Hubungan Intim Yang Sedikit Ganas Akan Buat Pasangan Lebih Teruja, Betul Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/12/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Usai sahaja menonton adegan asmara yang hangat dan ganas di dalam filem erotik Inggeris bertajuk Fifty Shades of Grey, sudah pasti ada pasangan suami isteri yang terdetik di dalam hati kecil mereka untuk merealisasikan keinginan tersebut bersama pasangan masing-masing.

Persoalannya, adakah seks ganas itu sebenarnya lebih memuaskan berbanding seks romantik? Untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut, sila ikuti artikel ini. 

Sebelum itu, kita harus faham terlebih dahulu mengenai kedua-dua jenis seks ini.

Apa itu seks ganas?

Seks secara ganas adalah satu perlakuan seks yang berteraskan Sadomasochism, perihal seks yang membabitkan kepuasan dari rasa sakit atau rasa malu. Ia sangat berkait rapat dengan aspek BDSM (bondage, discipline, dominance dan submission).

Para pelaku seks secara ganas ini cenderung untuk menggunakan pelbagai peralatan seperti tali, gari, pita pelekat atau kostum untuk tujuan role play. Dalam pada itu, mereka juga banyak menggunakan peralatan seks seperti dildo atau vibrator untuk memuaskan nafsu mereka secara ganas.

Apa itu seks romantik?

suami isteri

Sama sekali berbeza dengan seks ganas, seks romantik ini lebih mementingkan aspek perasaan kasih sayang di antara pasangan suami isteri. Ia kebiasaannya tidak melibatkan penggunaan apa-apa peralatan seks atau pemakaian kostum.

Ia juga tidak bersifat berat sebelah dan sangat menekankan keharmonian dan kesejahteraan di kamar tidur. Dalam erti kata yang lain, ia cenderung kepada hak individu untuk mendapatkan yang terbaik dari pasangan demi memuaskan nafsu masing-masing.

Yang mana lebih memuaskan?

Sebenarnya, ia sangat bergantung kepada individu itu sendiri. Ada individu yang tidak boleh menerima kelakuan ganas ketika melakukan seks dan ada pula individu yang gemar kelakuan seperti memukul atau menampar, yang boleh membuat mereka turn on. Jadi, jawapan kepada soalan ini sangat subjektif.

Bagi individu yang gemarkan seks secara ganas, anda tidak perlu risau kerana anda tidak mempunyai sebarang sakit mental, kecuali jika anda pernah terdetik untuk mencederakan pasangan atau individu lain secara berlebihan sehingga boleh mengakibatkan maut atau kecacatan kekal.

Jika ya, segera dapatkan rawatan lanjutan bersama pakar.

Seks yang ganas dari sudut sains

Dari sudut sains, kegilaan individu terhadap seks secara ganas ini ada kaitannya dengan reseptor kesakitan yang dikenali sebagai nociception. Ia berfungsi untuk menghantar isyarat ke otak dan memberi respon kepada anggota badan sekiranya berlaku apa-apa rangsangan kesakitan. Terdapat 3 rangsangan kesakitan yang anda perlu tahu, iaitu:

  • Rangsangan kimia: Untuk rasa sakit akibat kulit melecur
  • Rangsangan mekanikal: Untuk rasa sakit akibat kulit terluka
  • Rangsangan thermal: Untuk rasa sakit akibat suhu panas atau sejuk

Ketiga-tiga rangsangan ini boleh mengaktifkan nociception dengan menghantar signal ke otak dan seterusnya memberi respon kepada anggota badan.

Kaitan antara rangsangan ini dengan seks adalah sama. Rasa sakit yang dialami semasa melakukan seks akan dihantar ke otak dan seterusnya kepada anggota badan untuk bertindak balas.

Kesakitan yang dirasai semasa seks secara ganas tidak kira semasa disakiti atau menyakiti ini mampu merangsang pengeluaran hormon “seronok” seperti adrenalin, endrofin, melatonin, epinephrin, serotonin dan norepinephrine, yang turut berfungsi sebagai ubat tahan sakit semasa melakukan seks.

Dalam erti kata yang lain, hormon-hormon yang dirembeskan inilah sebenarnya punca mengapa anda berasa puas semasa melakukan seks secara ganas!

Seks yang ganas dari sudut psikologi

hubungan suami isteri

Dari sudut psikologi, ia sebenarnya mampu memberi variasi terhadap hubungan seks pasangan suami dan isteri. Ketika menyakiti atau disakiti semasa melakukan seks, “kemarahan” atau “keangkuhan” pasangan akan memberi dimensi baru dalam pengalaman hubungan seks anda.

Bayangkan, anda dan pasangan cuma melakukan hubungan seks secara berkala dan terancang secara rutin setiap hari, sudah tentu ia akan membosankan anda, bukan? Jadi, seks ganas adalah salah satu cara untuk anda lebih menghargai seks bersama pasangan.

Pun begitu, anda harus ingat bahawa seks ganas tidak sesuai untuk semua individu. Bagi individu yang beragama Islam terutamanya, terdapat batas yang perlu diikuti.

Selain itu, dapatkan persetujuan terlebih dahulu daripada pasangan anda sebelum mula melakukan seks secara ganas. Ini bertujuan untuk mengelakkan berat sebelah dalam hubungan seks atau berlakunya kecederaan yang tidak diingini.

Paling penting, sentiasa berkomunikasi dengan pasangan dalam membincangkan perihal hubungan seks yang harmoni dan sejahtera.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Faraj Sakit Semasa Seks? Cuba Guna Pelincir Faraj, Tapi Sebelum Beli, Baca Ini Dulu!

Topik ini malu untuk dibincangkan tapi sebenarnya semasa seks, miss V mungkin memerlukan bantuan pelincir faraj untuk melancarkan hubungan seksual tersebut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Kesihatan Wanita Lain 02/02/2021 . 3 minit bacaan

Meskipun Aneh, Tapi Ada Pasangan Gemar Jilat Lubang Dubur! Nak Tahu Tak Apa Akibatnya?

Masih ada pasangan yang gemar melakukan perlakuan seks jilat lubang dubur. Adakah ia normal? Jom klik artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Kesihatan Seksual, Seks Selamat 28/01/2021 . 3 minit bacaan

PANCUT AWAL, Berapa Lama Tempoh Yang Dikira Sebagai Ejakulasi Pramatang? Anda Pasti TERKEJUT!

Mungkin ramai yang faham dan alami masalah pancut awal ini. Namun tahukah anda berapa lama tempoh ejakulasi pramatang? Jom ikuti artikel ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Jejaka 26/01/2021 . 3 minit bacaan

Encik Suami Nak Bersama, Tapi Ada Jangkitan Kulat Pula… Sebelum Proceed, Ambil Tahu Risiko Ini!

Jangkitan kulat pada kemaluan amat menjengkelkan! Bukan saja gatal dan menyakitkan, malah ia boleh mengganggu aktiviti di ranjang dengan pasangan tercinta.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Perempuan 25/01/2021 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

spotting coklat

Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 02/03/2021 . 2 minit bacaan
hubungan suami istri

Kajian Kata Warga Emas Cenderung Lebih Aktif Bersetubuh, Ini Rupanya Sebabnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 01/03/2021 . 3 minit bacaan
pendarahan awal kehamilan

Hamil TAPI Kenapa Ada Pendarahan, Takkan ‘Period’? Ini 8 RISIKO Yang Mungkin Terjadi

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan
berapa hari selepas bersama boleh mengandung

Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan