home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Hipertensi Menjejaskan Kesuburan?

Adakah Hipertensi Menjejaskan Kesuburan?

Tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah keadaan kesihatan kronik yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan. Tetapi ia tidak menyebabkan kesukaran bagi seseorang wanita untuk hamil. Malahan, hipertensi itu sendiri tidak menjejaskan bekalan telur wanita, keupayaan mengovum/persenyawaan atau kesihatan telur dan embrio.

Walaupun terdapat beberapa cadangan dalam kesusateraan saintifik bahawa hipertensi mungkin menjejaskan lapisan rahim yang mana boleh menganggu implantasi embrio yang sihat, namun masalah ini kebanyakannya teori.

Bagaimanapun, diagnosis hipertensi masih penting bagi wanita yang ingin hamil kerana beberapa sebab. Antaranya:

i. Keadaan berkaitan

Kebanyakan wanita dalam umur reproduktif yang menghidap hipertensi mempunyai satu atau lebih keadaan berkaitan yang mempunyai kesan negatif terhadap kesuburan. Contohnya termasuk obesiti, merokok dan berumur 40 tahun ke atas. Setiap keadaan ini sangat dikaitkan dengan peningkatan risiko hipertensi serta penurunan kesuburan. Selain itu, sindrom ovarium polisistik atau PCOS juga salah satu keadaan yang sering dikaitkan dengan obesiti, ketidaksuburan serta tekanan darah tinggi.

ii. Ubat-ubatan

Kebanyakan ubat tekanan darah tidak selamat digunakan semasa tempoh kehamilan. Sebelum hamil, wanita yang mengambil anti hipertensi mungkin perlu berbincang dengan doktor mengenai ubat tekanan darah yang selamat dan tidak merisikokan kandungan.

iii. Kesihatan obstetrik

Setelah hamil, wanita dengan hipertensi kronik berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mengalami komplikasi kehamilan seperti keguguran, praeklampsia, perkembangan janin yang lemah dan pemisahan plasenta awal. Perundingan pra-konsepsi dengan pakar obstetrik berisiko tinggi untuk membincangkan kemungkinan risiko dan mengoptimumkan ubat-ubatan serta pengurusan sebelum hamil dapat membantu mengurangkan kemungkinan komplikasi yang berpotensi.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Does High Blood Pressure Lower the Chances of Getting Pregnant? https://www.livestrong.com/article/22449-lower-blood-pressure-naturally-during/ Accessed on Aug 13, 2018.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 13/08/2018
x