Benarkah Memakai Bra Masa Tidur Boleh Jadi Punca Kanser Payudara? Ia Mitos Atau Fakta?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Eiii…tak naklah tidur pakai bra sebab orang kata nanti boleh dapat kanser payudara. Tetapi betul ke coli penyumbang kepada masalah kanser itu atau sekadar mitos?

Pakai bra tiada masalah

Pastinya ramai pernah mendengar mengenai kononnya pemakaian coli semasa tidur boleh menyebabkan berlakunya kanser payudara, bukan? Namun yang menjadi persoalan kini adakah ia benar atau sekadar rekaan semata-mata?

Dalam perkongsian di laman Twitter Dr Amalina, Pakar Pelatih Bedah di Bahagian Surgikal dan Trauma di Imperial College Healthcare NHS Trust di bawah seliaan The Royal College of Surgeons of England, beliau menyangkal semua dakwaan itu.

Menurut beliau, pemakaian coli sewaktu tidur mahupun memakai bra yang berdawai tidak akan menyumbang kepada masalah kanser payudara seperti yang dipercayai kebanyakan individu.

“Sesetengah individu mungkin perlu memakai bra pada waktu malam untuk sokongan atau kerana nasihat doktor. Jika anda perlu memakainya, pastikan bra yang dipakai adalah saiz yang betul dan tidak terlalu ketat,” ujar Dr Amalina.

Dalam perkongsian tersebut, Dr Amalina turut menyatakan tidak menjadi kesalahan untuk memakai bra ketika tidur seandainya ia mendatangkan keselesaan kepada individu dan tidak menyebabkan sebarang kemudaratan.

Pakai bra atau tidak?

Jadi mana yang elok, pakai bra ataupun tidak? Ada juga yang mengatakan memakai coli semasa tidur boleh mengelakkan payudara daripada menjadi kendur, betul ke?

Bagi Profesor Bersekutu Pembedahan dan Pengarah Breast Cancer Surgery Multidisciplinary Fellowship di NYU Langone Medical Center, Dr Amber Guth, tiada sebarang bukti kukuh yang boleh mengaitkan pemakaian coli dengan sebarang manfaat atau risiko bahaya kepada kesihatan payudara.

Beliau turut menjelaskan, payudara seseorang wanita itu boleh mengendur disebabkan beberapa faktor seperti kehamilan dan penyusuan bayi. Faktor seperti peningkatan usia dan graviti juga boleh menyebabkan payudara menjadi kendur.

pakai-bra-coli-punca-kanser

Manfaat tidur tanpa bra

Jika pakai bra dianggap membantu mengekalkan bentuk payudara, apa pula manfaat jika anda memilih untuk tidak memakainya? 

Seperti yang dikatakan, mungkin tidak terdapat sebarang manfaat yang dapat dibuktikan secara saintifik. Namun terdapat beberapa kebaikan yang boleh diperolehi apabila anda tidak memakai bra ketika tidur.

 1. Mengurangkan peluh

Pemakaian coli ketika tidur, khususnya apabila suhu bilik meningkat pada waktu malam boleh menyebabkan bahagian payudara anda berpeluh. Malahan terdapat sesetengah jenis bra yang diperbuat daripada bahan sintetik dan boleh menyebabkan bahagian sekitar payudara mengalami peluh yang berlebihan.

Apabila anda mengalami peluh secara berlebihan, ia boleh menyebabkan tidur anda terganggu dan anda akan kerap terjaga pada waktu malam. Menurut Penulis buku Sleep Smarter, Shawn Stevenson, tidur tanpa memakai pakaian boleh membantu menurunkan suhu badan.

Secara asasnya, suhu badan anda akan berkurangan atau seimbang sekiranya anda tidur dengan membuka baju atau tidur tanpa memakai coli. Jadi mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk tidak memakainya ketika waktu tidur malam nanti.

 1. Meningkatkan kualiti tidur

Kebanyakan reka bentuk bra, sama ada berdawai atau tidak, dicipta untuk memenuhi keperluan aktiviti harian yang aktif. Namun tidak pada waktu berehat atau tidur.

Malahan ada coli yang ketat sehingga membuatkan anda berasa sesak nafas dan menjadi tidak selesa sewaktu tidur. Ketidakselesaan itu boleh mengakibatkan anda mengalami masalah tidur atau gangguan berkaitan tidur yang lain.

Kesannya? Anda tidak akan mendapat masa tidur yang berkualiti dan badan anda tidak akan dapat berehat dengan sebaiknya. Maka tidur tanpa memakai coli pastinya jalan penyelesaian terbaik bagi memberikan keselesaan ketika tidur.

 1. Mengurangkan risiko jangkitan kulit

Seharian memakai coli akan mengganggu peredaran udara pada liang kulit yang dilindungi. Apabila anda sentiasa memakai bra, kulit akan mengalami kesukaran untuk menyerap udara.

Keadaan ini sekali gus akan mewujudkan persekitaran lembap yang kondusif sehingga menyebabkan risiko untuk berlakunya pembiakan bakteria yang berbahaya. Sudah tentu kewujudan bakteria boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit sehingga menimbulkan kegatalan. 

pakai-bra-coli-punca-kanser

 1. Mengurangkan risiko penyumbatan limfa

Bentuk coli yang terlalu ketat boleh menyebabkan tekanan yang berlebihan pada payudara anda. Sekiranya anda memakai bra seperti ini ketika tidur, anda cenderung menyebabkan penyumbatan limfatik.

Penyumbatan ini berlaku disebabkan oleh pembentukan cecair dalam nodus limfa axillary yang terletak pada bahagian ketiak. Kelenjar-kelenjar ini berfungsi untuk melawan jangkitan badan, kemasukan bahan-bahan asing yang berbahaya dan sel-sel kanser.

Malahan dikatakan tidur tanpa coli akan dapat mengelakkan gangguan pada fungsi-fungsi organ badan penting berkaitan kelenjar limfa seperti hati.

Mengikut keselesaan

Apa yang boleh disimpulkan, pakai bra ketika tidur tidak akan menyebabkan sebarang risiko kanser payudara. Ia hanyalah sekadar mitos yang menjadi kepercayaan semata-mata. Sama ada anda ingin memakai coli ketika tidur atau tidak, ia adalah bergantung kepada keselesaan anda. Cuma elakkan daripada memilih coli yang terlalu ketat, okay?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  tidak memakai bra

  Rasa JANGGAL Tapi Ini 5 Manfaat Pada Kesihatan Jika Tak Pakai Bra, Wah Dada Terasa Lapang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/05/2020 . 3 minit bacaan