home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimana Solekan Menjejaskan Pori?

Bagaimana Solekan Menjejaskan Pori?

Dalam kebanyakan kes, bersolek tidak merosakkan kulit anda. Tetapi, bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, kerap menggunakan produk kosmetik boleh menyebabkan kesan yang tidak dijangka seperti liang tersumbat, yang merupakan sebab utama jerawat. Ini tidak bermakna anda tidak perlu bersolek selama-lamanya. Mengetahui kesan produk solek di liang boleh membantu anda mencari jalan yang terbaik untuk menguruskannya.

Bersolek boleh memberi kesan terhadap kulit

Produk yang digunakan untuk bersolek wajah dalam bentuk berbeza, termasuk serbuk, gel, losyen, krim, salap, batang (stick), dan lain-lain. Apabila meliputi permukaan, bersolek boleh menyembunyikan semua kelemahan kulit muka wanita, penampilan mereka berubah sepenuhnya. Walau bagaimanapun, bersolek juga mengisi semua liang anda, terutamanya apabila menggunakan asas, serbuk dan pemerah. Jadi, apa yang berlaku apabila liang anda tersumbat?

Jika kulit anda berminyak, ini bermakna terdapat kadar yang tinggi anda mendapat jerawat. Kulit berminyak disebabkan oleh kelebihan pengeluaran sebum, dan apabila minyak tersumbat di dalam liang, berlakunya jerawat. Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk jika anda bersolek dalam sekelip mata. Bakteria dan kekotoran boleh menembusi ke dalam liang anda, yang membawa kepada radang jerawat, seperti papules, pustules, nodul dan sista. Ini jenis jerawat sangat sukar untuk dirawat, dan akan meninggalkan parut jerawat serta kesan jerawat selepas penyembuhan.

Bersolek boleh menyumbat liang anda, ia menyebabkan kerengsaan juga. Ini berlaku kepada mereka yang mempunyai kulit sensitif. Anda mesti tahu bahawa kebanyakan bahan-bahan kosmetik terdiri daripada pelbagai jenis bahan kimia. Jika kulit anda terdedah dengan satu atau lebih bahan kimia dalam produk solekan, anda mungkin merasa bakaran atau gatal, manakala kulit kelihatan merah dan membengkak. Jika ini berlaku, anda perlu berhenti bersolek dan berjumpa doktor kulit untuk bantuan.

Bersolek menjadi kesan buruk untuk kulit anda dalam beberapa segi. Tetapi anda tidak perlu terlalu bimbang. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kemudaratan bersolek dan melindungi kulit anda. Apakah ia?

Memakai tanpa menjejaskan kulit

Pastikan bersih. Ini adalah sangat penting yang anda perlu ingat apabila memakainya. Sebelum menggunakan produk kosmetik, anda perlu mencuci muka dengan teliti. Anda juga harus mengelak daripada menyentuh kulit anda terlalu kerap, menyebabkan anda boleh memindahkan bakteria dan kekotoran dari tangan ke muka kulit. Satu lagi perkara yang anda perlu ingat: kerap bersolek adalah berbahaya kepada kulit anda; hanya bersolek apabila perlu sahaja. Sebelum tidur, jangan lupa meninggalkan lapisan solekan pada wajah anda. Anda boleh menggunakan produk penjagaan kulit semalaman sebaliknya.

Pilih produk yang betul. Terdapat banyak jenis produk kosmetik yang terdapat di pasaran. Tetapi anda perlu memahami kulit anda bagi memilih salah satu yang paling sesuai. Jenis kulit biasa termasuk jenis normal, kering, berminyak dan sensitif. Jika anda mempunyai kulit berminyak, anda perlu cuba produk yang dilabel “non-comedogenic” dan “non-acnegenic”. Jenis ini tidak menyekat liang anda, yang boleh menghalang jerawat. Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, anda perlu mencari produk dengan “hypoallergenic” pada labelnya. Untuk memastikan ia tidak akan merengsakan kulit anda, anda perlu mengambil nasihat daripada doktor kulit.

Bersolek boleh meningkatkan penampilan anda dengan ketara, tetapi adalah lebih baik anda menghadapi masalah kulit, dan bukannya menyembunyikannya, terutamanya jerawat. Jerawat boleh dirawat dengan pelbagai kaedah, daripada ubat-ubatan kepada prosedur kosmetik.

Segalanya mempunyai dua sisi yang bertentangan dan bersolek tiada pengecualian. Disebabkan itu, mengapa anda perlu memanfaatnya dengan teliti.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How does makeup affect your skin? http://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/skin-and-makeup/makeup-affect-your-skin.htm. Accessed July 18, 2016.

Will wearing makeup give you bad skin and clog your pores? http://www.mywomenstuff.com/2013/05/will-wearing-makeup-give-you-bad-skin-and-clog-your-pores/. Accessed July 18, 2016.

Make up and clogged pores: Does make up clog your pores? http://www.slickwellness.com/make-up-clogged-pores/. Accessed July 18, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x