Perlukah Telefon Pintar Untuk Anak?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/12/2018 . 2 minit bacaan
Share now

Sebagai ibu bapa, kita semua akan belajar mengenai perkembangan anak-anak dengan melihat mereka membesar, bila masa sesuai melepaskan mereka, bila masanya untuk berikan permainan pertama mereka, bila waktu yang sesuai untuk hantar mereka ke sekolah atau daftarkan mereka untuk aktiviti kelab atau kelas tambahan.

Namun, apabila tiba pada persoalan, “bagaimana tentang telefon pintar pertama mereka?, adakah anak kita terlalu muda untuk memilikinya atau mereka sudah sepatutnya mendapat akses untuk kemudahan asas pada zaman moden ini?” Pasti ramai ibu bapa tertanya-tanya dan buntu untuk mendapatkan jawapan yang tepat.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan oleh setiap ibu bapa sebelum membuat keputusan sama ada anak mereka bersedia mempunyai telefon pintar atau sebaliknya.

Faedah memberikan anak telefon pintar

Tiada siapa boleh menafikan manfaat telefon pintar dalam sebuah keluarga jika semua ahli keluarga memiliknya, seperti:

 1. Keselamatan dan penjagaan diri

Dengan memasang fungsi pengesan GPS pada telefon pintar anak anda, anda dapat mengetahui tentang lokasi anak anda dalam memastikan soal keselamatan mereka. Aspek ini menjadi penting sekiranya ada tinggal di kawasan yang penduduknya ramai atau anak anda perlu ke sekolah secara sendiri. Lebih penting lagi, anak anda boleh mendapatkan bantuan  kecemasan seperti hospital, bomba ataupun polis ketika dia berdepan situasi yang mengancam nyawa. Telefon pintar juga boleh menjadi penghubung buat anda dan anak jika berdepan dengan keadaan darurat atau bencana alam, dan kecemasan lain.

 1. Pendidikan

Ibu bapa boleh menggalakkan anak-anak untuk belajar menggunakan aplikasi pendidikan yang mempromosikan kaedah pembelajaran menarik untuk mendapatkan pengetahuan dalam pelbagai aspek.

Anak anda akan mempunyai akses yang lebih luas kepada capaian maklumat global dalam masa yang singkat dan pantas. Malah, mereka turut boleh membuat nota kajian di telefon pintar dan merakam sesi pembelajaran agar mereka boleh mendengarnya berulang kali.

 1. Kekal berhubung

Memberikan anak telefon pintar memberikan anda kemudahan untuk membuat perubahan perancangan dalam masa yang pendek atau perancangan yang bersesuaian dengan kehidupan anda.

Sebagai contoh, anda boleh memberitahu anak anda untuk membeli roti dalam perjalanan pulang dari sekolah atau memberitahu mereka bahawa anda mungkin akan sampai sedikit lewat kerana kesesakan lalu lintas.

Sekiranya anda perlu bertugas di luar kawasan, anda akan dapat mengekalkan perhubungan dengan anak melalui mesej, panggilan atau pun panggilan video.

Kelemahan dalam pemberian telefon pintar kepada anak

 1. Pertambahan kos

Ramai kanak-kanak tidak menyedari tentang kos tambahan yang mungkin timbul akibat penggunaan telefon secara kerap dan untuk tempoh masa yang lama. Sesetengah dari mereka mungkin secara tidak sengaja merosakkan telefon atau kehilangannya kerana kecuaian dan sikap tidak matang mereka.

 1. Melekakan

Memiliki telefon pintar boleh menyebabkan anak anda cenderung untuk bergantung kepada teknologi. Ini boleh mendatangkan mudarat kerana pada usia muda, anak anda sedang melalui proses pembelajaran yang aktif dan otak sedang pesat berkembang. Dengan kemudahan akses maklumat yang pantas dan serta merta ini, boleh merencatkan perkembangan kreativiti, keupayaan berfikir secara kritis dan berkemungkinan timbulnya masalah disiplin.

 1. Kesan negatif

Memiliki telefon pintar membuatkan anak anda terdedah kepada gejala buli siber, ketagihan permainan, dan kandungan negatif lain di internet.

 1. Risiko kesihatan

Pengguna kerap dan untuk tempoh yang lama telefon pintar boleh menimbulkan kesan buruk yang signifikan terhadap kesihatan fizikal dan mental anak-anak akibat radiasi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Telefon Pintar Punca Ramai Sukar Terlelap, Lena Pada Waktu Malam – Kajian

  Semakin ramai penduduk di negara Uncle Sam yang didapati mempunyai kesukaran untuk terlelap dan lena semasa tidur setiap tahun akibat telefon

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Selalu Sangat Layan Drama Korea Dalam Tandas, Akhirnya Dapat Buasir

  Jika anda tidak mahu anda mendapat buasir, elakkan daripada menggunakan telefon semasa membuang air besar. Ketahui disini mengapa.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 26/09/2019 . 2 minit bacaan

  Telefon Pintar Punca Kesihatan Mental Remaja Makin Terjejas, Betul Ke?

  Keburukan telefon pintar kepada kanak-kanak sudah diketahui. Tetapi lebih bahaya, gajet tersebut juga dikatakan boleh beri kesan kepada kesihatan mental.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 29/08/2019 . 3 minit bacaan

  Telefon Pintar Sebabkan Peningkatan Isu Kesihatan Mental Remaja

  Mungkin ramai yang tidak menyedari, antara punca mengapa remaja kita menjadi anti sosial dan mengembangkan kemurungan adalah disebabkan oleh telefon bimbit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 20/03/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  detoks media sosial

  Dilabel Antisosial Sebab Asyik Dengan FB? Ini Masanya Anda Detoks MedSoc, Banyak Keburukan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/03/2020 . 4 minit bacaan
  kiriman teks

  JAGA-JAGA! Teks Whatsapp Boleh Buat Hubungan Dengan Pasangan Retak, Kenapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan

  6 Trend Kesihatan Menjelang 2020

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 30/12/2019 . 4 minit bacaan
  telefon pintar

  Tip Kurangkan Penggunaan Telefon Pintar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/12/2019 . 3 minit bacaan