Perkembangan Kanak-kanak: Apa yang Anda Perlu Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 22/06/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Apa Itu Perkembangan Kanak-kanak?

Pembangunan atau perkembangan kanak-kanak merujuk kepada urutan perubahan fizikal, bahasa, pemikiran dan emosi yang berlaku pada kanak-kanak dari lahir hingga awal dewasa. Semasa proses ini seseorang kanak-kanak berkembang daripada kebergantungan kepada ibu bapa atau penjaga mereka untuk menjadi seorang yang lebih berdikari. Perkembangan kanak-kanak sangat dipengaruhi oleh faktor-faktor genetik (gen yang disebarkan dari ibu bapa mereka) dan peristiwa semasa kehidupan pranatal. Ia juga dipengaruhi oleh fakta alam sekitar dan kapasiti pembelajaran kanak-kanak.

5 Keutamaan dalam Perkembangan Kanak-kanak

Pembangunan kanak-kanak merangkumi skop kemahiran lengkap yang mana kanak-kanak menguasainya termasuk perkembangan dalam:

 1. Pembangunan kognitif

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk belajar dan menyelesaikan masalah. Contohnya, ini termasuk pembelajaran bayi berusia dua bulan untuk meneroka alam sekitar dengan tangan atau mata atau kanak-kanak berusia lima tahun belajar bagaimana melakukan masalah matematik yang mudah.

 1. Pembangunan sosial dan emosi

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk berinteraksi dengan orang lain, termasuk membantu diri mereka sendiri dan kawalan diri. Contoh jenis perkembangan ini termasuk, bayi berumur enam minggu tersenyum, bayi berumur sepuluh bulan yang melambaikan tangan, atau kanak-kanak lelaki berumur lima tahun mengetahui cara bergilir-gilir dalam permainan di sekolah.

 1. Pembangunan ucapan dan bahasa

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk memahami dan menggunakan bahasa yang mana diaplikasikan dalam komunikasinya. Sebagai contoh, ini termasuk bayi berusia 12 bulan yang mengatakan perkataan pertamanya, kanak-kanak berusia dua tahu menamakan bahagian anggotan tubuh mereka, atau kanak-kanak lima tahun belajar mengatakan “feet’ bukannya ‘foots’.

 1. Pembangunan kemahiran motor halus

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan otot-otot kecil, khususnya tangan dan jari mereka, untuk mengambil objek kecil, memegang sudu, menghidupkan halaman dalam buku, atau menggunakan krayon untuk menarik.

 1. Pembangunan kemahiran motor kasar

Ini adalah keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan otot yang besar. Sebagai contoh, bayi berusia enam bulan belajar bagaimana untuk duduk dengan sokongan, bayi berusia 12 bulan belajar untuk menarik diri untuk berdiri di atas perabot, dan kanak-kanak lelaki berusia lima tahun belajar untuk melompat.

Tahap Perkembangan Kanak-kanak

perkembangan kanak-kanak

1. Perkembangan baru lahir

Menurut Child Development: An Illustrated Guide,  antara masa kelahiran dan sebulan, bayi yang baru lahir mempamerkan pergerakan yang secara automatik sebagai tindak balas kepada rangsangan luar. Beberapa tonggak penting termasuk refleks asas, di mana bayi yang baru lahir membuka mulutnya dan mengalihkan kepalanya ke arah tangan anda apabila anda mengusap pipinya; refleks genggam, iaitu apabila bayi baru lahir secara sukarela merapatkan objek yang dimasukkan ke dalam tangannya seperti jari anda; dan refleks permulaan, di mana kanak-kanak mengeras, memanjangkan tangan dan kakinya dan kemudian dengan cepat membawa kedua tangannya di depan dadanya sebagai tindak balas kepada bunyi-bunyi yang mendadak atau perubahan kedudukan. Pada peringkat ini, seorang bayi yang baru lahir dapat melihat objek yang dekat dengan matanya seperti wajah orang tuanya, mengenali bau tertentu, memindahkan kepalanya dari sisi ke sisi, tersenyum dan menangis untuk menunjukkan keperluannya.

2. Bayi

Kebanyakan semua orang bersetuju bahawa bayi itu comel, tetapi apa yang sedang berlaku dengan perkembangan bayi? Tempoh bayi bermula pada saat lahir dan berakhir pada usia dua tahun. Ia adalah tempoh pertumbuhan yang paling pesat sepanjang hayat. Dalam tempoh perkembangan kanak-kanak ini, manusia menjadi tidak berdaya, bayi refleksif kepada kanak-kanak yang dapat berkomunikasi.

Kejayaan fizikal spesifik dalam tempoh ini termasuk penggulingan, duduk, merangkak, dan berjalan. Pembangunan motor halus mengambil masa yang lebih lama untuk berkembang, itulah sebabnya bayi umumnya tidak dapat menulis atau membuat lukisan halus. Kejayaan kognitif termasuk menyelesaikan masalah awal dan meningkatkan kesedaran dan persepsi deria. Pertunjuk sosial yang biasanya berlaku dalam tempoh ini termasuk perkembangan perasaan kesedaran diri, atau sebelum usia 12 bulan, kita benar-benar tidak faham bahawa kita wujud selain daripada ibu atau penjaga yang lain.

3. Awal kanak-kanak

Kita biasanya berfikir tentang ABC dan 123. Tempoh perkembangan awal kanak-kanak ini berumur dari dua tahun hingga enam tahun. Secara fizikal, pusat graviti beralih dari tulang dada, di mana ia adalah ketika bayi, ke pusat perut. Pertumbuhan fizikal berlaku lebih perlahan dalam tempoh ini berbanding pertumbuhan pesat yang berlaku semasa bayi.

Ketika ini kemahiran motor halus dan kasar meningkat secara dramatik dan kini dapat menjalankan, melompat, mendaki, dan mengimbangi. Kanak-kanak juga boleh menulis dan membuat lukisan yang sangat terperinci disebabkan oleh pembangunan motor halus. Kelajuan pemprosesan kognitif meningkat, yang membolehkannya maju dalam pemikiran dan menyelesaikan masalah, serta menguasai bahasa ibunda. Kemajuan sosial maju ketika mereka belajar memahami emosi sendiri dan orang lain.

4. Pertengahan kanak-kanak

Fasa ini biasanya berlaku dari usia 6 hingga 12 tahun. Pertumbuhan fizikal berterusan dan berkembang pesat dengan ketinggian dan berat badan boleh berlaku. Kemahiran motor dan kasar terus berkembang, dan menjadikan kanak-kanak lebih kuat dan lebih cepat daripada sebelumnya. Kali ini dikenali sebagai tahun sekolah, kerana kanak-kanak biasanya tertumpu pada pendidikan tradisional pada masa ini. Perkembangan kognitif membolehkan komunikasi lanjutan dan halus, yang membolehkan mereka menggunakan kemahiran logik dan kemahiran menyelesaikan masalah dengan lebih cekap.

5. Perkembangan remaja

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), semasa tahun-tahun remaja, perubahan fizikal, mental, kognitif dan seksual berlaku. Gadis-gadis secara fizikal lebih cepat matang berbanding lelaki. Remaja mengembangkan identiti dan pendapat mereka. Mereka mempunyai kebimbangan mengenai penampilan mereka. Gangguan makan juga mungkin berlaku pada masa ini. Remaja mengembangkan minat terhadap mereka yang bertentangan jantina dan menghabiskan lebih banyak masa dengan rakan-rakan mereka dan kurang masa bersama ibu bapa mereka.

Mengapa Perkembangan Kanak-kanak Penting?

perkembangan kanak-kanak

Memantau dan mengawasi pembangunan kanak-kanak adalah penting untuk memastikan kanak-kanak memenuhi ‘pencapaian perkembangan’ mereka. Pencapaian perkembangan ini bertindak sebagai pedoman berguna bagi pembangunan yang ideal.

Dengan memeriksa kemajuan perkembangan kanak-kanak pada penanda umur tertentu terhadap garis masa tertentu membolehkan ibu bapa memastikan anak emreka berada di landasan yang betul pada peringkat umurnya. Jika tidak, pemeriksaan pencapaian perkembangan ini dapat membantu dalam pengesanan awal sebarang gangguan dalam perkembangannya. ‘Pemeriksaan’ ini biasanya dijalankan melalui perkhidmatan ibu/anak dan pakar kanak-kanak, dan kemudian melalui penilaian kemahiran prasekolah dan sekolah.

Pengesanan cabaran perkembangan paling awal (dan rawatan intervensi awal jika sesuai) dapat membantu dalam meminimumkan kesan gangguan perkembangan terhadap perkembangan kemahiran anak dan seterusnya keyakinan mereka, atau berfungsi sebagai penunjuk diagnosis masa depan yang mungkin.

Senarai semak atau carta sejarah pembangunan digunakan sebagai panduan tentang apa yang ‘normal’’ untuk julat usia tertentu dan boleh digunakan untuk menyerlahkan mana-mana bidang di mana seorang kanak-kanak mungkin ditangguhkan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyedari bahawa walaupun perkembangan kanak-kanak mempunyai urutan yang boleh diramalkan, semua kanak-kanak adalah unik dalam perjalanan perkembangan mereka dan garis masa mereka memenuhi banyak perkembangan penting.

Faktor Mempengaruhi Perkembangan Kanak-kanak

Cara pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak bergantung kepada faktor persekitaran dalaman dan luaran. Manakala sesetengahnya di luar kawalan dan kita membentuknya.

Mempunyai pemahaman yang baik tentang apa yang diperlukan oleh kanak-kanak pada setiap tahap perkembangan dan perkembangan mereka membantu anda membesarkannya dengan baik.

 1. Keturunan

Keturunan adalah penyebaran perwatakan fizikal dari ibu bapa kepada anak-anak melalui gen mereka. Ia mempengaruhi semua aspek penampilan fizikal seperti ketinggian, berat badan, struktur badan, warna mata, tekstur rambut dan kecerdasan dan kebolehan. Penyakit juga dilepaskan melalui gen seperti penyakit jantung, diabetes, obesiti dan faktor-faktor genetik yang boleh menjejaskan pertumbuhan anak. Walau bagaimanapun, faktor persekitaran dan pemeliharaan dapat memberikan yang terbaik daripada kualiti yang ada sekarang dalam gen.

 1. Alam Sekitar

Persekitaran memainkan peranan penting dalam perkembangan kanak-kanak dan ia mewakili jumlah keseluruhan rangsangan fizikal dan psikologi yang diterima oleh kanak-kanak. Antara faktor persekitaran yang mempengaruhi perkembangan awal kanak-kanak melibatkan persekitaran fizikal, keadaan geografi, persekitaran sosial dan hubungan dengan keluarga dan rakan sebaya. Sekolah yang baik dan keluarga yang mesra membina mereka kemahiran sosial dan interpersonal yang kuat sambil cemerlang dalam bidang lain seperti akademik dan aktiviti kokurikulum lain. Ia berbeza bagi kanak-kanak yang dibesarkan dalam persekitaran yang teruk seperti kemiskinan dan keretakan keluarga.

 1. Jantina

Jantina adalah satu lagi penentu utama di antara faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan fizikal dan perkembangan kanak-kanak. Perkembangan kanak-kanak lelaki dan perempuan adalah berbeza, terutamanya apabila mereka mendekati akil baligh. Lelaki cenderung lebih tinggi dan fizikalnya lebih kuat daripada perempuan, namun, perempuan mempunyai pertumbuhan yang lebih cepat semasa remaja dan kanak-kanak lelaki yang matang dalam tempoh yang lebih lama. Struktur fizikal badan mereka juga mempunyai perbezaan yang membuat lelaki lebih bersifat atletik dan sesuai untuk ketegangan fizikal. Selain itu, pembawaan mereka juga berbeza-beza membuatkan mereka menunjukkan minat dalam pelbagai perkara.

 1. Senaman dan kesihatan

Senaman tidak bererti latihan fizikal sebagai disiplin atau anak sengaja terlibat dalam aktiviti fizikal kerana ia akan membantu mereka berkembang. Tetapi senaman di sini merujuk kepada masa bermain biasa dan aktiviti sukan yang membantu tubuh meningkatkan kekuatan otot dan jisim tulang. Senaman yang baik membantu kanak-kanak berkembang dengan baik dan mencapai pencapaian tepat pada masanya atau lebih cepat. Malah, senaman juga menjadikan mereka sihat dan melawan penyakit dengan menguatkan sistem imun. Permainan luar mendedahkan mereka kepada mikrob yang membantu mereka membina ketahanan dan mencegah alahan.

 1. Hormon

Hormon tergolong dalam sistem endokrin dan mempengaruhi pelbagai fungsi tubuh kita. Ia dihasilkan oleh kelenjar yang berbeza yang terletak di bahagian tertentu tubuh untuk mengeluarkan hormon yang mengawal fungsi badan. Fungsi mereka yang tepat pada masanya adalah penting untuk pertumbuhan fizikal dan perkembangan normal pada kanak-kanak. Ketidakseimbangan dalam fungsi kelenjar penyembuhan hormon boleh mengakibatkan kecacatan pertumbuhan, obesiti, masalah tingkah laku dan penyakit lain. Ia sama pentingnya semasa akil baligh apabila gonad menghasilkan hormon seks yang mengawal perkembangan organ seks dan penampilan ciri seks sekunder dalam lelaki dan perempuan.

 1. Nutrisi

Nutrisi adalah faktor penting dalam pertumbuhan kerana ia melibatkan semua yang diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki dirinya berasal dari makanan yang kita makan. Malnutrisi boleh menyebabkan penyakit kekurangan yang menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Sebaliknya, makan berlebihan boleh menyebabkan obesiti dan masalah kesihatan dalam jangka masa panjang seperti diabetes dan penyakit jantung. Diet yang seimbang yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak adalah penting untuk perkembangan otak dan tubuh.

 1. Pengaruh keluarga

Keluarga mempunyai kesan yang paling mendalam dalam memupuk kanak-kanak dan menentukan cara perkembangan secara psikologi dan sosial. Sama ada mereka dibesarkan oleh ibu bapa, datuk nenek atau penjagaan angkat mereka, mereka memerlukan cinta (kasih sayang), penjagaan dan ihsan asas untuk berkembang sebagai individu yang berguna.

Pertumbuhan yang paling positif dilihat apabila keluarga meluangkan masa, tenaga dan cinta dalam perkembangan kanak-kanak seperti membaca kepada mereka, bermain dengan mereka dan mempunyai perbualan yang bermakna. Keluarga yang menyalahgunakan atau mengabaikan kanak-kanak akan mengurangkan mereka daripada perkembangan positif.

Kanak-kanak ini mungkin berakhir sebagai individu yang mempunyai kemahiran sosial yang lemah dan kesulitan dengan ikatan sebagai orang dewasa. Keibubapaan helikopter juga mempunyai kesan negatif kerana ia menyebabkan kanak-kanak bergantung kepada ibu bapa walaupun dewasa muda dan tidak dapat menangani kesulitan dalam kehidupan mereka sendiri.

 1. Pengaruh geografi

Di mana anda tinggal juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap perkembangan atau kemenjadian anak anda. Sekolah yang mereka hadiri, kejiranan, peluang yang ditawarkan oleh masyarakat dan kalangan rakan sebaya mereka adalah beberapa faktor sosial yang mempengaruhi perkembangan anak. Hidup dalam komuniti taman, perpustakaan dan pusat komuniti untuk aktiviti kumpulan dan sukan memainkan peranan dalam berapa banyak kanak-kanak terlibat dengan komuniti. Komuniti yang tidak menarik boleh mendorong beberapa kanak-kanak untuk tidak keluar tetapi lebih memilih bermain permainan video di rumah. Malah keadaan cuaca juga mempengaruhi anak-anak dalam bentuk irama tubuh, alergi dan keadaan kesihatan yang lain.

 1. Status sosioekonomi

Status sosioekonomi keluarga menentukan kualiti peluang yang diperoleh anak. Belajar di sekolah yang lebih baik, yang lebih mahal pasti mempunyai faedah dalam jangka masa panjang. Keluarga yang baik juga boleh menawarkan sumber pembelajaran yang lebih baik untuk anak-anak mereka dan mampu mendapatkan bantuan khas apabila mereka memerlukan. Kanak-kanak dari keluarga miskin mungkin tidak mempunyai akses kepada sumber pendidikan dan nutrisi yang baik untuk mencapai potensi penuh mereka. Mereka juga mungkin mempunyai ibu bapa yang bekerja yang tidak boleh melabur masa yang cukup berkualiti dalam pembangunan mereka.

 1. Pembelajaran dan Pengukuhan

Pembelajaran melibatkan lebih daripada persekolahan, membina kanak-kanak itu secara mental, intelektual, emosi dan sosial sehingga mereka berfungsi sebagai individu yang berguna dengan baik dalam masyarakat. Di sini, perkembangan fikiran berlaku dan kanak-kanak dapat matang. Pengukuhan adalah komponen pembelajaran di mana suatu kegiatan atau latihan diulang dan ditapis untuk menguatkan pelajaran yang dipelajari. Contohnya ialah memainkan alat muzik; mereka menjadi lebih baik bermain ketika mereka berlatih bermain instrumen. Oleh itu, apa-apa pengajaran yang diajar harus diulang sehingga keputusan yang tepat diperolehi.

 1. Perubatan

Ada beberapa jenis ubat-ubatan yang akan menjejaskan pertumbuhan. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang sedang mengambil Ritalin iaitu sejenis ubat untuk merawat hiperaktif, akan mengalami tumbesaran yang perlahan. Kanak-kanak yang mengambil beberapa jenis ubat-ubatan mungkin akan menjadi lebih ringan dan pendek berbanding kanak-kanak seusia mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  otak lelaki

  Lelaki Mudah Fokus, Wanita Pula Multitasking, Mengapa? Ada Kaitan Dengan Saiz Otak Kita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan