backup og meta

Nak Bina Kekuatan Tulang, Anda Disarankan Ambil 11 Jenis Makanan Sihat Ini

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 17/11/2022

  Nak Bina Kekuatan Tulang, Anda Disarankan Ambil 11 Jenis Makanan Sihat Ini

  Untuk membina tulang yang kuat, kita memerlukan sekurang-kurangnya dua nutrien penting iaitu kalsium dan vitamin D.

  Kalsium bertindak menyokong kepadatan dan kekuatan tulang, manakala vitamin D menggalakkan penyerapan kalsium dan pertumbuhan tulang.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Tulang/Otot, sila dapatkannya di sini.

  Makanan untuk kuatkan tulang 

  Sayur-sayuran

  Kebiasaannya anda boleh mendapatkan kalsium daripada susu, tetapi kalsium juga terdapat dalam pelbagai jenis sayuran. Sayur-sayuran hijau yang gelap seperti kale adalah sumber bukan tenusu terbaik untuk kalsium.

  Satu cawan lobak yang dimasak mempunyai kira-kira 200 miligram kalsium, iaitu sekitar 20 peratus daripada matlamat kalsium harian anda.

  Mentega badam

  tulang

  Jika dibuat perbandingan dengan semua jenis kacang, badam mempunyai jumlah kalsium tertinggi bagi setiap hidangan. Anda juga boleh mendapat manfaat kalsium yang sama dalam bentuk menteganya.

  Selain itu, mentega badam tidak mempunyai kolesterol dan lebih rendah lemak daripada mentega kacang.

  Yogurt

  Oleh kerana proses penyediaannya, yogurt sebenarnya mengandungi lebih banyak kalsium berbanding susu asli.

  Satu hidangan yang mengandungi 8 auns yogurt lemak rendah membekalkan 42 peratus keperluan kalsium harian anda.

  Telur

  Telur mengandungi sejumlah besar vitamin D. Walaubagaimanapun, vitamin D hanya terdapat pada kuning telur sahaja; oleh itu jika anda lebih suka makan omelet putih telur, anda perlu mendapatkan vitamin D daripada sumber yang lain.

  Jus oren

  tulang

  Satu gelas jus oren segar bukanlah sebagai sumber kalsium atau vitamin D, tetapi ia sering diperkaya untuk mengandungi nutrien ini.

  Selain itu, kajian menunjukkan bahawa asid askorbik dalam jus oren boleh menggalakkan penyerapan kalsium.

  Sapuan sandwich

  Dua sudu mentega badam mengandungi 112 miligram kalsium. Tambahan lagi, badam mengandungi potasium (240 miligram dalam 2 sudu besar) serta protein dan nutrien lain yang memainkan peranan yang menyokong dalam membina kekuatan tulang.

  Anda boleh menggunakan sapuan mentega jenis ini di sandwich untuk sarapan yang lebih berkhasiat.

  Protein vegetarian

  Tauhu adalah pemakanan berkhasiat yang mengandungi banyak nutrien penting. Setengah cawan tauhu mengandungi lebih daripada 400 miligram kalsium.

  Selain itu, kajian juga menyatakan bahawa isoflavon, yang terdapat dalam tauhu, boleh menjadikan kacang soya berguna dalam mencegah penyakit tulang pada wanita selepas menopause.

  Pemanis

  Tidak seperti gula putih halus, molase adalah salah satu sumber kalsium. Dengan hanya 1 sudu sirapnya, anda akan mendapat 41 miligram kalsium.

  Ia sering dijumpai dalam banyak resipi roti dan kek, tetapi anda boleh mempelbagaikan resepi dengan menggunakan molase. Sebagai contoh, ia boleh menggantikan madu untuk diletakkan di bahagian atas yogurt atau dicampur menjadi smoothie.

  Keledek

  tulang

  Dua jenis nutrien yang membantu menjaga kesihatan tulang adalah magnesium dan potasium. Sekiranya anda kekurangan magnesium, anda mungkin mempunyai masalah dengan keseimbangan vitamin D yang boleh menjejaskan kekuatan tulang anda.

  Potasium meneutralkan asid di dalam badan yang boleh mengalirkan kalsium keluar dari tulang anda.

  Satu cara yang lazat untuk mendapatkan kedua-dua nutrien adalah dengan memakan ubi keledek bakar tanpa garam, yang mengandungi 31 miligram magnesium dan 542 miligram potasium.

  Buah-Buahan

  Jika anda mencari buah-buahan untuk kesihatan tulang anda, buah tin adalah pilihan utama. Lima biji buah tin segar mempunyai kira-kira 90 miligram kalsium dan nutrien yang menyokong kerangka tubuh yang lain seperti potasium dan magnesium.

  Buah tin segar biasanya ditanam sepanjang musim panas dan musim luruh, tetapi anda boleh mendapatkannya dalam bentuk buah yang sudah dikeringkan sepanjang tahun.

  Buahan kering

  Nutrien, terutamanya kalsium, dipelihara dengan baik apabila buah-buahan dikeringkan. Sebenarnya, buah tin kering adalah sumber kalsium yang baik: setengah cawan buah tin kering mengandungi 120 miligram kalsium.

  Kajian mendapati bahawa dengan memakan buah tin setiap hari bersama-sama dengan suplemen kalsium dan vitamin D, boleh membantu meningkatkan ketumpatan tulang. 

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 17/11/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan