backup og meta

Terapi Kesihatan Melalui Haiwan Peliharaan

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Terapi Kesihatan Melalui Haiwan Peliharaan

Masa yang diluangkan bersama haiwan peliharaan menawarkan beberapa manfaat dari segi mental, fizikal dan emosi, yang boleh meningkatkan kualiti hidup anda. Terapi yang dibantu oleh haiwan dengan ketara dapat mengurangkan keletihan, kebimbangan dan kemurungan termasuk pelbagai masalah kesihatan yang berbeza.

1. Mengurangkan risiko kemurungan

Terapi haiwan mengurangkan perasaan terasing atau keseorangan, yang akhirnya membawa kepada kemurungan. Ia mungkin membantu anda membuat kawan baru atau berbual dengan orang lain semasa berjalan haiwan kesayangan anda di taman. Terapi haiwan peliharaan secara perlahan mendorong pesakit untuk mendapatkan hubungan sosial yang lebih. Haiwan adalah mahluk penyayang yang menawarkan keselesaan dan jaminan kepada pemiliknya. Terdapat sesuatu yang menyegarkan secara semula jadi mengenai anjing anda atau memeluk kucing di pangkuan anda. Dengan haiwan kesayangan, anda tidak akan merasa bersendirian, ini mengurangkan risiko kemurungan.

2. Mengurangkan risiko tekanan darah

Penghidap tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit jantung, terutamanya jika mereka sudah berusia. Masa yang diluangkan dengan haiwan kesayangan didapati menurunkan tahap tekanan darah. Ini akhirnya memainkan peranan aktif dalam menurunkan risiko masalah jantung dan masalah koronari yang lain. Pesakit dengan tekanan darah mendapat manfaat daripada terapi haiwan peliharaan dan mungkin menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat.

3. Mengurangkan tekanan

Masa yang diluangkan bersama haiwan peliharaan melepaskan endorfin. Ini mempunyai kesan menenangkan pesakit dan mengurangkan tahap tekanan. Ini sangat bermanfaat untuk pesakit yang mengalami demensia atau gangguan lain. Pesakit sedemikian boleh menjadi tertekan dan kecewa apabila mereka tidak dapat berkomunikasi dengan orang atau tidak dapat menyatakan idea atau perasaan mereka. Walau bagaimanapun, mempunyai haiwan peliharaan membolehkan pesakit membina ikatan yang kuat dengan haiwan peliharaan mereka. Ini mengurangkan tekanan, kesunyian, kebimbangan dan memudahkan simptom keadaan mereka. Terapi haiwan peliharaan juga membantu kanak-kanak mengatasi masalah emosi dan masalah pertuturan.

4. Meningkatkan aktiviti fizikal

Terapi haiwan peliharaan menawarkan anda dan orang tersayang berkenaan cara untuk meningkatkan aktiviti fizikal. Dengan membawa haiwan peliharaan bersiar-siar memberi peluang untuk anda mendapat senaman. Ini meningkatkan kemahiran motor dan menggalakkan pergerakan bebas. Mengendali secara fizikal mengurangkan risiko ketegangan sendi, jatuh dan kesakitan. Ini terbukti sangat bermanfaat bagi pesakit yang mengalami penyakit yang melemahkan seperti artritis. Ini membantu mengekalkan kekuatan dan kelenturan.

5. Manfaat emosi

Penyelidik mendapati bahawa orang yang terlibat dalam interaksi positif dengan haiwan mempunyai tahap “merasa baik” yang lebih tinggi daripada bahan kimia dopamin dan serotonin. Bahan-bahan ini membantu mengawal mood, menghalang kemurungan, mengurangkan kebimbangan dan membantu kekal tenang dalam situasi yang tertekan.

Terapi haiwan peliharaan ini membantu seseorang berasa “selamat”, dihargai dan mampu untuk bebas meluahkan emosi mereka. Berinteraksi dengan haiwan boleh merangsang ketawa dan kegembiraan pada orang yang kehidupannya telah diliputi oleh penyakit atau kemurungan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan