Usah Pentingkan Diri! Ini Sebabnya JANGAN Beli Barang Yang Tak Perlu Semasa COVID-19 Melanda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Bagi mengurangkan pendedahan terhadap risiko jangkitan COVID-19 di luar rumah, ramai di antara kita yang memilih platform beli barang online sebagai pilihan utama.

Kerajaan juga lebih menggalakkan kita untuk beli online pada saat ini memandangkan kita tidak perlu untuk keluar rumah dan bersesak-sesak bersama ramai orang di pasar raya. 

Antara cara lain untuk mengelakkan jangkitan virus adalah seperti berikut:

Cara Yang Betul Untuk Elak Jangkitan Bakteria & Virus

Wabak Novel Virus Korona (2019nCoV) boleh berjangkit antara manusia? Oh, tidak! Pastikan kalian pakai topeng muka dengan betul, ya!Ketahui mengenai koronavirus di: http://bit.ly/31dLjPj#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Friday, January 31, 2020

Sememangnya pada waktu-waktu sebegini, dengan hanya duduk di rumah tanpa dapat melakukan banyak aktiviti yang menarik, jari-jemari kita pasti akan membelek-belek aplikasi beli online yang ada di telefon masing-masing. 

Shopee, Lazada, Mudah.my adalah antara contoh platform beli online yang sangat popular pada masa kini di Malaysia. Namun, timbul isu lain berkenaan beli barang online ini.

Persoalannya kini bukan lagi tertumpu kepada “Di manakah saya boleh membeli televisyen?”, tetapi yang patut difikirkan adalah, “Apakah yang sepatutnya saya beli?”

Artikel berkaitan:

Sebelum itu, ikuti perkembangan semasa kes COVID-19 di Malaysia melalui statistik berikut.

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

58,847

Disahkan

9,196

Sembuh

341

Kes Kematian
Peta sebaran

Adakah saya perlu membeli apa yang saya mahu pada ketika ini?

online

Beli online hanya memerlukan anda untuk klik sahaja dan ia sememangnya sangatlah mudah. Tetapi, adakah anda perlu membeli apa yang anda inginkan atau hanya membeli apa yang anda perlu?

Di sinilah munculnya idea di mana anda perlu memahami perbezaan antara keperluan dan kehendak.

Tetapi pada saat wabak COVID-19 yang melanda ini, adalah lebih baik jika kita membuat keputusan dengan bertanya kepada diri kita sendiri, “Bagaimana saya boleh membantu melindungi individu lain?”

Pada saat anda melindungi diri anda dengan cara hanya berada di rumah, mungkin anda juga perlu berfikir dan cuba meringankan beban tugas individu lain pula. Individu yang dimaksudkan di sini ialah pekerja platform jualan barang online dan juga penghantar barangan anda.

Bagaimana? Caranya adalah dengan membeli barang keperluan sahaja dan tangguhkan pembelian barangan yang tidak perlu buat sementara waktu sehinggalah jangkitan wabak beransur pulih.

Ada pekerja yang kurang mendapat perlindungan kesihatan

barang online

Tidak dinafikan, syarikat-syarikat atau bisnes yang beroperasi menggunakan platform beli online sangat menggalakkan pengguna untuk berbelanja barang online pada saat ini.

Mereka menyediakan diskaun khas untuk barangan tertentu atau membuat senarai barangan yang mesti anda beli sewaktu berada di rumah.

Namun tahukah anda, pekerja-pekerja yang bertanggungjawab membungkus dan menguruskan pesanan ini kadangkala terpaksa berhadapan dengan pelbagai risiko kesihatan yang mungkin berlaku di tempat kerja mereka.

Artikel berkaitan:

Sebagai contoh, baru-baru ini, sekumpulan pekerja gudang syarikat Amazon telah berhenti kerja di Staten Island, New York bagi memprotes terhadap kekurangan protokol keselamatan kesihatan di tempat kerja mereka. 

Selain itu, beribu-ribu pekerja Amazon juga telah menandatangani satu petisyen yang memprotes protokol keselamatan Amazon tersebut. Antara perkara yang menjadi isu hangat bagi pekerja Amazon ialah cuti sakit bergaji yang telah dinafikan oleh syarikat tersebut.

Pekerja mudah terdedah jangkitan, interaksi sesama mereka meningkat

barang online

Apabila pesanan atau order barangan meningkat, maka interaksi antara pekerja juga akan semakin meningkat.

Bagi pengguna, pembelian barang secara online mungkin tidak memerlukan sebarang pergerakan atau interaksi secara fizikal dengan individu lain. Tetapi, hal sebegini tidak terjadi bagi pekerja platform barangan online ini.

Artikel berkaitan:

Kerja-kerja buruh atau pengendalian antara manusia masih lagi berjalan seperti biasa bagi tujuan pembungkusan dan penghantaran.

Mereka berinteraksi antara satu sama lain dengan cara seperti bersentuhan atau berada dalam jarak yang terlalu dekat ketika menguruskan pesanan anda. Ini bagi memastikan agar barangan yang anda pesan boleh sampai ke rumah anda pada waktu yang dijanjikan.

Bagi memahami mengapa jarak sosial atau social distancing amatlah penting, sila lihat infografik di bawah ini.

jarak sosial

Di saat anda memikirkan sama ada anda boleh dijangkiti COVID-19 melalui barang online atau tidak, pekerja platform online ini sebenarnya lebih mudah terdedah kepada jangkitan tersebut berbanding anda yang hanya duduk di rumah sahaja.

Artikel berkaitan:

Betul Ke Virus Corona Boleh Merebak Dari Barang Import Order Online?

Centers for Disease Control And Prevention (CDC) menyatakan, risiko pengguna untuk mendapat jangkitan COVID-19 melalui barangan yang dibeli online adalah sangat rendah.

Tetapi risiko bagi pekerja-pekerja di gudang ini tetap tinggi disebabkan oleh interaksi yang perlu dilakukan sesama mereka dalam menguruskan pesanan anda.

Bagaimana untuk menentukan barang yang sepatutnya dibeli atau tidak?

Bagi mengurangkan beban tugas yang dipikul oleh pekerja-pekerja gudang ini, anda perlulah mengurangkan sebarang pembelian yang tidak perlu dibuat masa sekarang. Caranya, beli apa yang anda perlukan sahaja dan tangguhkan dahulu pembelian barang yang tidak penting.

Jika masih sukar untuk menentukan jenis barangan apa yang patut dibeli, tanyakan diri anda dengan beberapa soalan seperti di bawah ini:

 • Mengapa saya perlukan barangan ini?
 • Di mana patut saya membelinya?
 • Adakah syarikat penjual ini mengambil langkah keselamatan seperti yang sepatutnya?
 • Bolehkah saya menangguhkan pembelian barang ini terlebih dahulu?

Sebagai contoh, anda berniat untuk membeli televisyen. Berhenti dan fikirkan dengan baik, adakah anda masih boleh meneruskan kehidupan seperti biasa tanpa adanya televisyen? Jika masih boleh, tunggu dahulu dan tangguhkan pembelian tersebut sehingga wabak beransur pulih.

Kesimpulan

Idea seperti ini bukan sahaja perlu difikirkan terhadap pekerja-pekerja platform beli online dan juga penghantar barangan sahaja, tetapi juga sektor-sektor lain. Sebagai contoh, anda boleh membantu mengurangkan beban tugas pihak polis dan badan keselamatan lain dengan cara tidak keluar rumah tanpa keperluan sewaktu PKP berlangsung.

Selain itu, anda juga boleh mengurangkan beban tugas pasukan perubatan di hospital dengan cara hanya duduk di rumah bagi mengurangkan risiko dijangkiti dan menjangkiti individu lain. 

Ingat, petugas dan pekerja ini juga seperti anda. Mereka adalah manusia dan mereka juga akan mengalami keletihan jika bekerja lebih masa atau memiliki beban kerja yang lebih besar berbanding biasa. 

Oleh itu, sikap bertimbang rasa amatlah perlu pada ketika ini. Belilah perkara yang anda perlu, bukan yang anda mahu!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Artikel berkaitan:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

  Kajian terbaru mendedahkan lelaki lebih banyak terkena tempias virus corona berbanding wanita. Klik artikel untuk ketahui sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Coronavirus, COVID-19 09/11/2020 . 3 minit bacaan

  Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Wabak koronavirus masih membelenggu seluruh dunia. Malah kes-kes mental dilihat semakin mencanak naik, tidak terkecuali gangguan stres pasca trauma (PTSD).

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  Pesakit Diabetes Dapat Komplikasi Lebih Teruk Jika Terkena COVID-19? Ini Risikonya

  Kemunculan wabak pandemik timbulkan keebimbangan.Tapi benarkah pesakit diabetes berisiko mengalami komplikasi COVID-19 yang lebih serius?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kencing Manis 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  GEMPAR! Kajian Terbaharu Temui Virus COVID-19 Mungkin Boleh Sebabkan Diabetes Jenis 1

  Tahukah anda, kajian terbaharu menyatakan bahawa diabetes anak atau diabetes kanak-kanak ini boleh berlaku disebabkan jangkitan virus COVID-19?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 02/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pilihan raya umum

  Jika PRK Batu Sapi Terpaksa Dilaksanakan, Patuhi 10 SOP Ini Elak Jangkitan COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 4 minit bacaan
  penutup mulut dan hidung

  Pelindung Muka Tanpa Mask, Belum Tentu Selamat! Masih Ada Risiko Terkena COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 17/11/2020 . 3 minit bacaan
  wabak penyakit dan pelajar

  Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
  keselamatan anak

  Parents, Usah Leka! Utamakan Keselamatan Anak Di Rumah Semasa PKPB, Awasi 5 Perkara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan