backup og meta

Puasa Ketika PKP Tak Bermaksud Jadi Antisosial, Walaupun Tanpa Bazar, Ini 4 Cara Kekal Berhubung!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/04/2020

  Puasa Ketika PKP Tak Bermaksud Jadi Antisosial, Walaupun Tanpa Bazar, Ini 4 Cara Kekal Berhubung!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

  Manusia adalah kelompok yang tidak boleh hidup tanpa sebarang interaksi sosial.

  Semakin kurang interaksi sosial antara individu, semakin besar kemungkinan kesejahteraan mental terjejas. Ini termasuklah dengan pelaksanaan jarak sosial.

  Ketika wabak COVID-19 sedang melanda dunia, terutamanya negara kita Malaysia, social distancing atau penjarakan sosial adalah satu perkara yang amat dipandang serius. 

  Statistik di Malaysia adalah seperti berikut:

  [covid_19]

  Ini kerana ia adalah salah satu cara yang paling ampuh untuk menghentikan penyebaran wabak ini di saat vaksin untuk merawat COVID-19 masih lagi tidak tersedia.

  Walau bagaimanapun, jika seseorang individu tersebut kekal untuk tidak melakukan sebarang interaksi sosial atau hubungan komunikasi, ia mungkin boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental. 

  Oleh itu, bagaimana kita boleh mengekalkan interaksi sosial saat mengamalkan penjarakan sosial?

  virus korona

  Manusia mesti terus melakukan interaksi sosial

  Sejak berkurun lamanya, manusia sememangnya ditakdirkan untuk hidup dalam satu komuniti bagi tujuan saling melengkapi antara satu sama lain. 

  Oleh sebab itu, apabila penjarakan sosial dilaksanakan semasa wabak COVID-19 berlaku, sesetengah manusia mungkin akan mengalami sedikit kesukaran untuk beradaptasi dengannya. 

  Apatah lagi bagi mereka yang tidak mempunyai ahli keluarga yang tinggal sebumbung, sebatang kara, atau tinggal bersendirian. Tempoh selama hampir sebulan ini pasti memberikan banyak cabaran kepada mereka.

  Tidak keterlaluan jika ada antara kita yang mungkin akan tertekan, stres, kesepian bahkan kemurungan tanpa sebarang interaksi sosial.

  penjarakan sosial

  Oleh itu, jika anda merupakan salah seorang yang mungkin berada dalam situasi ini, kami ada beberapa cadangan untuk kekal berinteraksi. 

  Tip untuk kekal mewujudkan interaksi sosial semasa PKP

  Komunikasi atau interaksi sosial tidak semestinya memerlukan anda untuk berhadapan antara satu sama lain. Namun, di kala PKP sedang berlangsung, ada cara lain untuk anda mengekalkan komunikasi.

  Berikut merupakan antara tip mengekalkan interaksi sosial semasa penjarakan sosial berlangsung:

  #1. Bertegur sapa sesama jiran

  Anda mahu menegur atau berborak dengan jiran anda sebentar, tetapi anda mahu mengekalkan penjarakan sosial dan masih risau berkenaan penyebaran jangkitan.

  Perkara ini mudah sahaja. Anda boleh sahaja bertegur sapa bersama jiran anda dengan hanya berborak di sebelah pagar rumah atau di balkoni. Pastikan jarak antara diri anda dan juga jiran sekurang-kurangnya 1 meter. 

  #2. Gunakan aplikasi panggilan video

  penjarakan sosial

  Telefon pintar sememangnya dilengkapi dengan kemudahan untuk anda melakukan panggilan video.

  Untuk lebih mudah dan jimat, anda boleh menggunakan aplikasi panggilan video yang hanya memerlukan sambungan internet. 

  Gunakan Skype, atau WhatsApp Video Call untuk panggilan video yang tidak mengenakan sebarang caj. Tetapi pastikan anda mempunyai sambungan internet yang stabil di rumah.

  #3. Gunakan media sosial untuk terus berhubung

  Anda mungkin tidak mampu untuk menziarahi ibu bapa di kampung atau datuk dan nenek anda pada waktu ini, tetapi anda masih lagi mampu untuk kekal berhubung.

  Banyak aplikasi yang boleh anda gunakan untuk terus kekal berhubung atau berborak bersama ahli keluarga dan kenalan anda.

  Gunakan aplikasi seperti Whatsapp, Twitter, Facebook dan Instagram untuk mengetahui perkembangan terkini mereka. 

  #4. Rapatkan hubungan dengan individu yang tinggal bersama anda

  Jika anda tinggal sekeluarga, atau menyewa rumah bersama rakan, atau mungkin juga menyewa bilik di rumah bersama penghuni lain, ia bukanlah bermakna anda tidak boleh melakukan sebarang aktiviti.

  Pada waktu inilah anda memiliki lebih banyak masa yang terluang untuk bersama mereka. Baik ahli keluarga mahupun rakan serumah, banyak perkara yang boleh dilakukan bersama seperti bergotong-royong dan memasak hidangan. 

  Cara ini juga boleh mengekalkan interaksi sosial antara anda dan individu lain.

  Kekalkan interaksi sosial semasa penjarakan sosial untuk elakkan kesunyian

  interaksi sosial

  Jarak sosial sememangnya amat penting pada waktu ini, tetapi interaksi sosial juga tidak boleh diabaikan sama sekali. Penjarakan sosial secara fizikal tidak bermakna anda perlu menghentikan segala komunikasi dengan dunia atau kenalan anda.

  Ini kerana, interaksi sosial berperanan penting dalam memastikan anda tidak berasa sunyi atau kesepian. Jangan jadikan wabak COVID-19 ini sebagai penghalang untuk anda terus berhubung. 

  [mc4wp_form id=’115319″]

  Jika kita bersedia untuk melawan penyebaran jangkitan COVID-19, ini bermakna kita juga bersedia untuk menerima segala cabaran yang mungkin tiba. 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/04/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan