5 Cara Mudah Gigi Kekal Sihat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anda perlu sentiasa menjaga kebersihan gigi kerana kebersihan mulut yang lemah dikaitkan dengan penyakit kencing manis, penyakit jantung, komplikasi kehamilan, kehilangan gigi, penyakit gusi, dan sebagainya. Manakala, orang yang menjaga kebersihan mulut akan berasa lebih lebih yakin dan membuat kesan pertama yang kuat ke atas orang lain dengan senyuman yang bagus, gigi putih, dan nafas segar. Tetapi bagaimana untuk menjaga gigi anda sihat dengan mudah apabila memberus dua kali dan menggunakan flos sekurang-kurangnya sekali sehari tidak cukup? Menyegarkan kembali kesihatan mulut anda dengan lima tabiat penting untuk kesihatan gigi yang sangat baik.

Menjaga berus gigi

Menjaga berus gigi anda adalah sama pentingnya dengan memilih yang paling selesa untuk anda. Jangan sekali-kali mengabaikan berus gigi kerana ia adalah persekitaran yang sempurna untuk bakteria untuk kekal dan berkembang. Selepas memberus gigi anda, anda perlu ingat untuk membilasnya dengan air, kemudian menyimpannya di ruang terbuka. Dengan bulu dalam kedudukan tegak, anda tidak perlu bimbang tentang mikroorganisma berbahaya kerana banyak aliran udara boleh memastikan berus anda kering sepanjang hari.

Menurut The American Dental Association, orang dewasa perlu menggantikan berus gigi lama dengan yang baru setiap tiga bulan. Manakala ibu bapa perlu menukar berus anak-anak mereka lebih awal. Walau bagaimanapun, jika bulu berserabut danhaus sebelum tempoh tiga bulan, anda boleh menggunakan yang baru serta-merta. Yang lama tidak berkesan dan berguna lagi.

Menggunakan fluorida

Fluorida bukan sahaja baik untuk kanak-kanak tetapi ia juga perlu untuk orang dewasa. Fluorida ialah mineral semula jadi yang boleh membuat enamel gigi anda lebih kuat dan lebih keras, serta mengurangkan risiko serangan gigi. Fluorida boleh didapati dalam ubat gigi anda, beberapa jenis ubat, air paip dan rawatan pergigian yang disediakan oleh doktor gigi anda.

Memberus lidah dan bahagian dalam pipi

Lidah dan pipi anda adalah dua tempat yang bersentuhan dengan makanan, selain gigi dan gusi, jadi gula dan asid boleh melekat pada permukaan. Memberus lidah dan pipi anda selepas  pembersihan gigi baik dalam memerangi bakteria di dalam mulut anda, menjaga gigi yang sihat dan mengelakkan nafas berbau. Anda harus cuba menggunakan pembersih pipi dan lidah sebagai tabiat selepas memberus gigi.

Elakkan minuman bergula

Seperti makanan, minuman boleh memberi kesan kepada kesihatan mulut anda. Minuman seperti minuman ringan, minuman tenaga, dan jus bergula mengandungi banyak gula atau gula tiruan yang tidak baik untuk gigi anda. Anda boleh mengalami kerosakan gigi, sakit gigi dan kemudian kehilangan gigi jika anda terus ¬†“lupa” untuk berus atau bilas mulut anda selepas minum. Daripada jenis cecair buruk, anda patut mengambil lebih banyak air, susu dan jus segar untuk kesihatan yang lebih baik, senyuman yang bagus dan cahaya kulit.

Jumpa doktor gigi dengan kerap

Doktor gigi anda dan pakar pergigian yang akan membantu penjagaan gigi. Jangan tunggu sehingga anda ada kerosakan gigi, anda perlu berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan secara berkala . Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Anda juga harus bertanya doktor gigi cara yang betul untuk menjaga kawasan mulut  dengan bersih dan sihat. Berdasarkan status dan keperluan tertentu gigi anda, mereka boleh membantu untuk membuat pelan memberus setiap hari dan menggunakan flos yang sesuai untuk anda.

Mulut anda tidak boleh dibersihkan dengan sendiri, sebaliknya, perlu dijaga oleh anda. Hampir semua kerosakan gigi dan penyakit gusi boleh dicegah dengan kebersihan mulut yang baik. Cuba tips ini dalam rutin penjagaan gigi anda dan lihat manfaatnya kepada anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Ayah, Buat 11 Perkara Penting Ini Untuk Elak Gigi Si Manja Cepat Rosak & Berlubang!

  Gigi kanak-kanak perlu dijaga melalui pengambilan makanan yang berkhasiat. Berikut disenaraikan beberapa peraturan pemakanan untuk kesihatan gigi anak-anak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 31/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Gigi Anak Hitam & Rongak? Mak Ayah Usah Biarkan, Ini Bukan Hal Biasa Walaupun Gigi Susu

  Perasankah anda bahawa kanak-kanak selalu mempunyai gigi rongak bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu punca, tanda dan rawatannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  JANGAN Sesekali Kongsi Berus Gigi Walaupun Dengan Pasangan, Boleh Dapat Penyakit Kelamin!

  Mungkin anda tidak pernah berkongsi berus gigi, tetapi bagaimana pula jika anda tersilap menggunakan berus gigi orang lain. Ada risiko yang bakal dialami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Mulut, Masalah Kesihatan Mulut Lain 27/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jenis masalah gigi

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  sakit gigi berdenyut waktu malam

  Gigi Berdenyut Buat Tidur Malam Terganggu? Usah Gusar, Cuba PENAWAR Mudah Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 09/02/2021 . 3 minit bacaan
  memberus lidah

  Sebab Inilah Kita Kena Berus Lidah Sekali Masa Gosok Gigi! Kalau Tidak, Akan Jadi Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  masalah gigi bengkok

  Malu Ada Gigi Bengkok Dan Senget? Jangan Risau! Ada Rawatan Luruskan Gigi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan