home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pasangan Suka 'Main Belakang' AWAS Ia Boleh Menyebabkan Banyak Risiko Buruk!

Pasangan Suka 'Main Belakang' AWAS Ia Boleh Menyebabkan Banyak Risiko Buruk!

Menurut tinjauan terkini, 90% daripada lelaki yang yang menjalinkan hubungan seks dengan lelaki dan sekitar 5% hingga 10% daripada wanita yang aktif secara seksual mengaku menikmati seks anal reseptif.

Lazimnya, seks anal merujuk kepada aktiviti yang terdiri daripada tindakan memasukan zakar ke dalam anus. Walau bagaimanapun, seks ini mempunyai risiko kesihatannya sendiri kerana lubang anus kaya dengan hujung-hujung saraf yang sangat sensitif.

Untuk segelintir penerima seks jenis ini, bahagian anus atau dubur mereka, merupakan bahagian yang mudah terangsang khususnya daripada rangsangan seksual. Malahan, ianya boleh memberikan kemutan yang ketat kepada zakar.

Walaupun sesetengah berpendapat seks anal adalah sesuatu yang memuaskan, amalan ini mempunyai kesan buruknya yang memerlukan langkah-langkah berjaga yang khusus.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Seksual, sila dapatkannya di sini.

Adakah seks anal selamat?

Terdapat banyak risiko kesihatan yang berkaitan dengan amalan seks anal dan ianya merupakan bentuk hubungan kelamin yang paling berbahaya berdasarkan beberapa sebab seperti:

1. Lubang anus tidak mempunyai pelincir semula jadi seperti yang ada liang faraj

seks anal

Tusukan zakar boleh menyebabkan kerosakan tisu-tisu sekeliling lubang anus sekaligus membenarkan bakteria dan virus untuk memasuki salur darah. Ini boleh menyebabkan penyebaran jangkitan khusunya HIV.

Kajian menunjukkan risiko pendedahan terhadap HIV daripada pasangan yang positif adalah 30 kali ganda lebih tinggi berbanding pendedahan melalui seks faraj. Menggunakan pelincir dalam sesetengah kes boleh membantu namun ianya tidak menjamin pencegahan kerosakan atau kekoyakan tisu.

2. Tisu-tisu dalaman anus tidak dilindungi

Tisu luaran badan mempunyai lapisan sel-sel mati yang membentuk lapian perlindungan daripada bakteria-bakteria berbahaya. Tisu-tisu dalaman anus tidak mempunyai lapisan perlindungan ini, menyebabkan ianya cenderung untuk cedera atau koyak dan mendapat jangkitan.

3. Anus dicipta untuk menahan tinja

Otot-otot seakan cincin yang dipanggil sebagai sfinkter anus mengemut selepas kita membuang air besar dan menutup lubang anus.

Apabila otot ini menjadi tegang atau keras, tusukan zakar boleh menjadi sesuatu yang tidak selesa, menyakitkan dan sukar.

Si penerima tusukan akan mendapati sfinkter anal mereka akan beransur-ansur menjadi lemah dan longgar akibat seks yang kerap, menyebabkan fungsi utama menahan tinja itu menjadi sukar dan bermasalah.

Walau bagaimanapun, senaman kegel membantu mengetatkan sfinkter ini dan mampu mencegah masalah sfinkter longgar.

4. Lubang anus adalah kawasan yang padat dengan bakteria.

seks anal

Walaupun anda berdua tidak dijangkiti penyakit jangkitan kelamin, bakteria dalam kawasan anus boleh menjangkiti pasangan yang memberi tusukan.

Mencampuri seks anal dan seks melalu faraj dalam satu sesi berupaya untuk mengakibatkan pemindahan bakteria ke salur faraj, membawa kepada jangkitan faraj dan salur kencing.

Risiko-risiko lain seks anal

Seks anal berupaya untuk membawa kepada pelbagai risiko lain. Mengamalkan seks oral selepas seks anal meletakkan kedua-dua pasangan kepada risiko kesihatan seperti hepatitis, HPV dan pelbagai jangkitan lain.

Walaupun kecederaan serius disebabkan seks anal bukanlah sesuatu yang lazim berlaku, ianya tetap boleh berlaku. Pendarahan selepas seks anal boleh disebabkan oleh buasir atau koyak atau sesuatu yang lebih serius.

Ini adalah masalah serius yang memerlukan perhatian doktor serta merta. Rawatan merangkumi kemasukan ke dalam wad untuk beberapa ketika, pembedahan dan antibiotik untuk mengelakkan jangkitan.

Bagaimana untuk melindungi diri daripada masalah-masalah berkaitan seks anal?

seks anal

Satu-satunya cara untuk mengelakkan anda sepenuhnya daripada risiko-risko seks anal adalah dengan tidak melakukannya. Sekiranya tiada cara lain, penting dan perlu bagi anda untuk menggunakan kondom bagi melindungi satu sama lain daripada penyebaran penyakit dan jangkitan.

Ini adalah beberapa tips yang boleh diamalkan untuk mengelakkan risiko seks dubur:

Jangan masukkan zakar ke dalam mulut atau faraj setelah ianya dimasukkan ke dalam anus melainkan pasangan tersebut memakai kondom baru.

Pelincir membantu untuk mengurangkan risiko koyakan tisu. Gunakan kondom latex, sentiasa guna pelincir berasaskan air.

Cuba untuk bertenang dan regangkan lubang anus atau dubur anda supaya risiko kecederaan dalaman anus atau koyakan dapat dikurangkan apabila rusukan zakar mengambil tempat. Mencuba mandi dengan air suam sebelum seks atau baring meniarap membantu untuk memudahkan tusukan.

Berhenti lakukan seks jenis ini jika anda tidak selesa.

Sekiranya anda terus mengalami pendarahan selepas seks atau anda mengenalpasti kewujudan luka dan benjolan sekitar kawasan dubur/anus atau apa-apa perkara yang luar biasa terkeluar daripadanya, berjumpa doktor anda dengan cepat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Anal sex safety and health concerns. http://www.webmd.com/sex/anal-sex-health-concerns#1 Accessed: 9 February, 2017

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
Disemak pada 07/04/2019
x