home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Multitasking Media Berlebihan dan Risiko Obesiti

Multitasking Media Berlebihan dan Risiko Obesiti

Sekiranya perhatian anda dialihkan ke arah yang berbeza oleh telefon pintar dan peranti digital lain, sila ambil perhatian: multitasking media kini telah dikaitkan dengan obesiti. Pernyataan ini berdasarkan kajian yang bertajuk ‘Media Multitasking is Associated with Higher Risk for Obesity and Increased Responsiveness to Rewarding Food Stimuli’ yang diterbitkan dalam jurnal Brain Imaging and Behavior. Multitasking media bermaksud penggunaan pelbagai media seperti televisyen, telefon, komputer, tablet secara serentak dan kelakuan ini meningkat dalam kalangan pengguna media yang lebih muda bermula era tahun 2000.

Penyelidikan baru daripada Rice University menunjukkan bahawa pertukaran di antara peranti digital dikaitkan dengan peningkatan kecenderungan terhadap godaan makanan dan kekurangan pengendalian diri, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Richard Lopez, felo penyelidik pasca kedoktoran yang juga penulis utama kajian menyatakan, peningkatan pendedahan terhadap telefon, tablet dan peranti mudah alih yang lain telah menjadi salah satu perubahan yang paling ketara terhadap persekitaran manusia dalam beberapa dekad yang lalu, dan ini berlaku semasa tempoh di mana kadar obesiti juga meningkat di kebanyakan tempat. Oleh itu, pasukan penyelidiknya ingin menjalankan kajian untuk menentukan samada wujud hubungan di antara obesiti dan penyalahgunaan peranti digital – sepertimana pemerhatian terhadap kecenderungan orang ramai untuk melibatkan diri dalam multitasking media.

Kajian tersebut dijalankan dalam dua bahagian. Dalam kajian pertama, 132 orang peserta di antara berumur 18 dan 23 tahun telah menyelesaikan soal selidik yang menilai tahap multitasking media mereka dan gangguan. Ini dilakukan dengan menggunakan skala 18-item Media Multitasking-Revised (MMT-R) yang baru dibangunkan. Skala MMT-R mengukur kelakuan proaktif penggunaan telefon yang kompulsif atau tidak sesuai (seperti keinginan untuk memeriksa telefon anda bagi melihat mesej semasa anda sedang bercakap dengan orang lain) serta perilaku lebih pasif (seperti gangguan yang berkaitan dengan media yang mengganggu pekerjaan anda). Para penyelidik mendapati bahawa skor MMT-R yang lebih tinggi dikaitkan dengan indeks jisim badan yang lebih tinggi (BMI) dan peratusan lemak badan yang lebih tinggi, yang menunjukkan kemungkinan wujudnya hubungan diantara keduanya.

Dalam penyelidikan susulan, 72 orang peserta daripada kajian terdahulu yang telah menjalani imbasan fMRI, di mana para penyelidik mengukur aktiviti otak ketika para peserta ditunjukkan dengan beberapa gambar. Beberapa gambar makanan yang menyelerakan tetapi menggemukkan telah dimasukkan dalam campuran gambar. Apabila individu yang mempunyai keupayaan dalam multitasking media melihat gambar makanan, penyelidik telah memerhatikan peningkatan aktiviti di bahagian otak yang berurusan dengan godaan makanan. Para peserta dalam kajian ini, yang juga mempunyai BMI yang lebih tinggi dan lebih banyak lemak badan, juga lebih cenderung menghabiskan masa di sekitar kafetaria kampus.

Secara keseluruhannnya, Lopez menyatakan bahawa penemuan kajian ini mencadangkan bahawa terdapat hubungan antara media multitasking, risiko obesiti, penilaian berasaskan otak untuk mengawal diri dan pendedahan kepada isyarat makanan.

Baca juga:

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Richard B. Lopez, Todd F. Heatherton, Dylan D. Wagner. Media multitasking is associated with higher risk for obesity and increased responsiveness to rewarding food stimuli. Brain Imaging and Behavior, 2019; DOI: 10.1007/s11682-019-00056-0
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190402164520.htm
Gambar penulis
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz pada 04/04/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
x