Bagaimana Ingin Mengajar Anak Tidur Sendiri

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Normal untuk kanak-kanak kecil berasa takut apabila disuruh tidur di biliknya sendiri. Apatah lagi jika ini adalah pertama kali si kecil berpisah tidur dengan anda. Kanak-kanak yang baru diajar tidur sendiri di dalam bilik mereka pasti akan timbul rasa kekok, takut dan sukar untuk tidur tanpa ditemani penjaga.

Secara hakikinya, kanak-kanak tidak memerlukan ibu bapa pada waktu malam. Yang mereka perlukan adalah rehat. Jadi, tidur sendirian di waktu malam adalah yang terbaik untuk setiap kanak-kanak. Tambahan pula, belajar untuk tidur sendiri adalah kemahiran penting yang perlu dicapai oleh kanak-kanak. Dengan tidur sendirian dapat membantu kanak-kanak berasa dia boleh berseorangan dan selamat. Apatah lagi, dia tahu ibu bapanya ada di sebelah biliknya jika berlaku sebarang perkara.

Apa punca kanak-kanak takut tidur sendiri?

Punca utama yang menyebabkan anak kecil tidak mahu berpisah tidur dengan ibu bapa mereka adalah kerana takut. Kanak-kanak berusia di bawah lima tahun mempunyai tahap imaginasi yang tinggi. Akibat terdedah dengan pelbagai cerita yang ada di televisyen membuatkan mereka banyak berimaginasi. Ada yang mungkin terbayangkan hantu, binatang, penjahat dan bermacam-macam lagi yang bermain di minda mereka.

Selain itu, kanak-kanak juga biasanya memang takut akan kegelapan. Mereka tidak biasa tidur di dalam gelap seorang diri kerana penglihatan mereka terbatas. Ketika inilah, minda mereka mula membayangkan perkara yang pelik-pelik. Walaupun jika bilik mereka berdekatan dengan ibu bapa, namun mereka masih merasakan jauh kerana tidak dapat melihat ibu bapa mereka.

Langkah mengajar anak tidur sendirian

Anda boleh bantu anak anda untuk tidur sendirian di biliknya dengan mengikuti langkah di bawah:

Persiapkan bilik tidur

Sebelum berpisah tidur dengan anak, hiasi bilik mereka dengan dekorasi yang mereka minati. Contohnya, jika anak anda menggemari kartun atau mempunyai warna kegemaran, anda boleh menghias bilik tersebut dengan citarasa mereka. Semasa hendak menghias bilik, anda boleh bertanyakan pendapat anak anda dan memberitahunya bahawa anda akan menghias bilik tidurnya. Dengan cara ini, anak bukan sahaja berminat untuk tidur di bilik sendiri, malah mereka juga bersedia apabila diberitahu lebih awal supaya tidur bersendirian dalam bilik khas mereka.

Jelaskan kepada anak tentang keperluan untuk berpisah tidur

Anda perlu berterus-terang kepada anak supaya mereka tidak rasa diabaikan dan mereka akan lebih bekerjasama. Beritahu mereka bahawa penting untuk setiap kanak-kanak belajar tidur sendiri di bilik dan katil mereka. Kanak-kanak yang tidur di bilik sendiri bukan sahaja boleh berehat, malah dapat membantu mereka membesar dengan sihat dan kuat.

Aktiviti sebelum tidur

Lakukan aktiviti biasa anda dengan anak sebelum tidur seperti berborak dengannya ataupun membacakan buku cerita kepada anak. Berterus-terang kepada anak jika sudah sampai masa untuk mereka tidur dan anda harus kembali semula tidur di bilik anda.

Tiada skrin sebelum tidur

Elakkan semua peranti digital sekurang-kurangnya satu hingga dua jam sebelum waktu tidur anak anda. Gangguan-gangguan seperti ini hanya akan membuatkan anak susah untuk tidur dan membuatkan mereka bertambah takut jika lambat tidur, kerana lampu sudah ditutup.

Beritahu anak anda sentiasa ada dengan mereka

Beritahu kanak-kanak, anda sentiasa mengetahui perkara yang berlaku di bilik mereka. Contohnya, jika anak anda terjaga dan menangis, anda akan pergi menjenguk di bilik anak bagi menenangkan mereka. Anda boleh letakkan alat pengawasan bayi di bilik anak-anak bagi mengetahui aktiviti mereka dan memastikan keselamatan mereka tidak kira siang atau malam.

Pencahayaan bilik

Bagi mengelakkan anak takut pada kegelapan, anda boleh nyalakan lampu tidur di bilik anak semasa mereka tidur. Lebih elok jika lampu tidur yang dipasang mempunyai kuasa laras supaya anda boleh memalapkan lampu semasa mereka sedang lena.

Patuhi rutin

Ajar anak anda rutin tidur seperti anak perlu tidur pada jam 9 setiap malam. Kanak-kanak yang telah diajar tentang rutin lazimnya akan mudah mematuhi rutin tersebut. Jika anda sudah biasakan anak untuk mengikut rutin tidur, dia biasanya akan mudah mengantuk dan cepat terlena pada jam yang ditetapkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Adakah Anak Bersedia Dengan Kelahiran Adik Baru? Ibu Ayah, Ini Cara Elak Anak Terasa Hati

  Kelahiran bayi adalah perkara yang menggembirakan hati mana-mana ibu bapa. Tetapi adakah anak anda bersedia menerima kehadiran adik beradik baharu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Perkembangan Kanak-Kanak 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Ambil Mudah Kalau Kaki Selalu Kebas, Kadang-Kadang Ia Petanda Penyakit!

  Rasa kebas kaki merupakan perkara yang lazim terjadi, lebih-lebih lagi jika kita duduk terlalu lama. Tetapi, ia juga boleh menjadi tanda penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Masalah Otot Lain 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Semakin Meningkat Usia, Semakin Menurun Testosteron, Kena Ambil Suplemen Ke?

  Adakah ambil suplemen merupakan cara meningkatkan hormon testosteron paling bagus? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Masalah Usia Emas 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Kenali 4 Masalah Kesihatan Wanita Yang Selalu Terjadi, Orang Perempuan WAJIB Tahu Ini

  Sebagai seorang wanita, penjagaan dalaman serta luaran amatlah penting. Teruskan pembacaan untuk mengetahui info kesihatan wanita dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Wanita 03/03/2021 . 5 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kemahiran keibubapaan

  Selalu Rasa Diri Bukan Ibu Bapa Terbaik? Bertenang, Kami Ada Tip Yang Boleh Anda Cuba

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 5 minit bacaan
  kenapa jantung berdegup laju

  Jantung Berdegup Laju Tanpa Sebab? Ini Mungkin 4 Penyakit Yang Menyebabkan Aritmia Jantung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  alergi susu soya

  Sakit Perut Selepas Makan Tempe? Ini Mungkin Tanda Anda Sensitif Terhadap Soya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 2 minit bacaan
  cara berlari dengan betul

  Suka Aktiviti Berlari? Pesakit Diabetes Jenis 1, Sebelum Buat, Ambil Tahu 3 Perkara Mustahak Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 2 minit bacaan