Bagaimana Ingin Mengajar Anak Tidur Sendiri

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Normal untuk kanak-kanak kecil berasa takut apabila disuruh tidur di biliknya sendiri. Apatah lagi jika ini adalah pertama kali si kecil berpisah tidur dengan anda. Kanak-kanak yang baru diajar tidur sendiri di dalam bilik mereka pasti akan timbul rasa kekok, takut dan sukar untuk tidur tanpa ditemani penjaga.

Secara hakikinya, kanak-kanak tidak memerlukan ibu bapa pada waktu malam. Yang mereka perlukan adalah rehat. Jadi, tidur sendirian di waktu malam adalah yang terbaik untuk setiap kanak-kanak. Tambahan pula, belajar untuk tidur sendiri adalah kemahiran penting yang perlu dicapai oleh kanak-kanak. Dengan tidur sendirian dapat membantu kanak-kanak berasa dia boleh berseorangan dan selamat. Apatah lagi, dia tahu ibu bapanya ada di sebelah biliknya jika berlaku sebarang perkara.

Apa punca kanak-kanak takut tidur sendiri?

Punca utama yang menyebabkan anak kecil tidak mahu berpisah tidur dengan ibu bapa mereka adalah kerana takut. Kanak-kanak berusia di bawah lima tahun mempunyai tahap imaginasi yang tinggi. Akibat terdedah dengan pelbagai cerita yang ada di televisyen membuatkan mereka banyak berimaginasi. Ada yang mungkin terbayangkan hantu, binatang, penjahat dan bermacam-macam lagi yang bermain di minda mereka.

Selain itu, kanak-kanak juga biasanya memang takut akan kegelapan. Mereka tidak biasa tidur di dalam gelap seorang diri kerana penglihatan mereka terbatas. Ketika inilah, minda mereka mula membayangkan perkara yang pelik-pelik. Walaupun jika bilik mereka berdekatan dengan ibu bapa, namun mereka masih merasakan jauh kerana tidak dapat melihat ibu bapa mereka.

Langkah mengajar anak tidur sendirian

Anda boleh bantu anak anda untuk tidur sendirian di biliknya dengan mengikuti langkah di bawah:

Persiapkan bilik tidur

Sebelum berpisah tidur dengan anak, hiasi bilik mereka dengan dekorasi yang mereka minati. Contohnya, jika anak anda menggemari kartun atau mempunyai warna kegemaran, anda boleh menghias bilik tersebut dengan citarasa mereka. Semasa hendak menghias bilik, anda boleh bertanyakan pendapat anak anda dan memberitahunya bahawa anda akan menghias bilik tidurnya. Dengan cara ini, anak bukan sahaja berminat untuk tidur di bilik sendiri, malah mereka juga bersedia apabila diberitahu lebih awal supaya tidur bersendirian dalam bilik khas mereka.

Jelaskan kepada anak tentang keperluan untuk berpisah tidur

Anda perlu berterus-terang kepada anak supaya mereka tidak rasa diabaikan dan mereka akan lebih bekerjasama. Beritahu mereka bahawa penting untuk setiap kanak-kanak belajar tidur sendiri di bilik dan katil mereka. Kanak-kanak yang tidur di bilik sendiri bukan sahaja boleh berehat, malah dapat membantu mereka membesar dengan sihat dan kuat.

Aktiviti sebelum tidur

Lakukan aktiviti biasa anda dengan anak sebelum tidur seperti berborak dengannya ataupun membacakan buku cerita kepada anak. Berterus-terang kepada anak jika sudah sampai masa untuk mereka tidur dan anda harus kembali semula tidur di bilik anda.

Tiada skrin sebelum tidur

Elakkan semua peranti digital sekurang-kurangnya satu hingga dua jam sebelum waktu tidur anak anda. Gangguan-gangguan seperti ini hanya akan membuatkan anak susah untuk tidur dan membuatkan mereka bertambah takut jika lambat tidur, kerana lampu sudah ditutup.

Beritahu anak anda sentiasa ada dengan mereka

Beritahu kanak-kanak, anda sentiasa mengetahui perkara yang berlaku di bilik mereka. Contohnya, jika anak anda terjaga dan menangis, anda akan pergi menjenguk di bilik anak bagi menenangkan mereka. Anda boleh letakkan alat pengawasan bayi di bilik anak-anak bagi mengetahui aktiviti mereka dan memastikan keselamatan mereka tidak kira siang atau malam.

Pencahayaan bilik

Bagi mengelakkan anak takut pada kegelapan, anda boleh nyalakan lampu tidur di bilik anak semasa mereka tidur. Lebih elok jika lampu tidur yang dipasang mempunyai kuasa laras supaya anda boleh memalapkan lampu semasa mereka sedang lena.

Patuhi rutin

Ajar anak anda rutin tidur seperti anak perlu tidur pada jam 9 setiap malam. Kanak-kanak yang telah diajar tentang rutin lazimnya akan mudah mematuhi rutin tersebut. Jika anda sudah biasakan anak untuk mengikut rutin tidur, dia biasanya akan mudah mengantuk dan cepat terlena pada jam yang ditetapkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Sekiranya anda berusia lebih 50 tahun dan tidak sekuat dulu, itu tidak menghairankan. Ini mungkin petanda anda alami atrofi otot, kemerosotan otot badan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Hidung Saya Berdarah Setiap Hari? AWAS! Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

  Mungkin ramai yang belum tahu apa punca sebenar kenapa hidung berdarah bukan? Ia juga mungkin petanda hemofilia! Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Masalah Mati Pucuk? Mari Fahami Disfungsi Ereksi Dan Cara Mengatasinya!

  Berdepan masalah ereksi, dan malu dengan pasangan? Ia pasti berkaitan masalah mati pucuk. Tapi ada ke cara penyelesaian untuk keadaan itu? Jawapannya ada!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Mitos Mengenai Mati Pucuk (ED)

  Apabila bercakap berkenaan masalah seksual lelaki, pastinya ia topik yang kurang digemari. Tapi apa mitos tentang mati pucuk yang biasa anda dengar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sifilis adalah

  Pernah Terkena Penyakit Sifilis & Sudah Jalani Rawatan, Bolehkah Ia Datang Kembali?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  tanda penyakit rabies

  Jangan Ambil Remeh Jika Kena Gigitan Anjing Gila! Hampir 100% Mati Sebab Tak Dapat Rawatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah pendengaran

  Boleh Ke Orang Pekak Mendengar Semula? Ini Jenis-Jenis Rawatan Yang Dapat Membantu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  sindrom iritasi usus

  Bolehkah Saya Makan Telur Jika Mempunyai Sindrom Iritasi Usus, Ada Kesan Negatif Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan