What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Tip Membantu Wanita Hamil Kekal Berehat di Atas Katil

  Tip Membantu Wanita Hamil Kekal Berehat di Atas Katil

  Rehat di atas katil (bed rest) biasanya ditetapkan oleh doktor untuk mengelakkan komplikasi kehamilan. Walau bagaimanapun, ia adalah topik ambilaven (berbelah bagi) kerana terdapat banyak kelemahan berbanding dengan faedah yang diperoleh daripadanya. Adalah penting untuk kita memahami betapa pentingnya berehat di atas katil semasa mengandung.

  Sebab utama di sebalik rehat di atas katil

  Rehat di atas katil adalah sama dengan pengurangan aktiviti fizikal anda semasa mengandung untuk mengurangkan komplikasi dan kesan negatif terhadap kesihatan bayi. Bergantung kepada pembekal penjagaan anda, aktiviti anda mungkin dihadkan daripada melakukan tugas berat kepada tinggal diatas katil dengan ketat kecuali waktu mandi dan menggunakan tandas untuk tempoh yang singkat atau bahkan sepanjang kebanyakan kehamilan. Kebanyakan sebab di sebalik preskripsi rehat di atas katil termasuk:

  • Tekanan darah tinggi (preeklampsia dan eklampsia)
  • Pendarahan faraj atau masalah dengan plasenta
  • Kelahiran preterm
  • Serviks tidak cekap – keadaan di mana serviks cenderung untuk membuka terlalu awal
  • Kekurangan servikal – penipisan serviks
  • Kehamilan berganda – membawa dua atau lebih bayi
  • Komplikasi kehamilan sebelum ini termasuk kehilangan janin, kelahiran mati mati, atau kelahiran pramatang
  • Pembangunan janin yang lemah

  Bagaimana melalui rehat di atas katil tanpa rasa tidak selesa?

  Rehat di atas katil memberikan banyak ketidakselesaan dan menyekat anda daripada melakukan aktiviti biasa. Walau bagaimanapun, terdapat tip yang membantu membuat tempoh rehat anda lebih menyenangkan:

  • Tempatkan barang-barang yang diperlukan seperti telefon, komputer riba, botol air, makanan ringan, tisu, pelembap bibir, alat kawalan jauh, buku dan majalah, dan bantal dan selimut tambahan secara teratur dan dalam jangkauan tangan anda.
  • Anda boleh mendapatkan bantuan daripada rakan atau keluarga anda dengan aktiviti mudah alih (mobile) seperti membeli-belah untuk barangan runcit, pembersihan, menjaga anak anda, dan sebagainya.
  • Menonton siri kegemaran anda, membaca buku atau majalah, warna, kemas kini bajet keluarga anda untuk menghilangkan kebosanan.
  • Cerita atau luahkan kepada pasangan anda atau ibu-ibu yang lain untuk melepaskan tekanan dan berkongsi kebimbangan anda.

  Walaupun terdapat banyak kesan sampingan, rehat di atas katil masih berfungsi sebagai perlindungan untuk anda dan kesihatan bayi semasa kehamilan. Ingatlah untuk meminta doktor anda bagi mendapatkan maklumat lanjut apabila ditetapkan untuk rehat di atas katil bagi mengetahui kesan dan kaedah untuk mengatasinya.

  health-tool-icon

  Kalkulator Tarikh Bersalin

  Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

  Panjang Kitaran

  28 hari


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Does Bed Rest During Pregnancy Really Help?http://www.webmd.com/baby/guide/bed-rest-during-pregnancy#2-4. Accessed August 13, 2016.

  Bed Rest. http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/bed-rest/. Accessed August 13, 2016.

  Bed rest during pregnancy: Get the facts.http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20048007?pg=1. Accessed August 13, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 05/12/2019
  Next article: