Terapi Kesihatan Melalui Haiwan Peliharaan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Masa yang diluangkan bersama haiwan peliharaan menawarkan beberapa manfaat dari segi mental, fizikal dan emosi, yang boleh meningkatkan kualiti hidup anda. Terapi yang dibantu oleh haiwan dengan ketara dapat mengurangkan keletihan, kebimbangan dan kemurungan termasuk pelbagai masalah kesihatan yang berbeza.

1. Mengurangkan risiko kemurungan

Terapi haiwan mengurangkan perasaan terasing atau keseorangan, yang akhirnya membawa kepada kemurungan. Ia mungkin membantu anda membuat kawan baru atau berbual dengan orang lain semasa berjalan haiwan kesayangan anda di taman. Terapi haiwan peliharaan secara perlahan mendorong pesakit untuk mendapatkan hubungan sosial yang lebih. Haiwan adalah mahluk penyayang yang menawarkan keselesaan dan jaminan kepada pemiliknya. Terdapat sesuatu yang menyegarkan secara semula jadi mengenai anjing anda atau memeluk kucing di pangkuan anda. Dengan haiwan kesayangan, anda tidak akan merasa bersendirian, ini mengurangkan risiko kemurungan.

2. Mengurangkan risiko tekanan darah

Penghidap tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit jantung, terutamanya jika mereka sudah berusia. Masa yang diluangkan dengan haiwan kesayangan didapati menurunkan tahap tekanan darah. Ini akhirnya memainkan peranan aktif dalam menurunkan risiko masalah jantung dan masalah koronari yang lain. Pesakit dengan tekanan darah mendapat manfaat daripada terapi haiwan peliharaan dan mungkin menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat.

3. Mengurangkan tekanan

Masa yang diluangkan bersama haiwan peliharaan melepaskan endorfin. Ini mempunyai kesan menenangkan pesakit dan mengurangkan tahap tekanan. Ini sangat bermanfaat untuk pesakit yang mengalami demensia atau gangguan lain. Pesakit sedemikian boleh menjadi tertekan dan kecewa apabila mereka tidak dapat berkomunikasi dengan orang atau tidak dapat menyatakan idea atau perasaan mereka. Walau bagaimanapun, mempunyai haiwan peliharaan membolehkan pesakit membina ikatan yang kuat dengan haiwan peliharaan mereka. Ini mengurangkan tekanan, kesunyian, kebimbangan dan memudahkan simptom keadaan mereka. Terapi haiwan peliharaan juga membantu kanak-kanak mengatasi masalah emosi dan masalah pertuturan.

4. Meningkatkan aktiviti fizikal

Terapi haiwan peliharaan menawarkan anda dan orang tersayang berkenaan cara untuk meningkatkan aktiviti fizikal. Dengan membawa haiwan peliharaan bersiar-siar memberi peluang untuk anda mendapat senaman. Ini meningkatkan kemahiran motor dan menggalakkan pergerakan bebas. Mengendali secara fizikal mengurangkan risiko ketegangan sendi, jatuh dan kesakitan. Ini terbukti sangat bermanfaat bagi pesakit yang mengalami penyakit yang melemahkan seperti artritis. Ini membantu mengekalkan kekuatan dan kelenturan.

5. Manfaat emosi

Penyelidik mendapati bahawa orang yang terlibat dalam interaksi positif dengan haiwan mempunyai tahap “merasa baik” yang lebih tinggi daripada bahan kimia dopamin dan serotonin. Bahan-bahan ini membantu mengawal mood, menghalang kemurungan, mengurangkan kebimbangan dan membantu kekal tenang dalam situasi yang tertekan.

Terapi haiwan peliharaan ini membantu seseorang berasa “selamat”, dihargai dan mampu untuk bebas meluahkan emosi mereka. Berinteraksi dengan haiwan boleh merangsang ketawa dan kegembiraan pada orang yang kehidupannya telah diliputi oleh penyakit atau kemurungan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selalu Kena Cakar Dengan Kucing? Jangan AMBIL MUDAH, Anda Mungkin Terkena CDC!

  Anda ada kucing di rumah? Mesti comel gelagat mereka bukan? Namun, hati-hati ya. Terdapat beberapa bahaya cakaran kucing terhadap manusia!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Habit Sihat, Pertolongan Cemas 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Rawatan Untuk Kemurungan

  Anda rasakan anda sedang dalam dilema kemurungan? Mungkin anda boleh cuba tip ini sebagai rawatan untuk kemurungan yang anda alami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 06/03/2019 . 2 minit bacaan

  Hipnoterapi, Menyembuhkan Trauma Psikologi

  Kita sebagai manusia mengalami keadaan “up” dan “down”. Kadang-kadang down yang terlalu traumatik sehingga tidak dapat melupakan sesuatu itu. Kebanyakan daripada kita yang berurusan dengan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 13/12/2018 . 2 minit bacaan

  Terapi EMDR: Pergerakan Mata untuk Merawat Trauma

  Terdapat pelbagai terapi psikologi unik yang mungkin jarang anda dengari. Ada yang melibatkan tarian, drama mahupun pergerakan mata seperti EMDR. EMDR atau Eye Movement Desensitization and Reprocessing ialah psikoterapi ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 13/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan kemoterapi

  Lelaki Jangan Risau, Kanser Testis Tahap Akhir Boleh Sembuh! Ini Cara Rawatannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  haiwan kesayangan

  Haiwan Peliharaan Tidak Sebar COVID-19, Mereka Berjangkit Daripada Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 09/04/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Dijangkiti COVID-19 Kalau Makan Ayam, Lembu? Ini FAKTA Yang Perlu Anda Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 31/03/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat bela kucing

  Ini 3 Sebab Anda Perlu Bergomol Dengan Kucing!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 10/10/2019 . 2 minit bacaan