backup og meta

11 Perkara Yang Mempengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 03/08/2022

  11 Perkara Yang Mempengaruhi Tumbesaran Anak, Ibu Ayah Wajib Ambil Tahu!

  Proses tumbesaran setiap anak adalah berbeza dan dipengaruhi pelbagai faktor. Para ibu dan bapa sekalian, ini adalah perihal faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak yang patut anda ketahui.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan keibubapaan, anda boleh klik di sini.

  Apa itu proses tumbesaran & perkembangan kanak-kanak?

  Pembangunan atau perkembangan si kecil merujuk kepada urutan perubahan fizikal, bahasa, pemikiran dan emosi yang berlaku pada kanak-kanak dari lahir hingga awal dewasa.

  Semasa proses ini seseorang kanak-kanak berkembang daripada kebergantungan kepada ibu bapa atau penjaga mereka untuk menjadi seorang yang lebih berdikari.

  Proses ini sangat dipengaruhi oleh faktor-faktor genetik (gen yang disebarkan dari ibu bapa mereka) dan peristiwa semasa kehidupan pranatal. Ia juga dipengaruhi oleh fakta alam sekitar dan kapasiti pembelajaran kanak-kanak.

  faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak

  Faktor Yang Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak 

  Proses tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak bergantung kepada faktor persekitaran dalaman dan luaran. Manakala sesetengahnya di luar kawalan dan kita membentuknya.

  Mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang diperlukan oleh kanak-kanak pada setiap tahap perkembangan dan perkembangan mereka membantu anda membesarkannya dengan baik.

  Berikut merupakan 11 faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak. Jom tengok:

  faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak

  Faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak#1 Keturunan

  Keturunan adalah penyebaran perwatakan fizikal dari ibu bapa kepada anak-anak melalui gen mereka. Ia mempengaruhi semua aspek penampilan fizikal seperti ketinggian, berat badan, struktur badan, warna mata, tekstur rambut dan kecerdasan dan kebolehan.

  Penyakit juga dilepaskan melalui gen seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti dan faktor-faktor genetik yang boleh menjejaskan pertumbuhan anak.

  Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan pemeliharaan dapat memberikan yang terbaik daripada kualiti yang ada sekarang dalam gen.

  #2. Alam Sekitar

  Persekitaran memainkan peranan penting dalam perkembangan si kecil dan ia mewakili jumlah keseluruhan rangsangan fizikal dan psikologi yang diterima oleh kanak-kanak.

  Antara faktor persekitaran yang mempengaruhi perkembangan awal kanak-kanak melibatkan persekitaran fizikal, keadaan geografi, persekitaran sosial dan hubungan dengan keluarga dan rakan sebaya.

  #3. Jantina juga faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak

  Jantina adalah satu lagi penentu utama di antara faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak dan pertumbuhan fizikal si manja. Perkembangan anak lelaki dan perempuan adalah berbeza, terutamanya apabila mereka mendekati akil baligh.

  Lelaki cenderung lebih tinggi dan fizikalnya lebih kuat daripada perempuan. Pun begitu, perempuan akan mempunyai tahap kematangan lebih cepat berbanding lelaki.

  #4. Senaman dan kesihatan

  Senaman di sini merujuk kepada masa bermain biasa dan aktiviti sukan yang membantu tubuh meningkatkan kekuatan otot dan jisim tulang.

  Malah, senaman juga menjadikan mereka sihat dan melawan penyakit dengan menguatkan sistem imun. Permainan luar mendedahkan mereka kepada mikrob yang membantu mereka membina ketahanan dan mencegah alahan.

  #5. Hormon kanak kanak

  Hormon tergolong dalam sistem endokrin dan mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh kita. Ia dihasilkan oleh kelenjar yang berbeza yang terletak di bahagian tertentu tubuh untuk mengeluarkan hormon yang mengawal fungsi badan.

  Fungsi mereka yang tepat pada masanya adalah penting untuk pertumbuhan fizikal dan perkembangan normal pada kanak-kanak.

  Ketidakseimbangan dalam fungsi kelenjar penyembuhan hormon boleh mengakibatkan kecacatan pertumbuhan, obesiti, masalah tingkah laku dan penyakit lain.

  #6. Nutrisi kanak kanak

  Nutrisi adalah faktor penting dalam pertumbuhan kerana ia melibatkan semua yang diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki dirinya berasal dari makanan yang kita makan.

  Diet yang seimbang yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak adalah penting untuk perkembangan otak dan tubuh.

  #7. Pengaruh keluarga

  Keluarga mempunyai kesan yang paling mendalam dalam memupuk kanak-kanak dan menentukan cara perkembangan secara psikologi dan sosial.

  Pertumbuhan yang paling positif dilihat apabila keluarga meluangkan masa, tenaga dan cinta dalam perkembangan kanak-kanak seperti membaca kepada mereka, bermain dengan mereka dan mempunyai perbualan yang bermakna. 

  faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak

  #8. Pengaruh geografi turut menjadi faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak

  Di mana anda tinggal juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap proses tumbesaran atau kemenjadian anak anda.

  Sekolah yang mereka hadiri, kejiranan, peluang yang ditawarkan oleh masyarakat dan kalangan rakan sebaya mereka adalah beberapa faktor sosial yang mempengaruhi perkembangan anak.

  Malah keadaan cuaca juga mempengaruhi anak-anak dalam bentuk irama tubuh, alergi dan keadaan kesihatan yang lain.

  #9. Status sosioekonomi

  Status sosioekonomi keluarga menentukan kualiti peluang yang diperoleh anak. Belajar di sekolah yang lebih baik, yang lebih mahal pasti mempunyai faedah dalam jangka masa panjang.

  Keluarga yang baik juga boleh menawarkan sumber pembelajaran yang lebih baik untuk anak-anak mereka dan mampu mendapatkan bantuan khas apabila mereka memerlukan.

  #10. Pembelajaran dan pengukuhan

  Pembelajaran melibatkan lebih daripada persekolahan, membina kanak-kanak itu secara mental, intelektual, emosi dan sosial sehingga mereka berfungsi sebagai individu yang berguna dengan baik dalam masyarakat.

  Pengukuhan adalah komponen pembelajaran di mana suatu kegiatan atau latihan diulang dan ditapis untuk menguatkan pelajaran yang dipelajari. Contohnya ialah memainkan alat muzik; mereka menjadi lebih baik bermain ketika mereka berlatih bermain instrumen.

  #11. Perubatan

  Ada beberapa jenis ubat-ubatan yang akan menjejaskan pertumbuhan. Kanak-kanak yang mengambil beberapa jenis ubat-ubatan mungkin akan menjadi lebih ringan dan pendek berbanding kanak-kanak seusia mereka.

  Kini anda telah mengetahui 11 faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 03/08/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan