Daun Ketum Boleh Rawat Kencing Manis & Darah Tinggi? JANGAN Biasakan Diri Percaya Bulat-Bulat!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Jika anda merupakan pengamal perubatan tradisional atau pengguna rawatan kencing manis tradisional, pasti anda tahu berkenaan dengan daun ketum, kan?

Ramai individu yang beranggapan bahawa daun tersebut boleh merawat pelbagai jenis penyakit kronik termasuklah kencing manis dan hipertensi.

Adakah ia benar? Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Daun ketum sebagai rawatan kencing manis dan hipertensi? 

daun ketum

Terdapat pelbagai jenis faktor yang boleh menyebabkan seseorang itu didiagnosis dengan penyakit diabetes (kencing manis) dan hipertensi (tekanan darah tinggi)

Secara amnya, gaya hidup tidak aktif dan pengambilan makanan secara berlebihan merupakan faktor yang paling signifikan dalam pembentukan kedua-dua penyakit kronik tersebut.

Walaupun diabetes dan hipertensi sering dikaitkan dengan komplikasi yang boleh mempengaruhi kualiti hidup individu, simptomnya boleh dikawal melalui perubahan gaya hidup dan kaedah farmakologikal.

Kebanyakan ubat yang dicipta bagi merawat penyakit ini telah melalui ujian klinikal bagi membuktikan keberkesanannya. Namun, terdapat sesetengah golongan yang cenderung untuk mencuba perubatan tradisional dan tidak menghiraukan nasihat doktor.

Apa yang lebih membimbangkan lagi adalah ada golongan yang berpegang kepada kefahaman yang salah atau fakta yang tidak terbukti oleh mana-mana kajian sains. Sebagai contoh, mereka percaya bahawa daun ini berupaya untuk menurunkan paras gula dalam darah.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh The Food and Drug Association (FDA), pada tahun 2018, sebanyak 36 kematian telah direkodkan berkaitan dengan daun ketum. 

Ia merupakan sejenis dadah yang popular di Amerika Syarikat bagi merawat simptom penarikan opiat dan digunakan sebagai ubat tahan sakit. 

Terdapat juga suplemen yang dijual di farmasi yang mengandungi tumbuhan ini sebagai bahan asas. Namun, pengambilannya ditegah oleh doktor dan pakar perubatan moden.

Berbanding dengan ubat yang dipreskripsikan, suplemen ketum tidak melalui proses tapisan yang sama bagi memastikan ia selamat untuk digunakan dalam jangka masa panjang. Setakat ini tiada lagi bukti klinikal yang menunjukkan keberkesanan daun ini sebagai rawatan kencing manis.

Menurut Dr Marilyn Tan, Pengarah Klinik Endokrin di Stanford, mereka yang telah didiagnosis dengan penyakit kronik seperti diabetes dan hipertensi tidak digalakkan untuk mengambil sebarang suplemen bagi menggantikan ubat sedia ada.

Pertukaran tersebut boleh menyebabkan komplikasi yang mampu memudaratkan kesihatan.

Perbezaan overdos daun ini dengan opiat yang lain

rawatan kencing manis

Walaupun kita mempunyai ubat khusus yang boleh digunakan bagi merawat individu yang mengambil opiat secara berlebihan (naloxone), tapi ubat yang sama tidak boleh merawat sepenuhnya simptom yang dialami oleh mereka yang overdos daun ketum.

Fungsi dadah opiat tertumpu kepada reseptor gamma pada otak, menyebabkan simptom seperti denyutan nadi lemah dan kadar pernafasan perlahan. 

Jika opiat diambil secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kegagalan pernafasan dan koma. Komplikasi tersebut merupakan kesan yang paling kerap dilihat pada mereka yang overdos opiat.

Walaupun daun ini mempunyai sifat opiat, jika diambil secara berlebihan, ia juga boleh menyebabkan simptom lain seperti sawan, keresahan, degupan jantung laju dan tekanan darah tinggi. 

Kewujudan simptom-simptom tersebut tidak mempunyai kaitan dengan reseptor gamma. Ia terjadi disebabkan oleh proses pengambilan semula neurotransmiter norepinefrin dan serotonin terbantut. 

Secara ringkasnya, pengambilan daun ketum secara berlebihan boleh mempengaruhi proses fisiologi badan mengakibatkan simptom yang tidak mempunyai kaitan dengan kesan pengambilan opiat. 

Rawatan tidak boleh diberikan dengan sewenang-wenangnya. Ia bergantung kepada simptom yang dialami oleh pesakit. Jika ia berkait rapat dengan simptom overdos opiat, ubat seperti naloxone boleh digunakan. 

Namun, jika simptomnya lebih kepada sawan dan keresahan, ubat benzodiazepin (ubat tidur) akan diberikan.

Protokol rawatan sedemikian khusus buat mereka yang mengalami overdos daun ketum. Dadah opiat yang lain seperti heroin tidak akan memberikan kesan overdos seperti sawan, justeru, penggunaan ubat tidur boleh membahayakan pesakit. 

Peningkatan pada penggunaan dadah berteraskan bahan daun ketum amat membimbangkan. Ia tidak boleh dianggap sebagai penawar semula jadi kepada apa-apa jenis penyakit memandangkan tiada bukti saintifik yang menunjukkan bahan tersebut selamat diambil dan berkesan.

Potensi daun ketum dalam bidang perubatan

suplemen

Mungkin daun ketum merupakan alternatif kepada methadone dalam merawat ketagihan dadah di luar negara, namun di Malaysia, ia tidak diluluskan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk digunakan bagi tujuan tersebut.

Malaysia mengharamkan penggunaan ketum melalui Akta Racun 1952, Seksyen 30 (3) berikutan ia dianggap sebagai bahan psikotropik (ubat yang memberi kesan kepada pemikiran, emosi dan tingkah laku). Akta tersebut digubal bagi mengawal penanaman, pemilikan dan pengedaran produk tersebut.

Namun, KKM tidak menafikan potensi daun ketum sebagai rawatan alternatif bagi mereka yang mengalami masalah ketagihan dadah. Meskipun begitu, keberkesanannya perlu dibuktikan oleh kajian klinikal terlebih dahulu. 

Setakat ini, kajian menunjukkan penggunaan daun ketum dalam mengubati ketagihan dadah boleh menyebabkan pelbagai jenis kesan buruk.

Antaranya adalah:

  • Mereka yang berhenti menggunakan daun ketum akan mengalami simptom penarikan yang sama dengan penggunaan opiat
  • Wanita yang menggunakan daun ketum sewaktu hamil berisiko untuk melahirkan bayi yang mengalami simptom penarikan opiat
  • Penggunaan daun ketum dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan simptom seperti sembelit, hilang selera makan, hilang berat badan mendadak, insomnia dan perubahan warna pada pipi

Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) memperakui bahawa daun ketum mempunyai manfaatnya yang tersendiri. Namun, setakat ini, mudaratnya dikhuatiri lebih banyak jika dibandingkan dengan kebaikannya.

Jika daun ketum dijadikan sebagai alternatif kepada methadone, akan wujud ruang penyalahgunaan khususnya kepada mereka yang tidak mempunyai keperluan seperti pelajar.

Konklusi

Tiada bukti saintifik yang menunjukkan keberkesanan daun ketum dalam merawat hipertensi dan diabetes. Sebagai pengguna, anda jangan mudah percaya dengan mitos yang berlegar-legar dalam masyarakat tempatan.

Ubat diabetes dan hipertensi sedia ada telah terbukti berkesan dalam mengawal simptom dan mengurangkan risiko komplikasi. Jangan abaikan perubatan moden hanya kerana anda mahu mencuba perubatan alternatif.

Siasat terlebih dahulu fakta yang disebarkan oleh individu lain. Jangan terpedaya dengan testimoni mereka semata-mata. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Peria Katak Berkesan Turunkan Gula Darah Pesakit Kencing Manis, Benarkah?

Benarkah peria katak ubat kencing manis yang berkesan? Bolehkah pesakit kencing manis mengambil peria katak untuk kencing manis mereka?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kencing Manis 19/02/2021 . 3 minit bacaan

Elak Penyakit Kencing Manis Dengan Lakukan 7 Cara Ini! Kongsikan Kepada Ahli Keluarga Anda

Adakah anda tahu, apakah cara mencegah diabetes? Kami kongsikan beberapa cara mencegah penyakit kencing manis ini agar anda tidak menjadi mangsa seterusnya. 

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diabetes Jenis 2 18/02/2021 . 3 minit bacaan

Semua Pesakit Diabetes Kena Ambil Suntikan Insulin? Ini Fungsi Insulin Pada Tubuh

Dalam artikel ini, kami jelaskan kepada anda apa itu insulin dan kenapa ia penting sebagai salah satu cara mengatasi diabetes.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kencing Manis 16/02/2021 . 3 minit bacaan

Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

Anda tahu apa itu kencing manis? Adakah anda juga tahu apa itu GDM? Kedua-duanya sangat berkait rapat dengan ibu hamil. Inilah maksud GDM...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kencing Manis 15/02/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

kehamilan anggur

Janin Tidak Membesar Dalam Kandungan? Ini Antara Risiko Kehamilan Anggur, Ibu Kena Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
tanda kencing manis tinggi

Jika Anda Alami Salah Satu Daripada 7 Tanda Ini, Anda Mungkin Ada Kencing Manis!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
tanda kurang gula dalam badan

Gula Tinggi & Gula Rendah Bahayakan Nyawa! Ini 13 Tanda Tubuh Banyak Dan Kurang Gula

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 23/02/2021 . 2 minit bacaan
bahaya kencing manis

Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan