home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

Indeks Pencemaran Udara (IPU) semasa bagi beberapa bandar di negeri Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Sarawak dan Pulau Pinang masih berada pada tahap tidak sihat dan sangat tidak sihat. Ramai yang menyedari bahawa jerebu yang terhasil ini berasal daripada wilayah Kalimantan, Indonesia akibat daripada pembakaran hutan untuk tujuan perladangan. Walau bagaimanapun, baru-baru ini, Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan Indonesia membuat pernyataan bahawa jerebu yang menyelubungi Kuala Lumpur dan bahagian barat Semenanjung Malaysia ini berasal dari Negeri Sarawak. Sikap saling menuding jari ini secara jelas tidak akan membantu mengurangkan gumpalan asap jerebu malah akan mengeruhkan keadaan antara kedua-dua buah negara. Apa yang perlu dilaksanakan adalah mewujudkan kerjasama antara negara yang terjejas iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura, bagi menghapuskan jerebu dengan segera.

Umum mengetahui bahawa, walaupun berjarak ribuan kilometer antara Semenanjung Malaysia dan Kalimantan, Indonesia, jerebu yang tebal ini masih mampu hadir ke ruang udara negara kita dan pastinya mengambil sedikit waktu untuk sampai ke negara kita. Pastinya usaha untuk menghilangkannya turut mengambil sedikit waktu. Oleh itu, bagi kita yang berhadapan dengan jerebu setiap hari ini pasti memerlukan perlindungan atau perisai semula jadi bagi mengurangkan kesan negatif yang mungkin hinggap pada tubuh badan kita. Cara yang paling mudah adalah melalui pemakanan yang baik yang boleh meningkatkan keupayaan tubuh bagi melawan segala partikel berbahaya. Ikuti nasihat pemakanan berikut bagi membantu tubuh anda daripada terkesan daripada serangan jerebu.

Panduan pemakanan ketika jerebu

Pakar berkaitan kesihatan pernafasan, Chew Huck Chin yang berkhidmat di Mount Elizabeth Novena Hospital, Singapura mencadangkan agar meningkatkan imuniti tubuh dengan memakan makanan yang tinggi kandungan vitamin C, E dan asid lemak omega-3.

Kaya vitamin C

Vitamin C berfungsi melindungi tubuh daripada molekul berbahaya yang boleh merosakkan sel tubuh. Anda boleh mendapatkan vitamin C daripada pelbagai sumber buah-buahan dan sayur-sayuran seperti buah oren, lemon, brokoli, tomato dan bayam. Anda tidak memerlukan pengambilan suplemen kerana anda boleh mendapatkan vitamin C melalui cara yang jauh lebih murah melalui pemakanan buah-buahan dan sayuran.

Kaya vitamin E

Kekacang atau bijian adalah sumber terbaik untuk anda mendapatkan vitamin E. Vitamin E berfungsi merangsang sistem imun selain merupakan antioksidan yang baik. Anda boleh memasukkan kacang tanah, badam, biji bunga matahari atau gajus ke dalam hidangan seperti bijirin sarapan pagi sekiranya anda kurang gemar memakannya secara terus.

Asid lemak omega-3

Apakah pula sumber yang baik bagi mendapakan asid lemak omega-3? Ini juga bukanlah sumber makanan yang sukar untuk didapati. Anda boleh mendapatkan asid lemak omega-3 daripada jenis ikan berminyak (oily fish). Apakah itu ikan berminyak? Ikan berminyak adalah jenis ikan yang mempunyai minyak di dalam bahagian tisunya dan di rongga perut di sekitar usus. Isi ikan ini mengandungi kandungan minyak sehingga 30% dan ia bergantung kepada spesis ikan. Ikan sardin, tenggiri, salmon dan trout adalah antara jenis ikan terkenal yang kaya dengan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 berperanan mengurangkan keradangan yang berlaku selain menguatkan sistem imun tubuh manusia.

Minum air

Yang paling penting, anda perlu memperbanyakkan pengambilan air bagi memastikan tahap cecair yang mencukupi dalam tubuh anda. Selain itu, meminum air mampu mengurangkan sebarang keradangan pada bahagian tekak atau mengurangkan sakit tekak akibat daripada pendedahan terhadap jerebu. Teh panas atau suam boleh memberikan kelegaan kepada kesakitan pada tekak yang anda alami.

Apakah jenis makanan yang perlu dielakkan?

Anda perlu mengelakkan pengambilan minuman berkafein seperti kopi dan minuman beralkohol kerana jenis minuman seperti ini akan menggalakkan kehilangan cecair tubuh selain menghilangkan nutrien yang terdapat dalam tubuh. Anda juga perlu mengurangkan pengambilan daging merah dan produk tenusu kerana jenis-jenis makanan seperti ini hanya akan meningkatkan respon keradangan untuk berlaku.

Sentiasa pastikan agar diri anda dan ahli keluarga anda berada dalam keadaan yang sejahtera sepanjang musim jerebu melanda. Kurangkan aktiviti luar rumah dan sentiasa berada dalam ruang tertutup bagi mengurangkan kesan negatif jerebu terhadap kesihatan anda. Gunakan mask sekiranya anda ingin ke luar rumah bagi menyelesaikan urusan tertentu dan tidak menghabiskan masa terlalu lama di luar bangunan sekiranya tidak perlu. Ingatlah, kesihatan anda adalah tanggungjawab anda.

 

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.bharian.com.my/dunia/asean/2019/09/605950/indonesia-dakwa-jerebu-di-semenanjung-malaysia-berasal-dari-sarawak

https://www.herworld.com/lifestyle/health-fitness/5-best-foods-help-beat-haze

5 healthy diet-boosters to beat the effects of the haze

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 14/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung