untuk menjadi seorang yang lebih berdikari.

Proses ini sangat dipengaruhi oleh faktor-faktor genetik (gen yang disebarkan dari ibu bapa mereka) dan peristiwa semasa kehidupan pranatal. Ia juga dipengaruhi oleh fakta alam sekitar dan kapasiti pembelajaran kanak-kanak.

perkembangan kanak-kanak

Faktor Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Proses tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak bergantung kepada faktor persekitaran dalaman dan luaran. Manakala sesetengahnya di luar kawalan dan kita membentuknya.

Mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang diperlukan oleh kanak-kanak pada setiap tahap perkembangan dan perkembangan mereka membantu anda membesarkannya dengan baik.

perkembangan kanak-kanak

 1. Keturunan

Keturunan adalah penyebaran perwatakan fizikal dari ibu bapa kepada anak-anak melalui gen mereka. Ia mempengaruhi semua aspek penampilan fizikal seperti ketinggian, berat badan, struktur badan, warna mata, tekstur rambut dan kecerdasan dan kebolehan.

Penyakit juga dilepaskan melalui gen seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti dan faktor-faktor genetik yang boleh menjejaskan pertumbuhan anak.

Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan pemeliharaan dapat memberikan yang terbaik daripada kualiti yang ada sekarang dalam gen.

 1. Alam Sekitar

Persekitaran memainkan peranan penting dalam perkembangan si kecil dan ia mewakili jumlah keseluruhan rangsangan fizikal dan psikologi yang diterima oleh kanak-kanak.

Antara faktor persekitaran yang mempengaruhi perkembangan awal kanak-kanak melibatkan persekitaran fizikal, keadaan geografi, persekitaran sosial dan hubungan dengan keluarga dan rakan sebaya.

 1. Jantina anak

Jantina adalah satu lagi penentu utama di antara faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan fizikal dan perkembangan si manja. Perkembangan kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah berbeza, terutamanya apabila mereka mendekati akil baligh.

Lelaki cenderung lebih tinggi dan fizikalnya lebih kuat daripada perempuan. Pun begitu, perempuan akan mempunyai tahap kematangan lebih cepat berbanding lelaki.

 1. Senaman dan kesihatan

Senaman di sini merujuk kepada masa bermain biasa dan aktiviti sukan yang membantu tubuh meningkatkan kekuatan otot dan jisim tulang.

Malah, senaman juga menjadikan mereka sihat dan melawan penyakit dengan menguatkan sistem imun. Permainan luar mendedahkan mereka kepada mikrob yang membantu mereka membina ketahanan dan mencegah alahan.

 1. Hormon kanak kanak

Hormon tergolong dalam sistem endokrin dan mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh kita. Ia dihasilkan oleh kelenjar yang berbeza yang terletak di bahagian tertentu tubuh untuk mengeluarkan hormon yang mengawal fungsi badan.

Fungsi mereka yang tepat pada masanya adalah penting untuk pertumbuhan fizikal dan perkembangan normal pada kanak-kanak.

Ketidakseimbangan dalam fungsi kelenjar penyembuhan hormon boleh mengakibatkan kecacatan pertumbuhan, obesiti, masalah tingkah laku dan penyakit lain.

 1. Nutrisi kanak kanak

Nutrisi adalah faktor penting dalam pertumbuhan kerana ia melibatkan semua yang diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki dirinya berasal dari makanan yang kita makan.

Diet yang seimbang yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak adalah penting untuk perkembangan otak dan tubuh.

 1. Pengaruh keluarga

Keluarga mempunyai kesan yang paling mendalam dalam memupuk kanak-kanak dan menentukan cara perkembangan secara psikologi dan sosial.

Pertumbuhan yang paling positif dilihat apabila keluarga meluangkan masa, tenaga dan cinta dalam perkembangan kanak-kanak seperti membaca kepada mereka, bermain dengan mereka dan mempunyai perbualan yang bermakna.

proses tumbesaran

 1. Pengaruh geografi

Di mana anda tinggal juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap proses tumbesaran atau kemenjadian anak anda.

Sekolah yang mereka hadiri, kejiranan, peluang yang ditawarkan oleh masyarakat dan kalangan rakan sebaya mereka adalah beberapa faktor sosial yang mempengaruhi perkembangan anak.

Malah keadaan cuaca juga mempengaruhi anak-anak dalam bentuk irama tubuh, alergi dan keadaan kesihatan yang lain.

 1. Status sosioekonomi

Status sosioekonomi keluarga menentukan kualiti peluang yang diperoleh anak. Belajar di sekolah yang lebih baik, yang lebih mahal pasti mempunyai faedah dalam jangka masa panjang.

Keluarga yang baik juga boleh menawarkan sumber pembelajaran yang lebih baik untuk anak-anak mereka dan mampu mendapatkan bantuan khas apabila mereka memerlukan.

 1. Pembelajaran dan pengukuhan

Pembelajaran melibatkan lebih daripada persekolahan, membina kanak-kanak itu secara mental, intelektual, emosi dan sosial sehingga mereka berfungsi sebagai individu yang berguna dengan baik dalam masyarakat.

Pengukuhan adalah komponen pembelajaran di mana suatu kegiatan atau latihan diulang dan ditapis untuk menguatkan pelajaran yang dipelajari. Contohnya ialah memainkan alat muzik; mereka menjadi lebih baik bermain ketika mereka berlatih bermain instrumen.

 1. Perubatan

Ada beberapa jenis ubat-ubatan yang akan menjejaskan pertumbuhan. Kanak-kanak yang mengambil beberapa jenis ubat-ubatan mungkin akan menjadi lebih ringan dan pendek berbanding kanak-kanak seusia mereka.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What is Child Development? https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/what-is-child-development/ Accessed on June 19, 2019.

https://www.childdevelopment.org/cs/cdtc/print/htdocs/services_cc.htm

https://www.unicef.org/early-childhood-development

Quality 101: Identifying the Core Components of a High-Quality Early Childhood Program

 

Home

https://www.who.int/topics/early-child-development/en/

 

 

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 26/03/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan
x