Suntikan Insulin Semasa Hamil Merisaukan Anda? Periksa Ini Dahulu Sebelum Suntik!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/11/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pesakit diabetes tertentu akan mendapatkan suntikan insulin bagi membantu mereka mengendalikan penyakit tersebut. Namun, bagaimana dengan keadaan pesakit diabetes yang sedang hamil? Adakah mereka masih perlu terus mendapatkan suntikan insulin?

Anda juga mungkin tertanya-tanya mengenai kesan pengambilan insulin kepada bayi dalam kandungan. Bagi mengetahuinya, teruskan membaca artikel di bawah.

Kenali jenis diabetes pada ibu hamil

Jika pesakit diabetes biasa mengalami sama ada diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2, wanita hamil yang mengalami diabetes juga terbahagi kepada dua jenis diabetes; diabetes pragestasi dan diabetes gestasi.

Diabetes pragestasi adalah keadaan di mana wanita sudah mengalami diabetes sebelum mereka disahkan hamil, sementara diabetes gestasi adalah penyakit kencing manis yang berlaku hanya sewaktu kehamilan iaitu bermula ketika minggu ke-24.

Kebiasaannya bagi diabetes gestasi, paras gula dalam darah akan kembali kepada normal selepas bersalin. Namun begitu, anda berisiko untuk menghidap kencing manis jenis 2 selepas itu. Oleh itu, anda perlu selalu diperiksa doktor untuk mengawasi dan mengawal gula dalam darah.

Adalah digalakkan untuk wanita dengan kencing manis jenis 1 atau jenis 2 yang merancang untuk hamil berbincang dengan doktor sebelum kehamilan. Kencing manis yang tidak dikawal atau kurang terkawal menyebabkan permasalahan kepada bayi anda, termasuklah kecacatan janin.

Periksa glukosa darah sebelum cucuk insulin!

suntikan insulin

Ibu hamil yang menghidap diabetes akan mengalami perubahan hormon yang mengubahsuai paras glukosa darah mereka. Malah, kehamilan juga akan membuatkan simptom glukosa darah rendah sukar untuk dikesan. Lantaran itu, kawalan diabetes semasa hamil adalah penting.

Ibu hamil perlu mengikuti nasihat doktor dan mengambil langkah berjaga-jaga bagi memastikan paras glukosa darah sentiasa berada pada paras normal. Antara langkah yang perlu dilakukan adalah mengikuti pelan pemakanan yang baik dan  melakukan aktiviti fizikal supaya paras glukosa darah yang tinggi dapat dikurangkan.

Walaupun begitu, hindarkan diri daripada melakukan aktiviti lasak kerana bukan sahaja ia mampu membahayakan kandungan anda, malah mengurangkan paras gula darah dalam tempoh yang terlalu cepat dan menyebabkan hipoglisemia.

Selain itu, ibu juga perlu kerap memantau paras glukosa darah iaitu dengan melakukan pemeriksaan menggunakan mesin glukosa darah mudah alih di rumah.

Pemantauan paras gula darah yang kerap penting bagi memastikan kadar gula sentiasa terkawal. Hal ini kerana tahap gula darah yang terlampau tinggi boleh meningkatkan risiko kecacatan bayi semasa kelahiran, keguguran malah mengelakkan bayi yang lahir terlalu besar.

Anda mungkin perlu memeriksa paras glukosa darah sehingga lapan kali ujian sehari, dan ia termasuklah pemeriksaan sebelum dan selepas makan. Akan tetapi, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum melakukan apa-apa pemeriksaan sendiri tanpa pantauan di rumah.

Bagi kebanyakan ibu hamil, mereka tidak memerlukan apa-apa rawatan bagi mengawal paras gula darah, cukuplah dengan diet yang terkawal dan senaman. Namun, sesetengah wanita hamil juga mungkin memerlukan suntikan insulin.

Pemeriksaan paras gula darah sendiri di rumah tidaklah serumit yang anda sangkakan. Cubalah langkah-langkah seperti berikut :

  1. Catat keputusan ujian anda.
  2. Tuliskan pelan pemakanan dan aktiviti fizikal anda.
  3. Lakukan perubahan pada pelan pemakanan anda dan pengambilan insulin hanya perlu dengan saranan daripada doktor anda.

Kesan suntikan insulin kepada bayi dalam kandungan

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas dan berfungsi untuk menghantar gula ke dalam sel bagi memberikan tenaga pada tubuh.

Kekurangan insulin atau rintangan insulin menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel tubuh untuk memberikan tenaga. Suntikan insulin perlu diberikan kepada pesakit diabetes tertentu untuk mengawal paras glukosa darah semasa hamil. Suntikan insulin adalah langkah paling efektif untuk pelarasan halus glukosa darah dan ia tidak akan memasuki plasenta.

Jadi, jangan risau kerana suntikan insulin semasa hamil adalah selamat untuk bayi dalam kandungan. Insulin boleh disuntik menggunakan beberapa kaedah yang selamat bagi ibu hamil, termasuklah :

  • Penggunaan picagari
  • Pen insulin
  • Pam insulin

Keperluan insulin bagi ibu hamil yang mengalami diabetes jenis 1 akan meningkat kerana kehamilan akan mengakibatkan pelan rawatan insulin anda berubah. Ini berikutan disebabkan oleh hormon yang dibina di dalam plasenta.

Sementara itu, ibu hamil yang menghidap diabetes jenis 2 pula mungkin perlu berhenti mengambil ubat yang disyorkan untuk mengawal glukosa darah mereka. Ini kerana pengambilan pil tersebut masih belum disahkan selamat jika diambil semasa hamil. Oleh itu, doktor akan menyarankan anda untuk bertukar kepada pengambilan insulin.

diabetes semasa hamil

Ibu yang mengalami diabetes gestasi lazimnya hanya perlu mengawal paras glukosa darah dengan cara mengikuti pelan pemakanan dan kerap bersenam. Walau bagaimanapun, jika paras glukosa darah mereka masih tinggi, doktor mungkin akan menyuruh anda untuk mula mengambil insulin.

Berbeza dengan pengambilan insulin, American Diabetes Association tidak menyarankan pengambilan ubat melalui oral semasa hamil kerana dikhuatiri ia akan menembusi plasenta dan mengganggu perkembangan janin.

Walau bagaimanapun, kesannya kepada bayi masih belum diketahui. Berbincanglah dengan doktor anda jika anda mempunyai sebarang kemusykilan tentang penyakit anda dan dos insluin yang diperlukan semasa hamil.

#HelloHealthCare #WorldDiabetesDay #HelloDoktor

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Pesakit Diabetes Kena Tahu, Insulin Bukan Main Suntik Saja, Ada 4 Bahagian Tubuh PALING Sesuai

Bagi mereka yang keliru cara suntik insulin atau tempat sesuai untuk suntik insulin, ini 4 lokasi pada tubuh anda! Jangan salah teknik suntikan insulin tau

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diabetes Jenis 2, Kencing Manis 30/10/2020 . 3 minit bacaan

Bagaimana Saya Boleh Dapat Diabetes Jenis 1? Kenali Simptom, Komplikasi & Rawatan

Penyakit diabetes jenis satu kurang mendapat pendedahan dalam kalangan masyarakat Malaysia. Mari kenali apa itu diabetes dalam artikel ini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nana Muhammad
Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 12/10/2020 . 6 minit bacaan

Ada Kencing Manis Masa Mengandung? AWAS IBU! Kesannya Mungkin Berlanjutan Lepas Bersalin

Diabetes gestasi adalah masalah kencing manis semasa mengandung. Ia dikatakan akan hilang sebaik wanita bersalin. Namun kesannya mungkin berlanjutan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 27/08/2020 . 3 minit bacaan

Buat Pesakit Diabetes, Ini Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlupa Ambil Suntikan Insulin!

Ada ketika, anda mungkin terlupa untuk menyuntik dos suntikan insulin anda. Ketahui cara suntik insulin yang betul jika terlupa lakukannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diabetes Jenis 2, Kencing Manis 25/08/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

bahaya kencing manis

Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
apa itu insulin

Semua Pesakit Diabetes Kena Ambil Suntikan Insulin? Ini Fungsi Insulin Pada Tubuh

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 16/02/2021 . 3 minit bacaan
apa itu gdm

Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan
kadar gula dalam darah

Boleh Cek Sendiri Kadar Gula Dalam Darah Di Rumah, Tapi Jangan Buat 5 Kesilapan Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan