home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Hemihipertrofi

Definisi|Simptom-simptom|Punca-punca|Diagnosis dan rawatan|Perubahan gaya hidup dan pengubatan sampingan

Definisi

Apakah itu hemihipertrofi?

Hemihiperplasia adalah gangguan di mana satu sisi badan tumbuh tidak normal daripada yang lain. Ia ditentukan kerana pengeluaran lebihan sel, menyebabkan asimetri.

Dalam sel normal, terdapat program “pintar” yang menghalang tubuh kita daripada pertumbuhan sel apabila mereka mencapai saiz tertentu. Walau bagaimanapun, dalam hemihiperplasia, sel-sel di satu sisi tidak dapat berhenti berkembang. Ini menjadikan kawasan badan yang terjejas untuk terus berkembang atau membesar secara luar biasa. Bagaimanapun keadaan ini hanya boleh menjejaskan satu anggota badan, jari, kaki, muka atau keseluruhan separuh badan termasuk separuh otak dan organ dalaman.

Secara umumnya, hemihipertrofi adalah keadaan yang tidak berbahaya walaupun ini bergantung kepada bahagian badan yang terjejas. Tetapi anda tidak boleh leka, hemihipertrofi boleh menjadi alasan untuk menjadi perhatian kerana keadaan ini merupakan petunjuk kanser. Biasanya, setiap individu mempunyai sel dalam badan yang mempunyai fungsi untuk memicu pertumbuhan yang pada umumnya berhenti apabila saiz tertentu telah dicapai pada usia tertentu.

Hemihipertrofi adalah gangguan kongenital (ini bermakna keadaan ini ada semasa kelahiran). Gangguan kongenital ini mungkin tidak berbahaya tetapi kesan buruk mungkin berlaku bergantung kepada bahagian badan yang berkaitan dengan kadar pertumbuhan yang tidak normal.

Apakah kebarangkalian hemihipertrofi?

Keadaan kesihatan ini adalah jarang berlaku. Ia juga boleh menjejaskan kedua-dua jantina dan tanpa kecenderungan pada mana-mana kaum. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom bagi hemihipertrofi?

Simptom hemihipertrofi yang biasa adalah:

  • Kecenderungan untuk satu sisi badan menjadi lebih besar dari sisi yang lain
  • Lengan atau kaki boleh menjadi lebih panjang atau lebih besar dalam lilitan
  • Dalam sesetengah kes, batang atau muka pada satu sisi lebih besar. Kadang-kadang ini tidak benar-benar ketara kecuali individu diletakkan di atas katil atau permukaan rata (dipanggil ujian katil)
  • Dalam kes lain, perbezaan postur dan berjalan (bagaimana seseorang berjalan) adalah ketara

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Ia adalah yang terbaik untuk membincangkan dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca-punca

Apakah yang mengakibatkan hemihipertrofi?

Tidak ada sebab sebenar bagi hemihipertrofi walaupun keadaan ini dipercayai ada dalam keluarga. Mutasi genetik juga dipercayai menjadi sebab dalam hemihipertrofi terutamanya mutasi dalam gen 11. Gangguan ini juga tidak dapat dijelaskan kerana penglibatan genetik di sisi lain terbukti berbeza dari satu orang ke yang lain.

Permulaan hemihipertrofi pada sesetengah kanak-kanak dilihat berkaitan dengan sindrom genetik lain seperti:

Sindrom Beckwith-Weidemann

Sindrom Beckwith-Weidemann adalah sindrom pertumbuhan yang memberi kesan kepada pelbagai bahagian badan. Dalam kelainan genetik ini, pertumbuhan terlalu banyak adalah peraturannya.

Ia mungkin teruk pada sesetengah kanak-kanak tetapi tidak pada yang lain. Bukan sahaja anggota badan tumbuh dengan berlebihan, tetapi lidah (makroglosia), dan juga organ perut tertentu (seperti buah pinggang, hati, dan pankrea).

Oleh kerana organ-organ boleh tumbuh berlebihan, BWS berkaitan dengan peningkatan risiko mengembangkan jenis kanser pada masa kanak-kanak (yang kebanyakannya dapat disembuhkan dengan terapi yang sesuai).

Klippel- Trenaunay-Weber (KTW)

Ini adalah keadaan perubatan yang jarang berlaku di mana saluran darah dan / atau saluran limfa tidak tumbuh dengan sewajarnya.

Watak-wataknya merangkumi tiga ciri utama termasuk – pewarnaan port-wine (nevus flammeus), malformasi saluran vena dan limfa, dan hemihipertropi bagi tisu lembut anggota yang terlibat.

Sturge-Weber Syndrome (SWS)

Ini adalah gangguan yang memberi kesan kepada kedua-dua kulit dan sistem saraf. Ia biasanya dicirikan oleh pewarnaan port-wine besar di muka.

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah hemihipertrofi didiagnosis?

Pemeriksaan fizikal biasanya dilakukan. Simptom berkaitan dengan keadaan lain, seperti sindrom Beckwith-Wiedemann (BWS), sindrom Proteus, sindrom Russell-Silver, dan sindrom Sotos.

Pengimejan diagnostik mungkin diperlukan untuk pengskrinan untuk tumor.

Oleh kerana gangguan ini jarang berlaku dan sering diabaikan, disyorkan bahawa diagnosis dibuat oleh ahli genetik klinikal yang sudah biasa dengannya.

Bagaimanakah hemihipertrofi dirawat?

Hemihipertrofi pada amnya bukan keadaan yang mengancam nyawa kecuali dalam kes-kes apabila ia dikaitkan dengan bentuk kanser lain.

Kanak-kanak yang dilahirkan dengan hemihipertropi biasanya mengalami peningkatan risiko kanser terutama di bahagian perut.

Tiada ubat untuk hemihiperplasia. Rawatan adalah berpusat pada pemeriksaan pesakit untuk pertumbuhan tumor dan merawat tumor. Untuk saiz anggota badan yang tidak normal, rawatan ortopedik dan pembetulan kasut boleh dicadangkan.

Perubahan gaya hidup dan pengubatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh digunakan ke atas hemihipertrofi?

Gaya hidup dan remedi rumah yang berikut mungkin membantu anda mengatasi hemihipertrofi:

Oleh kerana kebanyakan kanser berlaku di abdomen, cadangan telah dibuat bahawa kanak-kanak dengan hemihipertrofi menerima pemeriksaan ultrabunyi perut setiap 3 bulan sehingga umur 7 dan sekurang-kurangnya pemeriksaan fizikal yang teliti setiap 6 bulan sehingga pertumbuhan selesai.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik tentang penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Hemihypertrophy http://www.childrensortho.com/our-services/limb-deformity-and-lengthening/limb-length-discrepancy/hemihypertrophy/ Accessed April 8, 2017.

Causes, Symptoms, Treatment, and Diagnosis of Hemihypertrophy 

https://hubpages.com/health/Hemihypertrophy. Accessed April 8, 2017.

Hemihyperplasia (Formerly Hemihypertrophy) http://www.healthline.com/health/hemihypertrophy-hemihyperplasia#next-steps-after-diagnosis6. Accessed April 8, 2017.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel