home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bolehkah Teknologi Membantu Dalam Pemulihan Strok?

Bolehkah Teknologi Membantu Dalam Pemulihan Strok?

Pemulihan daripada strok mencabar bagi ramai pesakit. Mujurlah, teknologi moden ada untuk membantu. Teknologi baru ini benar-benar membantu pesakit mendapatkan semula fungsi tubuh. Selain itu, terdapat beberapa teknologi pemulihan strok baru yang membantu menghubungkan neuroplasticity dan pembelajaran. Bahagian utama adalah dalam pemulihan daripada strok.

Tablet

Tablet telah menjadi permulaan besar dalam pemulihan strok. Ramai pesakit mempunyai akses kepada tablet pada masa kini. Ahli terapi boleh menggunakan tablet bukannya buku dan kad gambar. Mereka juga boleh menyimpan fail audio/video ahli terapi yang menghasilkan satu set perkataan atau frasa tertentu supaya pesakit boleh berlatih di rumah.

Neuroplasticity

Selepas strok, tisu otak yang sihat akan kembali ke peringkat yang lebih baik selama satu hingga tiga bulan. Neuroplasticity membolehkan tisu otak yang sihat mewujudkan sambungan baru kepada otot dan saraf yang terjejas selama bertahun-tahun, tetapi pada bulan-bulan awal pemulihan, otak sangat terbuka untuk membentuk sambungan ini. Tetapi, ini juga apabila tubuh pesakit menghadapi batasan yang paling melampau, menghalang mereka daripada memanfaatkan sepenuhnya kelenjar tisu otak yang sihat.

Robotic exoskeletons

Bagi kebanyakan pesakit strok, kembali ke aktiviti harian mereka adalah sangat menggembirakan. Ini adalah salah satu alat terbaru untuk pemulihan strok. Exoskeleton robotik disertakan kepada pesakit untuk boleh bergerak. Bukan sahaja teknologi ini membantu pesakit, ia juga melegakan ahli terapi fizikal untuk memindahkan pesakit secara manual.

Telerehabilitasi

Kesukaran dalam pergerakan bukanlah satu-satunya cabaran yang dihadapi oleh pesakit strok. Mereka juga mengambil berat tentang kembali dalam persekitaran sosial mereka. Sistem ini menggunakan kawalan seperti permainan video yang menjadikan adegan dan objek dalam 3-D. Sistem realiti maya memudahkan pesakit ke dalam senario sosial. Sistem merakam pergerakan pesakit dan meletakkannya pada skrin komputer, seperti memeriksa senarai membeli-belah atau berjalan-jalan di taman.

Aplikasi mudah alih

Dalam satu kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh Constant Therapy, para penyelidik mendapati bahawa pesakit strok pulih lebih cepat jika mereka secara teratur berurusan dengan doktor mereka dalam proses pemulihan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab untuk mencegah pesakit mengalami pemeriksaan kerap dengan pasukan pemulihan mereka. Perisian pemulihan, seperti aplikasi, dapat meningkatkan ketepatan kognitif mereka, ketepatan ucapan, dan pemprosesan semasa pemulihan.

Aplikasi akan membenarkan doktor dan penjaga menyesuaikan pelan rawatan untuk memberi tumpuan kepada bidang yang berbeza yang mengawal fungsi otak tertentu. Mempunyai terapi yang terdapat dalam aplikasi, dan untuk pelbagai peranti mudah alih, membolehkan pesakit untuk mengekalkan program terapi di rumah, bukan hanya semasa mereka berada di hospital.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

High-Tech Tools Show Promise for Stroke Recovery. http://www.wsj.com/articles/high-tech-tools-show-promise-for-stroke-recovery-1466993040. Accessed September 27, 2016.

Speaking of Technology. http://strokeconnection.strokeassociation.org/Winter-2016/Speaking-of-Technology/. Accessed September 27, 2016.

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 05/04/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x