Multitasking Media Berlebihan dan Risiko Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sekiranya perhatian anda dialihkan ke arah yang berbeza oleh telefon pintar dan peranti digital lain, sila ambil perhatian: multitasking media kini telah dikaitkan dengan obesiti. Pernyataan ini berdasarkan kajian yang bertajuk ‘Media Multitasking is Associated with Higher Risk for Obesity and Increased Responsiveness to Rewarding Food Stimuli’ yang diterbitkan dalam jurnal Brain Imaging and Behavior. Multitasking media bermaksud penggunaan pelbagai media seperti televisyen, telefon, komputer, tablet secara serentak dan kelakuan ini meningkat dalam kalangan pengguna media yang lebih muda bermula era tahun 2000.

Penyelidikan baru daripada Rice University menunjukkan bahawa pertukaran di antara peranti digital dikaitkan dengan peningkatan kecenderungan terhadap godaan makanan dan kekurangan pengendalian diri, yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Richard Lopez, felo penyelidik pasca kedoktoran yang juga penulis utama kajian menyatakan, peningkatan pendedahan terhadap telefon, tablet dan peranti mudah alih yang lain telah menjadi salah satu perubahan yang paling ketara terhadap persekitaran manusia dalam beberapa dekad yang lalu, dan ini berlaku semasa tempoh di mana kadar obesiti juga meningkat di kebanyakan tempat. Oleh itu, pasukan penyelidiknya ingin menjalankan kajian untuk menentukan samada wujud hubungan di antara obesiti dan penyalahgunaan peranti digital – sepertimana pemerhatian terhadap kecenderungan orang ramai untuk melibatkan diri dalam multitasking media.

Kajian tersebut dijalankan dalam dua bahagian. Dalam kajian pertama, 132 orang peserta di antara berumur 18 dan 23 tahun telah menyelesaikan soal selidik yang menilai tahap multitasking media mereka dan gangguan. Ini dilakukan dengan menggunakan skala 18-item Media Multitasking-Revised (MMT-R) yang baru dibangunkan. Skala MMT-R mengukur kelakuan proaktif penggunaan telefon yang kompulsif atau tidak sesuai (seperti keinginan untuk memeriksa telefon anda bagi melihat mesej semasa anda sedang bercakap dengan orang lain) serta perilaku lebih pasif (seperti gangguan yang berkaitan dengan media yang mengganggu pekerjaan anda). Para penyelidik mendapati bahawa skor MMT-R yang lebih tinggi dikaitkan dengan indeks jisim badan yang lebih tinggi (BMI) dan peratusan lemak badan yang lebih tinggi, yang menunjukkan kemungkinan wujudnya hubungan diantara keduanya.

Dalam penyelidikan susulan, 72 orang peserta daripada kajian terdahulu yang telah menjalani imbasan fMRI, di mana para penyelidik mengukur aktiviti otak ketika para peserta ditunjukkan dengan beberapa gambar. Beberapa gambar makanan yang menyelerakan tetapi menggemukkan telah dimasukkan dalam campuran gambar. Apabila individu yang mempunyai keupayaan dalam multitasking media melihat gambar makanan, penyelidik telah memerhatikan peningkatan aktiviti di bahagian otak yang berurusan dengan godaan makanan. Para peserta dalam kajian ini, yang juga mempunyai BMI yang lebih tinggi dan lebih banyak lemak badan, juga lebih cenderung menghabiskan masa di sekitar kafetaria kampus.

Secara keseluruhannnya, Lopez menyatakan bahawa penemuan kajian ini mencadangkan bahawa terdapat hubungan antara media multitasking, risiko obesiti, penilaian berasaskan otak untuk mengawal diri dan pendedahan kepada isyarat makanan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini Cara Mudah Elak Anak Obes Apabila Besar, Ibu Kena Berikan Si Manja Susu Badan Eksklusif

  Kebaikan penyusuan susu ibu sama ada pada anak mahupun ibu itu sendiri sudah diketahui. Tetapi benarkah susu badan kurangkan risiko obesiti pada si manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Info Lengkap Mengenai Obesiti: Punca, Komplikasi Dan Langkah Pencegahan

  Obesiti boleh dikategorikan sebagai penyakit kronik yang kini didiagnosis dalam kalangan 650 juta orang dewasa di seluruh dunia. Ini kesannya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Obesiti, Pemakanan Sihat 30/12/2020 . 4 minit bacaan

  Ada Diet Khas Untuk Pemilik Darah B, Salah Satunya Tak Boleh Makan Ayam! Berkesan Ke?

  Pelbagai diet diamalkan masyarakat untuk menurunkan berat badan. Selain kaedah intermittent fasting, diet mengikut kumpulan darah juga popular.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 21/12/2020 . 3 minit bacaan

  Masalah Darah Beku Secara Tiba-tiba Boleh Membawa Maut! Ini 7 Puncanya

  Penyakit darah beku boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Jika tidak dicegah, anda boleh diserang penyakit seperti sakit jantung dan strok!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Anemia, Pusat Kesihatan 08/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  kalori per hari untuk diet

  Psssttt.. Ini Rahsia Nak Kurus! Jaga Pengambilan KALORI Harian, Ikut Cara Ini Pasti Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  minyak kelapa dara dan santan

  FAKTA! Santan & Minyak Kelapa Dara VCO Berkalori Tinggi, Jadi Sila Ambil Berpada-pada

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 13/01/2021 . 3 minit bacaan
  berat badan naik haid

  Stres! Tiap Kali DATANG BULAN Mesti Berat Badan Naik, Ini Faktor Wanita Gemuk Ketika Period

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan