backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Jom Putihkan Tangan Dan Kaki Yang Gelap Atau Berbelang Dengan 5 Cara Ini!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 09/02/2024

Jom Putihkan Tangan Dan Kaki Yang Gelap Atau Berbelang Dengan 5 Cara Ini!

Akibat berjemur di tengah panas dengan berbaju atau berseluar, maka anggota tubuh yang terdedah itu boleh jadi gelap dan mungkin berbelang! Jadi, apa cara memutihkan tangan dan kaki dalam waktu 1 hari yang individu boleh cuba? Teruskan baca artikel ini.

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Kesihatan Kulit, anda boleh klik di sini.

Kenapa kulit boleh gelap dan berbelang?

Untuk pengetahuan anda semua, melanin adalah sejenis hormon yang mempengaruhi warna kulit dan hipotesis yang mudah di sini adalah lebih banyak hormon ini, lebih gelap warna kulit.

Ada banyak faktor risiko yang akan mempengaruhi naik dan turun kadar hormon melanin di kulit termasuk jika individu itu telah terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama atau kerap.

Meskipun dalam kalangan masyarakat Kaukasia di Eropah, mempunyai kulit yang agak gelap atau ‘tanned‘ itu cantik, sebaliknya orang kita pula percaya bahawa memiliki kulit yang cerah ibarat suatu harapan atau impian besar bagi majoriti individu!

Disebabkan itu, ramai orang kita yang akan mencari dan mencuba pelbagai cara memutihkan kulit tangan dan kaki dalam waktu 1 hari terutama apabila telah terdedah pada cahaya matahari.

Tidak perlu risau, kami ada beberapa cara memutihkan kulit tangan dan kaki dalam waktu 1 hari tradisional serta moden yang mungkin anda boleh cuba!

cara memutihkan tangan

Cara memutihkan tangan dan kaki!

Anda sudah bosan dengan gelaran atau ejekan Dayang Senandung akibat kulit wajah yang kurang sama tona dengan tangan dan kaki? Kami ada beberapa cara yang anda boleh cuba seperti berikut:

#1. Sapukan ekstrak atau gel lidah buaya

Cara memutihkan tangan dan kaki yang pertama adalah dengan menyapukan lidah buaya ini pada kulit yang gelap atau berbelang ekoran ia amat sarat dengan sebatian bernama aloesin.

Aloesin adalah sejenis zat yang mampu menghambat pembentukan dan penyebaran melanin pada kulit sekali gus mampu mencegah pengumpulan hormon ini yang menjadi sebab kulit gelap.

Selain menjadi agen pencerah semula jadi yang wujud dalam banyak produk kulit, ia juga popular kerana kemampuannya untuk melembap, melembut dan membuat kulit anda lebih awet muda!

#2. Cara memutihkan tangan menggunakan variasi jenis masker kulit

Jangan berfikiran sempit bahawa masker hanya untuk wajah kerana ia juga boleh digunakan di anggota badan yang lain termasuk tangan dan kaki sebagai salah satu cara untuk memutihkan kulit.

Selain jenis yang biasa di pasaran, anda juga boleh guna bahan di bawah untuk dijadikan masker:

  • Kentang
  • Kunyit
  • Timun
  • Tomato
  • Jeruk
  • Lemon
  • Pisang

Caranya juga serupa sahaja dengan masker yang digunakan pada muka iaitu sapukan, ratakan lalu biarkan seketika untuk menyerap ke dalam kulit. Kesannya, kulit anda boleh jadi lebih cerah.

cara memutihkan tangan

#3. Guna krim pelindung matahari untuk cara memutihkan tangan

Seperti mana yang kita semua sudah tahu, sunscreen, sunblock atau pelindung matahari itu sangat penting untuk kesihatan dan kecantikan kulit namun ramai yang belum sedar akan perkara ini.

Selain membantu melindungi kulit individu daripada sinaran cahaya matahari, ia turut boleh membuat kulit lebih cerah ekoran kandungan produk ini yang berupaya mengembalikan tona kulit.

Terutama jika tinggal di tempat beriklim panas, ia wajib digunakan ketika berada di luar rumah ya!

Baca lagi artikel berkaitan:

#4. Benarkah skrub juga antara cara yang baik?

Skrub berfungsi mengelupaskan sel kulit yang telah mati untuk membuang ia dari kulit anda. Kebiasaannya, teknik ini dilakukan sekali atau dua kali seminggu.

Menggunakan bantuan alat skrub dengan ramuan tradisional seperti kopi, beras dan lain-lain yang telah dihancurkan, ia bukan sahaja boleh mencerahkan kulit malah menimbulkan sel kulit baru.

cara memutihkan tangan

Cara memutihkan tangan dan kaki #5. Prosedur kosmetik

Terakhir, anda juga mungkin boleh cuba cara yang mungkin memakan sedikit kos dan masa yakni dengan melakukan prosedur kosmetik. Tetapi, pastikan anda gunakan khidmat profesional.

Antara prosedur kosmetik yang dipercayai boleh membawa manfaat di atas itu adalah skin peeling atau skin bleaching di mana kulit yang telah gelap akan disingkirkan dengan alat teknologi.

Sebenarnya, anda yang mengalami masalah kulit gelap atau berbelang akibat cahaya matahari itu boleh mengembalikan tona warna kulit dengan menggunakan produk di pasaran. Pun begitu, ada banyak produk palsu yang mendatangkan kesan sampingan!

Dalam erti kata mudah, sila lebih berwaspada tentang produk dan prosedur yang anda ingin cuba!

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 09/02/2024

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan