home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Imun Terhadap Penyakit Berkembang pada Zaman Kanak-kanak

Imun Terhadap Penyakit Berkembang pada Zaman Kanak-kanak

Kanak-kanak yang mengalami trauma dan kanak-kanak yang mempunyai alahan yang pelbagai, cenderung untuk menderita dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri ketika mereka dewasa. Para penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne telah membuktikannya dalam satu kajian di mana mereka mengenal pasti lima kelas pengaturcaraan sistem imun awal.

Sistem imun tubuh manusia terbentuk semasa zaman kanak-kanak: “hygiene hypothesis” memberikan perspektif yang sangat luas mengenai hal ini. Ia menyatakan bahawa kebersihan yang lebih baik, perubahan dalam pertanian dan pembandaran telah menyebabkan sistem imun kita berhadapan dengan mikroba tertentu secara jarang dalam hidup berbanding daripada sebelumnya. Perkembangan ini telah membawa kepada peningkatan kejadian penyakit keradangan kronik, alahan dan gangguan mental seperti kemurungan.

Mengambil hygiene hypothesis sebagai titik permulaan, sekumpulan penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne menganalisis data epidemiologi daripada kohort hampir seramai 5,000 orang yang dilahirkan pada pertengahan abad ke-20. Mereka menumpukan kepada kejadian alahan, penyakit jangkitan virus dan bakteria, dan tekanan psikososial pada zaman kanak-kanak. Berdasarkan corak morbiditi awal, saintis mengenal pasti lima kumpulan individu yang dikategorikan dengan ciri-ciri biomarker (jumlah sel darah putih, penanda radang) dan, langkah seterusnya, dengan pola perkaitan mereka dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri semasa dewasa .

Satu daripada lima individu mempunyai sistem imun yang sangat tahan

Kumpulan utama, yang terdiri hampir 60% daripada jumlah kohort yang dianalisis, memiliki sistem imun “neutral” yang biasa. Beban penyakit mereka pada zaman kanak-kanak adalah rendah. Beban penyakit pada zaman kanak-kanak bahkan lebih rendah untuk kumpulan kedua terbesar yang terdiri lebih dari 20% daripada jumlah kohort: kumpulan tersebut mempamerkan sistem imun yang “berdaya tahan”. Walaupun simptom-simptom penyakit pada zaman kanak-kanak seperti campak, beguk atau rubella yang tidak dapat dicegah pada pertengahan abad ke-20, ianya kelihatan jauh lebih kerap dalam kumpulan ini berbanding daripada kumpulan “neutral”.

Kumpulan “berdaya tahan” disambungkan oleh tiga kumpulan yang lebih kecil. Kumpulan “atopic” (7% daripada jumlah kohort) memperlihatkan kejadian pelbagai penyakit alahan. Kelompok “bercampur” yang berukuran sama (kira-kira 9%) dicirikan oleh gangguan alahan tunggal seperti alahan ubat sebagai contoh, dan juga oleh penyakit kanak-kanak seperti bakteria dan ruam seperti demam scarlet, pertusis atau rubella. Yang terkecil daripada lima kumpulan (kira-kira 5%) terdiri daripada individu yang mengalami trauma pada zaman kanak-kanak. Mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit alahan tetapi bertindakbalas secara relatif terhadap penyakit virus zaman kanak-kanak yang biasa.

Imun dan ketahanan terhadap penyakit

Analisis perbandingan menunjukkan bahawa kumpulan “neutral” dan “berdaya tahan” lebih besar dalam kalangan individu yang lahir terdahulu berbanding daripada mereka yang berada dalam kalangan individu yang lahir terkemudian.

Perbezaan antara kumpulan juga ditunjukkan melalui tahap kesihatan di kemudian hari. Individu yang tergolong dalam kumpulan “berdaya tahan” dilindungi dengan lebih baik pada zaman dewasa bukan sahaja terhadap penyakit keradangan kronik, tetapi juga terhadap gangguan mental. Sebaliknya, kumpulan-kumpulan “atopic” dan “bercampur-campur” terdedah kepada peningkatan risiko kesihatan somatik dan psikiatri di kemudian hari. Kumpulan yang “trauma” juga mempamerkan kecenderungan yang lebih besar terhadap penyakit psikiatri pada zaman dewasa serta risiko yang lebih tinggi menderita penyakit radang kronik. Walau bagaimanapun, menurut Ajdacic-Gross, penemuan kajian menunjukkan bahawa sistem imun manusia berfungsi sebagai papan suis antara proses somatik dan psikis. Kajian tersebut membantu kita memahami mengapa ramai individu yang tidak mempunyai sejarah trauma psikososial, mendapat gangguan mental dan, sebaliknya, mengapa individu yang mengalami trauma menunjukkan kecenderungan untuk menghidap penyakit keradangan kronik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Vladeta Ajdacic-Gross, Margot Mutsch, Stephanie Rodgers, Anja Tesic, Mario Müller, Erich Seifritz, En-Young N. Wagner, Roland von Känel, Markus A. Landolt, Nina Steinemann, Viktor von Wyl, Enrique Castelao, Marie-Pierre F. Strippoli, Jennifer Glaus, Caroline Vandeleur, Pedro M. Marques-Vidal, Peter Vollenweider, Martin Preisig. A step beyond the hygiene hypothesis—immune-mediated classes determined in a population-based study. BMC Medicine, 2019; 17 (1) DOI: 10.1186/s12916-019-1311-z
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190429134130.htm
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 10/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby