backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Artritis

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 28/11/2019

Definisi

Apa itu Artritis?

Artritis adalah keradangan sendi, dan boleh menjejaskan banyak sendi dalam satu masa. Dua jenis artritis yang paling biasa adalah osteoartritis (OA) dan artritis reumatoid (RA).

 • Osteoartritis
 • Osteoartritis boleh menjejaskan lapisan rawan sendi anda, yang membawa kepada kesakitan dan kesukaran pergerakan bagi pesakit. Dalam keadaan yang teruk, kehilangan rawan boleh menyebabkan tulang bergesel dengan tulang, mengubah bentuk sendi dan memaksa tulang keluar dari kedudukan normal mereka. Posisi di mana osteoartritis biasanya muncul adalah di sendi tangan, tulang belakang, lutut dan pinggul. Jenis artritis ini biasanya berkembang pada orang pertengahan umur, terutamanya pada lewat 40-an atau lebih tua.

  • Artritis reumatoid

  Kumpulan orang yang berusia di antara 40 dan 50 mempunyai kadar yang tinggi dalam menghidap artritis reumatoid.

  Sampul luar sendi adalah tempat pertama yang akan terjejas. Kemudian, keradangan akan merebak ke sendi sekitar. Jika seseorang mempunyai artritis reumatoid, dia akan mengalami perubahan dalam bentuk sendinya. Ini boleh mematahkan tulang dan tulang rawan. Lebih serius, artritis reumatoid juga boleh membentuk masalah dengan tisu dan organ lain.

  Apakah kebarangkalian Artritis?

  Artritis adalah agak lazim. Ia biasanya lebih banyak menjejaskan wanita daripada lelaki. Tambahan pula, ia boleh menjejaskan pesakit pada sebarang umur, walaupun kanak-kanak. Kebanyakan jenis artritis zaman kanak-kanak dikenali sebagai juvenile idiopathic arthritis. Walau bagaimanapun, artritis boleh ditangani dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  Simptom-simptom

  Apakah simptom-simptom Artritis?

  Simptom artritis yang biasa adalah:

 • Kesakitan sendi, walaupun tanpa pergerakan;
 • Bengkak dan kekakuan pada sendi;
 • Keradangan di dalam dan di sekeliling sendi;
 • Pergerakan sendi yang terhad;
 • Kemerahan kulit di sekeliling sendi;
 • Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Adalah dinasihatkan untuk anda membincangkan dengan doktor tentang apa yang terbaik untuk keadaan anda.

  Punca

  Apakah punca Artritis?

  Artritis boleh terjadi apabila tisu tulang rawan meradang, menyebabkan pengurangan tulang rawan yang teruk. Rawan adalah tisu penghubung yang bertanggungjawab untuk melindungi tulang anda dari menggosok satu sama lain apabila anda bergerak. Penyebabnya berbeza dalam pelbagai jenis artritis.

  Osteoartritis melibatkan kerosakan (haus dan koyak) pada tulang rawan sendi anda – sejenis salutan keras dan licin pada hujung tulang. Kerosakan boleh menyebabkan tulang mengisar secara langsung pada tulang, yang menyebabkan kesakitan dan pergerakan terhad. Kerosakan ini boleh jadi berlaku selama bertahun-tahun, atau ia boleh disegerakan dengan kecederaan sendi atau jangkitan.

  Dalam artritis reumatoid, sistem imun badan menyerang lapisan kapsul sendi, membran keras yang melekatkan semua bahagian sendi. Lapisan ini, yang dikenali sebagai membran sinovial, menjadi radang dan bengkak. Proses penyakit akhirnya boleh memusnahkan tulang rawan dan tulang dalam sendi.

  Faktor-faktor Risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Artritis?

  Terdapat banyak faktor risiko untuk artritis. Sekiranya anda pernah mengalami kecederaan semasa menjalankan aktiviti berat, anda mungkin mengalami artritis apabila anda mencapai usia pertengahan. Orang gemuk juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami artritis, kerana otot yang berlebihan, lemak, cecair, dan sebagainya boleh memberi tekanan pada sendi anda lebih daripada keupayaannya untuk bertahan.

  Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Artritis

  didiagnosis?

  Semasa diagnosis, doktor akan memeriksa cecair di sekeliling sendi yang mengalami radang dengan salah satu ujian berikut:

  • Menggunakan tahap radiasi yang rendah untuk mengimbas tulang, X-ray dapat menunjukkan tahap kehilangan tulang rawan, kerosakan tulang dan taji tulang. X-ray mungkin tidak mendedahkan kerosakan artritis awal, tetapi ia sering digunakan untuk mengesan perkembangan penyakit.
  • Pengimbas tomografi berkomputer (CT) mengambil sinar-X dari banyak sudut yang berbeza dan menggabungkan maklumat untuk membuat sisi pandang keratan rentas terhadap struktur dalaman. CT boleh mengimbas kedua-dua tulang serta tisu lembut yang berada di sekelilingnya.
  • Pengimejan resonans magnetik (MRI): menggabungkan gelombang radio dengan medan magnet yang kuat, MRI boleh menghasilkan imej keratan rentas yang lebih terperinci seperti tulang rawan, tendon dan ligamen.

  Dengan menganalisis tahap keradangan dalam darah dan cecair sendi, doktor dapat membuat kesimpulan berkenaan dengan jenis artritis anda.

  Bagaimana pesakit Artritis dirawat?

  Artritis boleh dirawat sepenuhnya, tetapi ada beberapa cara untuk mengurangkan ketidakselesaan yang anda alami.

  Untuk osteoartritis, ubat-ubatan sering ditetapkan:

  • Ubat penghilang kesakitan: mereka boleh mengurangkan kesakitan, tetapi tidak memperbaiki keradangan.
  • Ubat anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen;
  • Kortikosteroid;

  Dalam kes yang teruk, doktor boleh mencadangkan beberapa pembedahan:

 • Artroplasti (penggantian sendi) untuk menggantikan sendi dengan tiruan;
 • Artodesis (gabungan bersama): hujung tulang anda dikunci bersama sehingga mereka sembuh dan menjadi satu;
 • Osteotom: di mana tulang dipotong dan disusun semula;
 • Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Artritis?

  Di samping rawatan perubatan, beberapa perubahan dalam gaya hidup anda boleh membantu mengawal artritis.

  • Diet dan senaman adalah dua perkara utama untuk anda.
  • Latihan yang kerap dan ringan akan memastikan sendi anda fleksibel. Untuk itu, berenang adalah pilihan yang baik untuk orang yang mengalami artritis kerana ia tidak memberi tekanan pada sendi anda. Kekal aktif adalah penting, tetapi anda harus yakin untuk berehat apabila anda perlu bagi mengelakkan beban yang teruk pada diri sendiri, jika tidak, ia dapat memburukkan keadaan anda.
  • Makan makanan yang mengandungi antioksidan boleh menenangkan keradangan. Oleh kerana obesiti adalah salah satu sebab dari artritis, anda harus mengekalkan diet yang sihat untuk mengurangkan risiko terbentuknya artritis, dan mengurangkan simptom jika anda sudah memilikinya.

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 28/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan