backup og meta

Ketahui Saiz Bra Anda yang Betul

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

Ketahui Saiz Bra Anda yang Betul

Terdapat kira-kira 75% atau 80% daripada semua wanita memakai saiz bra (pakaian dalam) yang salah. Oleh kerana badan berubah sepanjang masa apabila anda kehilangan atau menambahkan berat badan, apabila kita kehilangan atau membina otot dengan senaman, kehamilan atau penyusuan. Jadi walaupun anda memakai saiz yang tepat sekarang, anda mungkin memerlukan perubahan pada masa depan.

Perlukah anda mengukur?

Ia agak sukar untuk mengukur saiz bra, terutamanya jika anda memakai bra yang tidak kemas dengan baik. Disebabkan itu dinasihatkan supaya menyemak panduan penyelesaian masalah terlebih dahulu kerana ia titik permulaan yang terbaik.

Kekemasan bra adalah seni, bukan sains

Tubuh wanita adalah berbeza, disebabkan itu sistem pengukur tidak akan memberikah hasil terbaik untuk semua orang. Ia membantu mengukur saiz lilitan (band size).

Jika anda perlu mengukur

Kadang-kadang hanya perlu titik permulaan. Dalam kes itu, anda boleh mulakan di sini. Sekiranya anda sudah mempunyai bra, biasanya lebih tepat untuk menggunakan senarai semak bra dan penyelesaian masalah Q & A. Sekiranya anda perlu bermula dari awal, berikut adalah asas-asas ukuran pengukuran bra.

Mengukur saiz lilitan

Terdapat dua langkah untuk mengukur saiz lilitan.

 • Bawa pita pengukur dari bahagian belakang ke depan, bawanya ke tengah dada dan melalui bawah lengan anda. Jika anda mendapat nombor ganjil, bundarkan ke nombor seterusnya untuk mendapatkan saiz lilitan.

 • Ukur di bahagian bawah lilitan anda, secara langsung di bawah payudara dan di seluruh tulang belakang anda. Selepas itu, anda bawa pita pengukur anda dari belakang ke hadapan. Sekali lagi, bulat ke nombor seterusnya seterusnya untuk mendapatkan saiz band anda jika anda mendapat nombor ganjil.
 • Mengukur saiz cawan

  Langkah pertama anda mungkin memberitahu saiz lilitan yang salah. Saiz cawan ini menjadi lebih subjektif. Caranya:

  • Ukur longgar bahagian payudara paling penuh/padat dengan pita mengelilingan belakang dan bawa ke hadapan.
  • Kurangkan pengukuran lilitan anda (dari langkah 1) dari ukuran dada ini. Perbezaan mengira saiz bra anda, setiap inci mewakili saiz cawan. Sebagai contoh, jika anda mengukur saiz llilitan 34 inci dan saiz cawan 36 inci, perbezaannya adalah 2, yang akan menunjukkan cawan B.

  Mengenai saiz bra: Penukaran saiz

  Kebanyakan bra yag cantik adalah daripada pereka UK dan Eropah.

  Sekiranya anda memakai saiz cawan DD atau ke atas, anda perlu menyemak keterangan gaya bra dengan teliti untuk melihat sama ada saiz UK atau Eropah.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan