Terlalu Penat Kerja Boleh Sebabkan Berdengkur Pada Waktu Malam?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 20/09/2021

  Terlalu Penat Kerja Boleh Sebabkan Berdengkur Pada Waktu Malam?

  Ramai orang kata salah satu punca berdengkur adalah kerana penat bekerja, tapi betul ke?

  Kita semua sedia maklum bahawa usia, faktor genetik dan jantina memainkan peranan yang penting dalam punca seseorang itu berdengkur.

  Namun, kadangkala anda boleh berdengkur akibat terlalu penat bekerja. Nak tahu macam mana? Baca ini!

  Penat bekerja punca berdengkur?

  Berdengkur merupakan masalah yang biasa dalam kalangan lelaki. Selalunya, individu yang berdengkur mempunyai ibu ataupun ayah yang juga mengalami masalah yang sama.

  Boleh dikatakan, berdengkur adalah satu penyakit genetik!

  Walau bagaimanapun, hampir semua orang, tidak kira jantina akan berdengkur sekali dalam hidup.

  Hampir 40% lelaki dan 24% wanita akan berdengkur ketika tidur. Tetapi, untuk lelaki, mereka akan kurang berdengkur setelah mencapai umur 70 tahun.

  Ramai yang berkata penat bekerja seharian ialah salah satu punca berdengkur. Tapi, betul ke?

  Apa yang kita tahu selama ini ialah sebaliknya, berdengkur ketika tidur yang akan buatkan kita rasa penat pada keesokan harinya!

  Jadi, kenyataan mana yang benar?

  Pertama sekali, anda perlu tahu mengapa anda berdengkur

  punca berdengkur

  Ketika anda tidur, otot tekak anda akan berada dalam keadaan relaks. Lidah akan jatuh ke bawah dan tekak akan jadi sedikit sempit dan lembut.

  Apabila anda tarik nafas, tekak anda akan bergetar. Getaran inilah punca anda berdengkur!

  Semakin sempit salur nafas anda, semakit kuat getaran dan bunyi dengkuran yang terhasil.

  Namun, ada satu lagi keadaan yang turut dikenali sebagai apnea tidur (sleep apnea). Apnea tidur berlaku apabila otot di belakang tekak terjatuh dan menutup sepenuhnya saluran pernafasan anda.

  Keadaan ini akan sebabkan tidur yang tidak lena. Penghidap sleep apnea mungkin akan terjaga berkali-kali setiap malam kerana gangguan pernafasan.

  Selain itu, penghidap apnea tidur akan rasa penat ketika bangun tidur disebabkan gangguan ini. Jika dibiarkan tidak dirawat, pesakit mungkin boleh hadapi masalah untuk fokus ketika melakukan aktiviti seharian seperti bekerja.

  Mereka juga boleh terlibat dengan kemalangan jalan raya kerana rasa mengantuk yang mengganggu mereka saban hari.

  Siapa yang berisiko untuk berdengkur?

  Menurut kajian, lelaki yang berdengkur akan ambil 2 tahun masa tidur pasangan. Oleh itu, masalah berdengkur bukan sahaja akan memberi impak negatif kepada individu, malah ia juga akan mempengaruhi tidur orang lain.

  Antara sebab biasa individu berdengkur termasuklah:

  1. Umur – Ketika umur telah lanjut, saluran pernafasan akan jadi semakin sempit. Walaupun anda tidak dapat melakukan apa-apa untuk merawat penuaan, anda masih boleh lakukan senaman kerongkong untuk elakkan berdengkur.
  2. Obesiti – Berat badan yang berlebihan akan membuatkan otot di salur pernafasan dipenuhi lemak. Selalunya, orang yang gemuk akan berhenti berdengkur selepas turun berat badan.
  3. Minum alkohol – Minum alkohol boleh buatkan otot pada kawasan tekak anda jadi relaks dan kemudian menyebabkan berdengkur.
  4. Gaya tidur – Gaya tidur seperti tidur terlentang boleh akibatkan dengkuran pada sesetengah individu.
  5. Tidak cukup tidur – Tidak cukup tidur akan menyebabkan salur pernafasan jadi lebih relaks. Oleh itu, anda akan lebih mudah berdengkur jika tidak cukup tidur.

  Anda mungkin berminat:

  Jadi, bolehkah penat bekerja jadi punca anda berdengkur?

  penat bekerja

  Sebenarnya, berdengkur boleh berlaku disebabkan kepenatan. Apabila seseorang itu tidur ketika penat, dia lebih mudah tidur ataupun mengalami deep sleep.

  Ketika deep sleep, otot pada saluran pernafasan akan jadi lebih relaks. Keadaan ini akan menyebabkan salur nafas menjadi sempit dan membuatkan individu berdengkur dengan lebih kerap.

  Walau bagaimanapun, masalah ini tidak sepatutnya seteruk orang yang mengalami apnea tidur. Jika anda boleh dapat 7-8 jam tidur sehari, tabiat berdengkur anda akan perlahan-lahan hilang.

  Namun, satu lagi masalah yang mungkin melanda golongan yang penat bekerja ialah shift work sleep disorder.

  Walau bagaimanapun, individu yang bekerja keras lebih-lebih lagi secara shift akan mengalami masalah ketika tidur.

  Dalam dunia yang mencabar sekarang, malam tidak pernah tidur. Ramai orang terpaksa bekerja mengikut shift. Ini akan mengganggu jam tidur ataupun circadian rhythm anda.

  Apabila jam tidur anda terganggu, anda akan rasa mengantuk ketika melakukan kerja harian. Kadangkala, penyakit susah tidur ini boleh akibatkan depresi dan juga bipolar disorder.

  Kesimpulan

  Berdengkur boleh jadi petanda kepada masalah kesihatan yang lebih serius. Di samping mengganggu tidur pasangan, anda juga mungkin tidak akan lena tidur akibat dengkuran sendiri!

  Jika anda rasa risau dengan tabiat dan ingin tahu punca anda berdengkur, cepat-cepatlah berjumpa doktor untuk sesi konsultasi. Ada banyak alatan dan rawatan yang boleh membantu anda untuk memperbaiki kualiti tidur anda.

  Selain itu, perubahan dari segi gaya hidup seperti turun berat badan, elakkan minum alkohol dan juga tidur dengan posisi yang betul boleh elakkan anda daripada terus berdengkur.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Ahmad Wazir Aiman

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 20/09/2021

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan