Tak Sangka Rupanya Ada 7 Jenis Anemia Yang Boleh Berlaku Akibat Kekurangan Sel Darah Merah!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Anemia adalah satu keadaan yang mana bilangan sel darah merah yang tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan fisiologi tubuh. Keperluan fisiologi yang khusus adalah berbeza dengan umur, jantina, ketinggian kediaman di atas paras laut (altitud), merokok dan peringkat kehamilan yang berbeza.

Sel darah merah berfungi sebagai sistem pengangkutan yang membawa oksigen ke tisu tubuh. Apabila anda mengalami anemia, sel darah merah tidak mencukupi atau ia tidak berfungsi dengan sepatutunya menyebabkan anda berasa lemah, letih dan sesak nafas.

Terdapat banyak jenis anemia. Berikut adalah beberapa jenis anemia:

1. Anemia kekurangan zat besi

Ia adalah jenis anemia paling biasa. Ia berlaku apabila anda tidak mempunyai zat besi yang mencukupi di dalam tubuh. Kekurangan zat besi biasanya disebabkan oleh kekurangan darah, tetapi kadang-kadang ia juga boleh berlaku disebabkan pleh penyerapan zat besi yang berkurang. Kehamilan dan melahirkan anak mengambil banyak zat besi dan itu boleh menyebabkan anemia berkaitan dengan kehamilan. Selain itu, seseroang yang telah menjalani pembedahan pintasan gastrik untuk tujuan penurunan berat badan atau sebab lain juga mungkin menyebabkan kekurangan zat besi kerana penyerapan yang kurang baik.

2. Anemia pernisius/anemia kekurangan vitamin

Anemia pernisus (pernicious anaemia) adalah keadaan yang mana tubuh tidak dapat menghasilakn sel darah merah yang cukup sihat akibat daripada vitamin B12 yang tidak mencukupi (nutrien yang terdapat dalam makanan tertentu). Mereka yang mengalami anemia menyebabkan vitamin B12 tidak dapat diserap dalam saluran gastrousus akibat kekurangan faktor intrinsik (protein yang dihasilkan di dalam perut). Walau bagaimanapun, keadaan dan faktor lain juga boleh menyebabkan kekurangan vitamin B12.

3. Anemia asplasia (Aplastic anemia)

Anemia asplasia adalah gangguan darah yang mana sumsum tulang berhenti membuat sel darah yang mencukupi (sel darah merah, sel darah putih dan platelet). Ini berlaku akibat kemusnahan atau kekurangan sel stem pembentukan darah dalam sumsum tulang, khususnya apabila sistem imun sendiri menyerang sel stem. Keadaan ini boleh mengakibatkan beberapa masalah kesihatan termasuk aritmia (arrhythmias), pembesaran jantung, kegagalan jantung, jangkitan dan pendarahan. Anemia aplasia adalah keadaan yang jarang, tetapi serius. Ini kerana ia boleh berkembang secara tiba-tiba atau perlahan-lahan dan cenderung memburuk dengan masa, kecuali ia ditemui dan dirawat.

4. Anemia haemolisis (Hemolytic anemia)

Anemia haemolisis berlaku apabila sel darah merah rosak di dalam aliran darah atau limpa. Ini mungkin disebabkan oleh mekanikal (injap jantung yang bocor atau aneurisme), jangkitan, gangguan autoimun, keabnormalan kongenital dalam sel darah merah. Anemia hemolitisis boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan seperti keletihan, sakit, aritmia, pembesaran jantung dan kegagalan jantung. Terdapat pelbagai jenis anemia jenis ini, dan termasuk juga yang diwarisi seperti talesemia.

5. Anemia sel sabit (Sickle cell anaemia)

Anemia sel sabit adalah penyakit serius yang mana tubuh menghasilkan sel darah merah berbentuk sabit (“C”). Sel darah merah yang normal adalah berbentuk cakera dan bergerak dengan mudah melalui saluran darah. Sel sabit ini mengandungi hemoglobin yang tidak normal berbentik sabit menyukarkan pergerakannya melalui saluran darah, seterusnya menyebabkannya terperangkap dalam saluran darah. Saluran darah yang disekat boleh menyebabkan sakit, jangkitan serius, dan kerosakan organ.

6. Talasemia

Takesemia adalah gangguan darah diwarisi yang menyebabkan tubuh memhasilkan sel darah merah yang kurang sihat dan kurang hemoglobin. Dua jenis utama talasemia dalah alpha- dan beta talasemia. Thalassaemias menjejaskan kedua-dua lelaki dan perempuan dan paling kerap berlaku pada orang Itali, Yunani, Timur Tengah, Asia dan Afrika.

7. Anemia akibat penyakit lain

Sesetengah penyakit boleh menjejaskan keupayaan tubuh membuat sel darah merah. Contohnya, sesetengah pesakit dengan penyakit buah pinggang membangunkan anemia kerana buah pinggang tidak menghasilkan hormon eritropoietin yang mencukupi untuk menandakan sumsum tulang membuat sel-sel darah merah yang baru atau lebih. Selain itu, kimoterapi yang digunakan untuk merawat pelbagai jenis kanser sering merosakkan keupayaan tubuh untuk membuat sel darah merah baru, dan rawatan ini sering mengakibatkan anemia.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Normal Ke Ibu Rasa Tak Bermaya Lepas Bersalin? Atau Ini Petanda Anemia, Sila Check, Mama!

  Ibu yang bersalin boleh alami anemia kerana kurang zat besi. Akibat pendarahan ketika bersalin, ibu kehilangan banyak darah yang boleh sebabkan anemia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Anemia, Pusat Kesihatan 03/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Semua Orang Boleh Minum Kopi, Pesakit Anemia Jadi Lebih TERUK Jika Ambil Kafein!

  Minum kopi boleh jadi penyebab anemia? Kopi terkenal sebagai minuman wajib untuk memulakan hari. Namun, benarkah ia boleh sebabkan kekurangan darah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Anemia, Pusat Kesihatan 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  9 Kriteria Derma Darah Di Malaysia, Mereka Yang Pernah Tinggal Di Eropah Tak Boleh Derma?

  Banyak kempen derma darah di Malaysia. Jika anda hendak derma darah, pastikan anda memenuhi 9 kriteria ini sebelum melakukannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrisi Dah Cukup Jika Ibu Hamil Makan Vitamin Pranatal, Betul Ke? Ini Yang Anda Patut Tahu

  Ada mengatakan vitamin ibu mengandung penting jadikan badan bertenaga dan kuat. Adakah benar atau sekadar mitos yang menjadi kepercayaan wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  fungsi zat besi

  Zat Besi Sangat Penting Untuk Elak Anemia, Ambil Makanan Ini Untuk Tingkat Penyerapan Zat Besi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan
  merancang kehamilan

  Usah Gusar, Penghidap Talasemia Masih Berpeluang Miliki Zuriat, Cuma Kena Tahu Risikonya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  kerap buang air kecil

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  anemia sel sabit

  Anemia Sel Sabit, Penyakit Bahaya Yang Ada Had Umur, Pesakit Boleh Hidup Sampai Usia 40-an?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan