home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Sepatutnya Saya Melembapkan Kaki Saya

Bagaimana Sepatutnya Saya Melembapkan Kaki Saya

Kulit yang kering dan retak di bahagian kaki adalah masalah biasa dan ia termasuklah ‘athlete’s foot’ (tinea pedis), komplikasi urat kaki, psoriasis dan ruam kaki. Terdapat 6 isu yang sering menyumbang kepada keadaan kekeringan dan keretakan kulit:

  • Faktor fizikal:

Keadaan didalam kasut boleh menjadi sangat panas dan suhunya boleh meningkat sehingga lebih daripada 48 darjah Celsius. Keadaan seperti ini akan menyebabkan kehilangan air daripada kulit dan menjadikan tumit anda terdedah kepada sebarang keretakan atau luka kecil.

  • Pencuci kulit:

Kulit anda mempunyai lapisan minyak pelindung yang dipanggil sebum, dan sebarang kandungan pencuci yang tidak seimbang atau yang tidak bersesuaian terhadap kulit akan menanggalkan lapisan sebum tersebut dan mendedahkan kulit terhadap kehilangan kelembapan.

  • Keadaan perubatan:

Terdapat beberapa keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan kekeringan kulit seperti malnutrisi, hypothyroidism, atopic dermatitis dan diabetes. Penyakit Chron’s dan celiac akan menyebabkan kekurangan vitamin dan asid lemak.

  • Penuaan:

Sepertimana umur semakin meningkat, begitu juga dengan tubuh badan. Perubahan metabolisme dan hormon berlaku semasa proses penuaan dan salah satunya adalah penebalan lapisan epidermis atau stratum corneum. Keadaan ini akan membawa kepada keretakan kulit kerana tekanan keatas kulit semakin meningkat.

  • Cuaca dingin:

Musim sejuk atau keadaan yang dingin boleh memburukkan keadaan kulit disebabkan oleh tahap kelembapan yang rendah kerana kelembapan kulit menyejat dengan lebih cepat.

Apa yang perlu anda lakukan untuk menghalang masalah tersebut dan mengekalkan kelembapan kulit? Berikut adalah beberapa tip bagaimana untuk anda mengekalkan kelembapan kulit anda terutamanya dibahagian kaki anda:

Cucian setiap hari

Kunci untuk mengelakkan kekeringan kulit adalah mengekalkan kelembapan, dan cara termudah adalah dengan mencuci kaki dengan kerap setiap hari. Gunakan sabun yang bersifat lembut dan air suam, dan elakkan daripada menggunakan air panas kerana air panas akan menanggalkan lapisan pelindung kulit. Jauhi penggunaan sabun atau pencuci dengan kandungan pewangi, alkohol, retinoid atau asid alfa hidroksi; ianya memberi kesan buruk terhadap individu yang mempunyai masalah kulit kering dan sensitif.

Gunakan pelembap

Gunakan pelembap sejurus selepas anda mengeringkan kaki setelah membasuhnya atau mandi. Pelembap biasa berkesan untuk kulit yang mempunyai masalah kekeringan peringkat sederhana, dan anda memerlukan pelembap yang diperkaya sekiranya anda mempunyai masalah kekeringan kulit yang melampau. Untuk tumit yang retak, anda disarankan untuk menggunakan salap tumit. Salap tumit mengandungi urea, asid salisilik, asid alfa hidroksi dan isomerate sakarida yang membantu melembutkan kulit yang tebal, melembapkan dan menanggalkan kulit kering.

Jangan berus kaki anda

Jangan berus kaki anda dengan kasar untuk membersihkannya kerana kulit kaki akan menjadi lebih kering. Lapkan kaki anda dengan lembut untuk mengeringkan kelembapan. Mengelap kaki secara kasar hanya akan menanggalkan lapisan sebum dan tanpa sebum, akan membuatkan kulit lebih terdedah kepada kekeringan.

Gunakan jeli petroleum

Juga dikenali sebagai petrolatum, ianya adalah ramuan lilin dan minyak mineral dan ditemui oleh Robert Augustus Chesebrough pada tahun 1859. Ianya adalah salah satu cara untuk mengekalkan kelembapan kulit dan kaki dan memperbaiki keretakan kulit. Gunakan jeli sebelum anda tidur dan biarkan kaki anda diselaputinya semalaman.

Pakai stokin kapas

Stokin kapas memudahkan kaki anda untuk ‘bernafas’ selain membantu melembapkannya. Tukar stokin dengan kerap dan jangan pakai stokin yang sama berulang kali; memakai stokin yang tidak ditukar akan menjadikan kaki anda dijangkiti bakteria dan memburukkan keadaan kulit sekiranya anda mempunyai tumit yang retak. Anda tidak mungkin akan menyukai kaki yang berbau untuk hari-hari mendatang.

Sentiasa luangkan sedikit masa untuk melakukan rutin kelembapan kulit. Ia bukan semata-mata berkaitan kecantikan, tetapi juga kesihatan kaki anda. Sekiranya anda mempunyai tumit yang retak, buat temujanji bersama doktor atau ahli dermatologi bertauliah untuk memeriksa keretakan tersebut, untuk memastikan sekiranya kaki anda dijangkiti ataupun tidak. Langkah pencegahan adalah lebih baik berbanding pengubatan yang tertangguh.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.verywellhealth.com/coping-with-dry-cracked-feet-1337642

https://www.healthline.com/health/cracked-heel-heal

What *actually* causes cracked heels—feet’s biggest summer foe

https://www.sharecare.com/health/skin-moisturizing-care/how-moisturize-feet

https://www.everydayhealth.com/foot-health/cracked-heels-treatment.aspx

9 Tips For Moisturizing Your Feet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316572.php

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/petroleum-jelly#uses

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 14/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor
x