Azam 2021 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Diterbitkan pada 18/12/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tinggal dua minggu sahaja lagi, kita semua bakal masuk ke tahun baru 2021 dan apa yang diperlukan tentu sahaja adalah azam!

Pun begitu, pernahkah kalian tertanya atau terfikir tentang mengapa setiap azam tahun baru yang direncanakan sukar untuk berjaya?

Sekiranya anda merancang untuk kesihatan mental yang lebih baik pada tahun depan, kami ada beberapa tip yang boleh diikuti.

Azam tahun baru yang sukar berjaya?

Tahun depan aku berazam nak kurus!”

Monolog ini adalah antara contoh azam paling popular mengenai kesihatan tubuh badan yang sering sahaja tidak menjadi.

Segalanya mungkin mengikut perancangan bermula Januari namun menjelang pertengahan tahun, semua azam itu hilang entah ke mana.

Menurut kajian yang dijalankan terhadap penduduk di Amerika Syarikat mengenai azam pada tahun baru mereka, 40% daripadanya akan gagal apabila tiba pertengahan tahun.

Ini mungkin berpunca daripada sifat mudah berputus asa yang tidak seharusnya ada terutamanya jika kalian benar-benar beriltizam untuk sesuatu perkara itu.

Tahun 2021, apa kata kita sama-sama cuba berazam untuk kesihatan mental yang lebih baik? Kami ada tip menjayakannya!

ketahanan mental

Tip menjayakan azam tahun baru!

Disebabkan kita semua sedang berada dalam pandemik COVID-19 yang masih menular kini, bukan sahaja kesihatan fizikal akan terjejas bahkan juga kesihatan mental.

Oleh itu, adalah wajar untuk kita semua bersedia dengan beriltizam dan berazam agar kesihatan mental kita lebih terjamin menjelang tahun 2021 yang bakal tiba.

Menurut Mental Health First Aid (MHFA), berikut adalah beberapa tip untuk menjayakan azam ini:

#1. Beri ruang dan peluang kepada diri

Salah satu kesilapan terbesar ketika merancang sesuatu adalah apabila kita terlalu memaksa diri untuk melakukannya sedangkan kurang mampu.

Tahun hadapan, sila beri ruang dan peluang kepada diri dengan membenarkan serta memaafkan diri apabila terjadinya sesuatu kesilapan.

Dengan ini, anda mampu untuk berfikiran lebih positif!

#2. Rencanakan rutin harian dengan baik

Amaran! Jangan hanya berazam untuk kesihatan mental yang lebih baik namun tidak langsung merancang bagaimana untuk menjayakannya.

Sebaliknya, cuba senaraikan setiap rutin harian yang boleh dijalankan seperti berekreasi, bersenam atau bersukan yang bagus untuk badan dan minda.

Tip tambahan: Pelbagaikan aktiviti harian anda ini agar tidak mudah bosan dengannya pula nanti.

#3. Hadkan waktu di hadapan skrin

kesihatan mental

Meskipun teknologi membantu kita dalam banyak perkara, namun ketahuilah bahawa ia juga sebenarnya meninggalkan impak yang negatif.

Sering melekat dengan telefon pintar atau komputer riba boleh menjejaskan perhubungan anda dengan masyarakat selain menjadi penyebab penyakit mental.

Tidak salah untuk menggunakannya, namun hadkan ia agar kesihatan mental serta fizikal masih terjaga.

#4. Pastikan waktu tidur terjaga

Kajian mendapati bahawa 65% hingga 90% individu yang mempunyai masalah gangguan tidur akan mengalami depresi yang sangat teruk.

Ini bermakna tidur dan kesihatan mental itu saling berkaitan dan sebab itulah kita semua perlu menjaga waktu tidur dengan sebaik mungkin.

Cuma jangan pula anda terlebih atau terkurang daripada jumlah tidur yang ideal untuk diri sendiri ya.

#5. Pelajari tentang kesihatan mental dengan lebih mendalam

Paling penting untuk mencapai azam tahun baru bagi kesihatan mental yang lebih sihat adalah dengan mempelajari tentangnya secara lebih mendalam.

Salah satu cara yang paling mudah adalah dengan mencari informasi tentangnya di laman sesawang yang diperakui sumbernya seperti Hellodoktor.com.

Ataupun, sila berjumpa dengan pakar psikologi di pusat kesihatan berdekatan anda untuk mendapatkan maklumat yang tentu sahaja benar dan tepat!

Azam tahun baru bukan sehingga akhir tahun…

kekuatan mental

Selain daripada 5 tip di atas tadi, apa yang kita perlukan untuk mencapai impian azam pada tahun baru adalah dengan mempunyai nekad dan tekad.

Tidak kira sama ada ia untuk kesihatan mental, fizikal atau lain-lain, keazaman untuk berubah dan berjaya dalam sesuatu itu adalah paling penting.

Sebagai contoh, anda yang berazam untuk menguruskan badan pada tahun depan mesti meletakkan ia sebagai keutamaan dalam diri.

Walau apapun halangan yang akan datang menimpa kelak, jangan mudah berputus asa dan yakinlah pada diri bahawa anda boleh.

Akhir kata, berazamlah dengan baik terutamanya dalam aspek kesihatan agar kehidupan kita pada tahun 2021 akan menjadi lebih sejahtera!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Dah Muak Dengan Toksik Media Sosial? Tak Perlu Padam Akaun, Amalkan 5 Perkara Ini!

Ya, media sosial di malaysia memang wujud pro dan kontranya. Disebabkan itu, kita perlu gunakannya dengan bijak. Jom klik untuk tahu caranya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kesihatan Mental, Ketagihan 26/01/2021 . 3 minit bacaan

Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

Sudah menjadi lumrah kita untuk membina pertalian. Hubungan sihat mampu memberi manfaat terhadap kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

Tak Semua Kata-kata Positif Itu Bagus, Tabiat Positif Toksik BAHAYA Kepada Mental Anda!

Ketahuilah bahawa bersifat positif toksik hanya akan mendatangkan kesan buruk kepada anda sendiri atau orang lain. Jom klik untuk baca!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan

PTSD Bukan Hanya Sebab Perang! Ini Cara Kenalpasti Anda Menghidap PTSD & Cara Atasinya

PTSD adalah masalah kesihatan mental yang boleh dialami sesiapa sahaja. Jom kenali pencetus gangguan serta cara untuk mengatasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/01/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

gangguan cinta obsesif

Cemburu BUKAN Tanda Sayang! Jika Berlebihan, Ini Tanda Gangguan Mental

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 09/02/2021 . 3 minit bacaan
gangguan personaliti

Kerap Marah-Marah Tanpa Sebab Dengan Pasangan? Anda Mungkin Alami Gangguan Personaliti Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
serangan panik dan kegelisahan

Serangan Panik & Kegelisahan, Macam Sama Tapi Tak Serupa! Ini Cara Untuk Bezakannya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
rasa gelisah

Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan