backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Rahsia Kebahagiaan Perkahwinan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

Rahsia Kebahagiaan Perkahwinan

Adakah anda pernah bertanya kepada diri sendiri apakah rahsia untuk perhubungan yang kukuh dan bahagia selepas berkahwin? Terdapat begitu banyak di luar sana, tetapi kami percaya bahawa untuk mengekalkan cinta, anda perlu tahu 4 perkara yang sangat penting.

Komunikasi adalah segalanya

Kita semua tahu bahawa dalam hubungan, pemahaman anda dan keinginan dan keperluan teman anda adalah sangat penting. Ini kerana melalui berbual dapat mengenali antara satu sama lain dengan lebih baik, anda juga berkomunikasi untuk menyelesaikan masalah dan halangan yang anda bersama-sama. Dan apa cara yang lebih baik daripada berkomunikasi? Sebenarnya, banyak kajian menunjukkan bahawa jika pasangan aktif bercakap antara satu sama lain, mereka berkemungkinan kurang bergaduh yang akhirnya boleh menyebabkan perceraian atau perpisahan.

Yakin dengan siapa anda berkahwin

Sebagai manusia, kita kadang-kadang cenderung berada dalam keadaan yang mana kita menjadi ketua sepenuhnya, atau kita berfikir bahawa kita mencintai seseorang dengan betul pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda perlu berkahwin dengan orang itu segera. Perkahwinan adalah peristiwa suci, dan anda hanya perlu mempertimbangkan untuk sekali, apabila anda tahu dengan tepat siapa dia. Mungkin ada lebih daripada apa yang dia nampak, dan ia akan mengambil sedikit masa sebelum anda boleh mendapatkan pegangan pada personaliti pasangan anda. Oleh itu, pastikan anda tahu apa yang anda masuki, dan kenali pasangan anda pada tahap yang mendalam sebelum berkahwin. Itu boleh menyelamatkan anda daripada pendapat yang tidak berguna tentang perkara-perkara kecil yang anda tidak pernah perasan sebelum ini, tetapi ia boleh mengganggu anda semasa perkahwinan anda.

Bertindak sebagai satu pasukan

Perlu diingat bahawa perkahwinan mengambil dua masa, yang bermaksud bahawa dari saat anda mengatakan nazar anda kepada suami atau isteri anda, anda setuju untuk menjadi satu dengan orang itu. Itulah sebab mengapa anda perlu menyokong pasangan anda, dan menyelesaikan apa-apa halangan atau komplikasi bersama-sama. Jika sesuatu yang mengganggu anda, dan anda cuba untuk memastikan ia jauh dari pasangan anda, dia mungkin merasa tidak dihormati atau kesepian. Ia akhirnya boleh membawa kepada kemurungan, pergaduhan, atau lebih teruk lagi, perceraian.

Berkahwin dengan yang anda boleh kaitkan

Ingatlah bahawa jika anda cuba untuk membina hubungan yang bahagia, panjang dan berkekalan, pasangan anda menyumbang dengan ketara dalam proses tersebut. Ia adalah kepercayaan umum bahawa kita perlu memilih antara kualiti yang tinggi dan ciri-ciri terbaik, seperti pintar, lucu, penyayang dan sebagainya. Walau bagaimanapun, daripada mencari satu dengan semua kebaikan itu, cuba mencari satu yang sesuai dengan anda yang terbaik, dan anda boleh melihat masa depan dengannya.

Ia tidak menjadi rahsia lagi bahawa mengekalkan hubungan yang panjang, bahagia dan berkekalan bukannya tugas yang mudah. Ia melibatkan banyak kesabaran, kefahaman dan keberanian untuk memahami dan menghargai pasangan anda. Oleh itu, cuba ingat perkara yang di atas setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi sebarang masalah atau konflik dengan pasangan anda dan anda berdua tidak dapat menyelesaikannya sendiri, cuba hubungi perunding perkahwinan atau ahli terapi untuk nasihat lanjut, bimbingan, dan rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan