Bagaimana Menangani Kesunyian dalam kalangan Warga Emas

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kajian demi kajian menunjukkan warga emas yang kesunyian lebih terdedah kepada penyakit dan risiko kematian. Pengasingan sosial dan kesunyian adalah masalah serius dalam kalangan warga emas.

Dalam satu kajian di Britain, hampir 9 juta orang dewasa di UK mengalami kesunyian, lebih daripada populasi London! Dan masalah ini tidak hanya terhad di satu negara sahaja. Peningkatan warga emas di seluruh dunia menyaksikan pelbagai kesan sosial dan kesihatan akibat kesunyian.

Mengapa warga emas mengalami kesunyian?

Kesukaran bergerak, masalah pendengaran, kematian rakan dan keluarga terdekat menyukarkan warga emas bersosial. Perasaan malu juga boleh menjadi faktor. Ramai orang tua yang menderita masalah inkontinenes atau tidak dapat mengawal kencing, sedang menjalani terapi oksigen atau perlu menggunakan bantuan untuk bergerak . Mereka bukan sahaja menghadapi halangan logistik untuk keluar rumah, tetapi juga harus mengatasi rasa malu terhadap tanda penuaan yang jelas ini.

Walaupun jika seorang warga emas dijaga oleh ahli keluarga, pengabaian terhadap komunikasi yang bermakna dengan ahli keluarga yang lain juga kerap berlaku. Selain disebabkan masalah kesihatan mereka, penjaga mereka mungkin terlalu kepenatan dengan tanggungjawab seharian sehingga tidak mempunyai masa atau tenaga untuk memenuhi keperluan emosi dan sosial mereka.

Bagaimana anda boleh membantu mereka?

Kesunyian dalam kalangan warga emas boleh dicegah dan disingkirkan. Tetapi penjaga atau ahli keluarga mestilah sanggup membantu orang tua mereka, antaranya dengan cara:

1.Tanya khabar mereka

Tanya khabar mereka selalu. Jika anda tingal berjauhan, panggilan telefon anda untuk bertanyakan khabar mereka akan menjadi rutin yang sangat mereka nantikan. Anda tidak memerlukan sebab untuk menelefon mereka. Jika mereka dalam jagaan anda, beri galakkan kepada mereka untuk mengekspresikan diri. Kenalpasti sebarang aktiviti yang mereka minat dan bersesuaian dengan kemampuan mereka.

2. Bantu mereka bersosial

Bantu orang tua anda melakukan aktiviti yang mereka minat. Komuniti agama merupakan salah satu sistem sokongan yang berkesan bagi warga emas. Tidak hairanlah ramai yang mengunjungi masjid setelah usia persaraan kerana kelapangan waktu dan rasa kebersamaan yang dahulunya mereka rasai di tempat kerja. Bantu orang tua anda menyertai aktiviti komuniti yang mereka mahukan. Jika mereka sudah atau memang tidak boleh memandu, bantu mereka untuk pergi ke masjid. Anda juga boleh menemani mereka ke sebarang acara kekeluargaan atau kejiranan seperti kenduri kahwin, khatam Quran, marhaban dan sebagainya.

3. Minta tunjuk ajar mereka

Dalam keadaan warga emas yang tidak dapat banyak bergerak, mereka mungkin merasa tidak diperlukan lagi. Minta tunjuk ajar mereka agar mereka terasa diperlukan. Contohnya jika ibu anda gemar mengait, minta tunjuk ajarnya untuk mengajar anda pula. Ini dapat membantu menghilangkan rasa terkilan mereka apabila peranan pemberi dan penerima jagaan kini telah berubah, dengan anda yang kini menjaga mereka.

4. Ajarkan mereka penggunaan teknologi

Pengunaan teknologi dapat membantu orang tua anda berhubung dengan ahli keluarga terdekat. Anda tidak semestinya perlu mengajarkan mereka penggunaan teknologi yang kompleks. Mampu menaip dan membalas mesej di aplikasi telefon sahaja sudah cukup membantu mereka berhubung. Untuk mengeratkan lagi jurang generasi dalam keluarga, anda boleh meminta anak anda mengajarkan atuk/nenek mereka tentang penggunaan teknologi yang berkaitan.

5. Dapatkan bantuan sokongan

Jika anda tinggal berjauhan daripada orang tua di bawah jagaan anda, dapatkan bantuan sokongan seperti daripada jiran tetanga atau bantuan professional seperti mengupah jururawat atau penjaga untuk menguruskan mereka daripada masa ke masa. Pastikan anda juga memantau keadaan dan menziarahi mereka dengan kerap. Jangan menganggapnya sebagai beban tanggungjawab yang perlu dilunaskan, sebaliknya bergembiralah tiap kali anda menziarahi orang tua anda sebagaimana mereka gembira dengan kedatangan anda sekalipun mereka tidak menzahirkannya.

6. Pertimbangkan rumah jagaan yang bersesuaian

Dalam kebanyakan kes pengabaian dan penderaan warga emas, mereka selalunya berakhir dengan rumah jagaan kebajikan atau yang diuruskan NGO. Disebabkan itu, rumah jagaan warga emas disinonimkan dengan stigma pembuangan dan pengabaian orang tua.

Pun begitu, terdapat banyak pilihan rumah jagaan berbayar yang selesa dan diuruskan oleh penjaga professional terlatih. Ini boleh menjadi pilihan anda jika terdapat kekangan dalam menguruskan orang tua anda. Beri galakkan kepada orang tua anda untuk membiasakan diri dengan suasana baru tapi jangan memaksakan mereka jika mereka enggan.

Apa yang membezakan adalah anda masih menjalankan tanggungjawab sebaik mungkin dengan menziarahi mereka dan mengambil berat tentang keadaan mereka. Jangan menggunakan rumah jagaan sebagai peluang untuk mengabaikan dan membuang mereka daripada hidup anda. Sebaliknya, manfaatkanlah ini sebagai bantuan penjagaan tanpa melupakan tanggungjawab anda sendiri.

Penjagaan warga emas sememangnya sangat mencabar dan menguji kesabaran. Tetapi bersyukurlah kerana anda masih berpeluang berkhidmat bakti kepada mereka sewaktu mereka masih hidup. Jangan bersikap mementingkan diri sendiri kerana jika anda mengabaikan mereka pada hari ini, tidak mustahil anda juga akan diabaikan apabila menjelang usia tua nanti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Sebab Utama Warga Emas Lebih Berisiko Dijangkiti Kayap, Jaga Orang Tua Anda!

  Tahukah anda, penyakit kayap lebih mudah menyerang warga emas? Bukan itu sahaja, virus varicella zoster penyebab kayap juga adalah virus punca chickenpox!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 03/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jaga-jaga Si Rabun, Masalah Mata Boleh Buat Anda Berisiko Jadi Nyanyuk Di Usia Tua Nanti!

  Masalah penglihatan boleh jejaskan struktur otak anda. Kajian terbaharu menunjukkan, semakin teruk gangguan penglihatan, semakin teruk risiko untuk nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 10/08/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Tua Anda Menghidap Kencing Manis? Ini Cara Penjagaannya, Ada 9 Checklist Kena Patuhi!

  Bagi mereka yang terlibat dengan penjagaan warga tua dengan diabetes, kami ada checklist untuk memudahkan anda dengan penjagaan warga emas di rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Raya Haji Ini Atuk & Nenek Makin Kurang Selera Makan? Ini Puncanya! BAHAYA Jika Dibiarkan!

  Penjagaan warga emas turut melibatkan pemakanan sihat. Ini kerana ia amat penting untuk kesihatan warga emas daripada mengalami kekurangan zat dan nutrisi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan Warga Emas 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyebab alzheimer di usia muda penyebab alzheimer di usia muda

  Bukan Warga Emas Sahaja, Orang Muda Juga Berisiko Terkena Alzheimer Jika Ini Berlaku…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit demensia

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  faedah berkebun

  Jom Ajak Datuk & Nenek Anda Berkebun, Boleh Kuatkan Otot Dan Kurangkan Risiko Nyanyuk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan