What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Larangan Masuk Negara, Perlukah Tutup Pintu Sempadan Kekang Omicron?

Larangan Masuk Negara, Perlukah Tutup Pintu Sempadan Kekang Omicron?

Varian Omicron, atau turut dikenali dengan nama B.1.1.529 merupakan sejenis variant of concern (VOC) yang dikatakan dapat merebak lebih pantas berbanding Delta. Banyak negara terpaksa menjalankan perintah sekatan serta menutup pintu sempadan untuk mengekang penyebaran varian ini.

Sekatan perjalanan juga terpaksa dijalankan untuk menghalang penyebaran Omicron yang dikhuatiri boleh melumpuhkan sistem kesihatan negara.

Memetik portal berita Al Jazeera, pakar sudah mempunyai bukti konsisten yang membuktikan Omicron dapat merebak dengan lebih pantas berbanding Delta.

Menurut laporan WHO pula, lebih daripada 50 negara telah menjalankan sekatan serta menutup pintu sempadan kepada pengunjung umumnya dari Afrika Selatan dan Botswana.

Walau bagaimanapun, pakar berpendapat, perintah sekatan ini mungkin tidak berkesan ataupun sudah terlambat untuk dijalankan kerana Omicron telah dikesan di pelbagai negara di seluruh dunia.

Malah, kajian juga menunjukkan bahawa Omicron mungkin telah tersebar jauh lebih awal, iaitu pada penghujung Oktober, sebelum negara Afrika Selatan memberi amaran mengenai varian ini.

Jadi, perlukah kita menutup pintu sempadan dan menjalankan sekatan untuk menghentikan penyebaran Omicron?

Perintah sekatan untuk menghentikan Omicron, berkesan atau tidak?

perintah sekatan

Pertama kali varian baharu ini dikesan di Afrika Selatan, banyak negara telah meletakkan warganegara Afrika Selatan di di dalam ‘senarai merah’.

Negara-negara seperti Amerika Syarikat, Jerman, Perancis, Kanada, Turki, India, Iran, Itali, Kuwait dan Filipina antara yang pertama menutup pintu sempadan kepada pengunjung dari Afrika Selatan.

Sejak pandemik ini bermula, kajian membuktikan bahawa kekangan perjalanan dapat mengurangkan penyebaran COVID-19.

Walaupun begitu, sebuah kajian baharu yang dimuatkan di dalam jurnal Nature pada tahun 2020 membuktikan sebaliknya.

Kajian ini menunjukkan, sekatan perjalanan kini tidak lagi seefektif dahulu.

Malah, kuarantin wajib ke atas semua pengunjung adalah lebih berkesan dan mempunyai impak yang lebih besar daripada penutupan pintu masuk negara.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perintah sekatan bukanlah langkah yang terbaik untuk membendung Omicron pada waktu ini. Tambah lagi, Omicron juga mungkin telah tersebar luas secara senyap pada waktu ini.

Bukan semua negara memiliki teknologi penjujukan genom yang boleh mengesan varian baharu. Jadi, ada kemungkinan, varian ini telah merebak lebih jauh daripada sangkaan.

Berbeza dengan dahulu, kini vaksin telah digunakan secara meluas di seluruh dunia.

Pun begitu, pada masa ini, kadar vaksinasi berbeza mengikut negara. Malah, keberkesanan vaksin sedia ada terhadap Omicron juga masih dalam siasatan.

Omicron di Malaysia

perintah sekatan

Tidak dinafikan, Kementerian Kesihatan Malaysia memandang serius mengenai varian ini.

Malaysia mengesan kes Omicron pertama daripada seorang pengunjung dari Afrika Selatan pada awal Disember lalu.

Untuk mengurangkan risiko penyebaran varian ini, kerajaan telah bertindak mengharamkan perhimpunan besar-besaran serta menjalankan perintah sekatan terhadap beberapa buah negara.

Oleh sebab itu, sebarang perhimpunan untuk Hari Natal yang lalu atau malam tahun baru tidak dibenarkan.

Malah, KKM juga menggesa agar semua orang yang ingin menyambut Hari Natal untuk melakukan ujian COVID-19 kendiri terlebih dahulu sebelum pulang ke kampung.

Semua rakyat Malaysia yang berusia 60 tahun ke atas berserta penerima vaksin Sinovac juga akan menerima suntikan penggalak untuk mengekalkan status vaksinasi mereka.

Dalam masa yang sama, negara kita juga telah bertindak melakukan sekatan perjalanan ke atas 8 negara di Selatan Afrika serta 9 lagi negara yang jatuh di bawah kategori berisiko tinggi, termasuklah Amerika Syarikat, Britain, Australia dan India.

Pengunjung yang baru tiba ke negara kita juga perlu melakukan kuarantin mandatori selama 14 hari.

Nasihat daripada WHO mengenai perintah sekatan

perintah sekatan

WHO tidak menggalakkan negara untuk melakukan perintah sekatan.

Namun, mereka menggesa negara-negara untuk mengambil langkah proaktif dan terbukti dari segi saintifik untuk mengurangkan penyebaran Omicron.

Untuk orang awam pula, jangan lupa:

 1. Jaga jarak sosial. Pastikan anda berada sekurang-kurangnya 1 meter daripada orang lain.
 2. Pakai pelitup muka. Beli pelitup muka yang berkualiti dan dapat melindungi anda daripada virus.
 3. Pastikan kawasan rumah mempunyai pengaliran udara yang baik. Buka tingkap untuk baiki ventilasi di tempat tinggal.
 4. Elakkan kawasan yang sempit dan ramai orang.
 5. Ambil vaksin mengikut saranan kerajaan. Vaksin merupakan senjata utama kita dalam mengekang penyebaran COVID-19.
 6. Cuci tangan menggunakan sabun dengan kerap. Gunakan hand sanitizer jika anda berada di tempat awam yang jauh daripada sumber air.

Warga emas yang mempunyai komorbiditi juga dinasihatkan agar menunda sebarang pelan untuk ke luar negara, lebih-lebih lagi mereka yang belum menerima vaksinasi lengkap untuk mengelakkan jangkitan COVID-19.

Kesimpulan

Walaupun varian Omicron dikatakan lebih berbahaya daripada Delta, masih terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan kerana kajian masih lagi berlangsung.

Pun begitu, langkah-langkah pencegahan yang berkesan masih perlu diteruskan untuk membendung penyebaran virus ini, terutamanya daripada varian Omicron.

Buat masa ini, sekatan terhadap pendatang daripada negara-negara yang terkesan merupakan satu langkah yang lemah dan mungkin tidak cukup untuk menghalang penyebaran COVID-19.

Oleh sebab itu, pastikan anda sentiasa menjaga SOP dan lakukan pemeriksaan kendiri jika ingin berjalan jauh. Bersama, kita dapat menghentikan penyebaran COVID-19.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
 1. Countries see signs of growing community Omicron spread. https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2021/12/countries-see-signs-growing-community-omicron-spread. Accessed December 28, 2021. 
 2. Omicron Variant: What You Need to Know. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/omicron-variant.html. Accessed December 28, 2021.
 3. Travel bans are ineffective and will not stop omicron, WHO says. https://www.independent.co.uk/news/health/travel-ban-who-omicron-border-rules-b1971283.html. Accessed December 28, 2021.
 4. Update on Omicron. https://www.who.int/news/item/28-11-2021-update-on-omicron. Accessed December 28, 2021.
 5. What we know about the Omicron variant. https://www.unicef.org/coronavirus/what-we-know-about-omicron-variant. Accessed December 28, 2021.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Aishah Jamaludin Disemak pada 2 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan