Kank-A

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Kank-A?

Benzocaine adalah sejenis ubat anestetik setempat (ubat pelali). Ia berfungsi dengan menyekat isyarat saraf di dalam badan anda.

Benzocaine topikal digunakan untuk mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan yang berlaku disebabkan oleh kerengsaan kulit yang ringan, sakit tekak, selaran matahari, sakit gigi, kerengsaan vagina atau rektum, cekam jari kaki, buasir, dan lain-lain sumber kesakitan ringan pada permukaan badan. Benzocaine juga digunakan untuk melalikan kulit atau permukaan di dalam mulut, hidung, tekak, vagina, atau rektum bagi mengurangkan kesakitan semasa memasukkan instrumen perubatan seperti tiub atau spekulum.

Bagaimanakah kegunaan Kank-A?

Gunakan ubat ini sama seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar, lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Gunakan amaun ubat terkecil yang diperlukan untuk melalikan kulit atau melegakan kesakitan. Jangan gunakan benzocaine topikal dengan banyak, atau menutup bahagian kulit yang dirawat dengan pembalut kain atau plastik tanpa nasihat perubatan daripada doktor.

Badan anda boleh menyerap ubat ini dengan lebih banyak jika anda menggunakannya dengan terlalu banyak, di kawasan kulit yang besar, ataupun jika anda mengenakan haba, pembalut kain atau plastik ke kawasan kulit yang dirawat. Kulit yang luka akibat terpotong atau rengsa juga boleh menyerap lebih banyak ubat topikal daripada kulit yang sihat.

Jangan gunakan benzocaine topikal untuk merawat kawasan kulit yang besar atau sebarang luka yang mendalam. Elakkan menggunakan ubat pada kulit yang mendedahkan daging atau melepuh, seperti luka terbakar atau geseran yang teruk.

Baca semua maklumat pesakit, panduan ubat, dan lembaran arahan yang diberikan kepada anda. Sila rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika ada soalan.

Untuk merawat masalah kulit yang ringan, sapukan lapisan nipis benzocaine topikal ke kawasan yang terjejas. Jika menggunakan semburan, letakkan bekas ubat pada jarak 6 hingga 12 inci dari kulit. Jangan sesekali semburkan ubat ini ke muka anda. Jika perlu, semburkannya pada tangan anda dan kemudian gosokkannya ke muka, untuk mengelakkan sentuhan dengan mata anda.

Untuk merawat buasir, sapukan ubat ini pada kawasan terjejas sehingga 6 kali sehari.

Bersihkan kawasan terjejas dengan sabun dan air sebelum menggunakan benzocaine topikal. Basuh tangan anda sebelum dan selepas memasukkan suppositori rektum.

Jangan sesekali mengambil suppositori rektum melalui mulut. Ia hanya digunakan untuk rektum anda.

Cuba untuk mengosongkan usus dan pundi kencing anda sebelum menggunakan suppositori benzocaine.

Tanggalkan bungkusan sebelum memasukkan suppositori. Elakkan mengendalikan suppositori terlalu lama supaya ia tidak mencair di tangan anda. Bersandar di belakang dengan lutut dinaikkan ke arah dada anda. Masukkan suppository perlahan-lahan ke dalam rektum anda, bahagian yang runcing dahulu, sedalam kira-kira 1 inci.

Untuk hasil yang terbaik, kekal berbaring selama beberapa minit. Suppositori akan mencair dengan cepat dan anda harus berasa sedikit tidak selesa semasa menahannya di dalam. Elakkan menggunakan tandas untuk sekurang-kurangnya sejam selepas menggunakan suppositori.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik atau jika ia menjadi lebih teruk dalam 7 hari pertama selepas menggunakan benzocaine topikal. Di samping itu, hubungi doktor anda jika simptom anda telah sembuh tetapi berulang kembali pada masa lain.

Jika anda merawat sakit tekak, hubungi doktor anda jika sakit itu teruk atau berlanjutan lebih lama daripada 2 hari, terutamanya jika anda turut mengalami demam, sakit kepala, ruam kulit, bengkak, mual, muntah, batuk atau masalah pernafasan.

Bagaimana saya menyimpan Kank-A?

Kank-A® paling baik disimpan pada suhu bilik dan terlindung dari cahaya matahari dan kelembapan. Bagi mengelakkan kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan Kank-A® di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama Kank-A® yang berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau boleh bertanya kepada ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh dari capaian kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh membuang Kank-A® ke dalam jamban atau tuangkannya ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Kank-A?

Sebelum mengambil ubat ini, sila beritahu doktor anda sekiranya:

 • Anda mengandung atau menyusu badan. Ini kerana, semasa anda mengandung atau menyusukan bayi, anda hanya perlu mengambil ubat-ubatan atas cadangan doktor.
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang anda ambil yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen.
 • Anda mempunyai alahan dengan bahan aktif atau tidak aktif Kank-A® atau ubatan lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.

Dos ubat pelali yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk jika terlalu banyak ubat diserap melalui kulit ke dalam darah anda. Ini lebih berkemungkinan berlaku apabila ubat pelali digunakan tanpa nasihat doktor perubatan (contohnya semasa prosedur kosmetik seperti penyingkiran rambut laser). Sebagai ingatan, perlulah diketahui bahawa sebenarnya banyak prosedur kosmetik dilakukan tanpa kehadiran doktor perubatan.

Benzocaine topikal adalah tidak diketahui sama ada akan membahayakan bayi yang belum lahir atau tidak. Sila tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda sedang mengandung.

Kebarangkalian benzocaine topikal menyerap masuk ke susu ibu atau menjejaskan bayi yang menyusu adalah tidak diketahui. Sila tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda sedang menyusu.

Jangan gunakan ubat ini pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun tanpa nasihat perubatan.

Adakah selamat untuk mengambil Kank-A semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. Kank-A® adalah pada kategori risiko kehamilan tahap C, menurut badan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko menurut beberapa kajian
 • C=Mungkin terdapat risiko
 • D=Bukti positif berkenaan risiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Tanda dan simptom kesan sampingan mungkin berlaku dalam masa beberapa minit sehingga 2 jam selepas menggunakan benzocaine topikal di dalam mulut atau tekak. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami:

 • Sakit kepala, rasa letih, kekeliruan
 • Kadar denyutan jantung yang cepat
 • Merasa pening kepala atau sesak nafas
 • Penampilan kulit yang pucat, biru, atau kelabu pada kulit, bibir, atau kuku anda

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan: bintat; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti menggunakan benzocaine topikal dan hubungi doktor anda serta-merta jika anda mengalami:

 • Rasa terbakar, menyengat, atau sensitif yang teruk di kawasan ubat itu digunakan
 • Bengkak, kehangatan, atau kemerahan
 • Lelehan dari kulit, melepuh, atau sebarang tanda jangkitan

Antara kesan sampingan yang biasa termasuklah:

 • Rasa sengatan, terbakar, atau gatal yang ringan di kawasan penggunaan ubat
 • Kesakitan pada kulit atau kemerahan
 • Kulit yang kering dan menggelupas di kawasan penggunaan ubat

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai apa-apa kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Kank-A?

Kank-A® boleh mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang digunakan (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Kank-A?

Kank-A® mungkin mempunyai tindak balas dengan makanan dan alkohol, dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkatkan kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindak balas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Kank-A?

Kank-A® boleh bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Adalah sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi berkenaan keadaan kesihatan anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Kank-A® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan yang berikut:

 • Krim topikal

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Kank-A®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga pengambilan dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Siapa Yang Ada Masa Untuk Sakit Tekak? Selain Lozeng, Ini 5 Ramuan Boleh Cuba!

  Selain lozeng yang memang popular di pasaran, terdapat banyak lagi alternatif ubat sakit tekak yang kalian boleh cuba. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 03/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Kalau Sakit Gigi Boleh Demam? Ini Punca Sebenarnya! Jangan Dibiarkan, Bahaya!

  Hampir setiap orang pernah mengalami demam ketika sakit gigi. Apakah punca sakit gigi sampai demam? Normalkah kalau kita demam? Jawapan anda semua di sini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 24/07/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

  Penjagaan oral perlu ditekankan kerana ia boleh mempengaruhi kualiti hidup. Jika anda alami sakit gigi, boleh gunakan 7 bahan ini untuk redakan simptom.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Jika anda ingin memulihkan sakit tekak, di sini kami ada senaraikan beberapa penawar yang boleh meringankan simptom tersebut. Teruskan membaca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 03/07/2020 . 8 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bayi baru lahir

  Nak Bawa Baby Baru Lahir Berjalan-Jalan, Selamat Ke Tidak Sepanjang Covid 19 Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 06/11/2020 . 3 minit bacaan
  sakit tekak berpanjangan

  Sakit Tekak Sebab Demam? Hati-hati Ini Mungkin Sebenarnya Disebabkan Alahan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  selaran matahari

  Anak Gemar Main Panas? Ini 5 Cara Nak Elakkan Sunburn Pada Si Kecil, PASTI BERKESAN!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan
  jenis minuman kopi

  Bukan Setakat Makanan, Minuman Pun Kena Jaga Bila Sakit Tekak! Terutamanya Yang Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan