home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Manfaat Sarapan Berkhasiat

Manfaat Sarapan Berkhasiat

Sarapan pagi adalah hidangan yang paling penting setiap hari. Bukan sahaja memberikan anda tenaga untuk memulakan hari baru, tetapi sarapan dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk kawalan berat badan dan meningkatkan prestasi anda.

Mengawal berat badan

Banyak kajian terhadap orang dewasa dan kanak-kanak menunjukkan bahawa pengambilan sarapan cenderung untuk mengurangkan berat berbanding melangkaunya. Satu teori menunjukkan bahawa pengambilan sarapan pagi yang sihat dapat mengurangkan kelaparan sepanjang hari, dan membantu orang membuat pilihan makanan yang lebih baik pada makanan lain.

Satu lagi teori di sebalik sarapan adalah kawalan berat badan membayangkan bahawa pengambilan sarapan adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat, termasuk membuat pilihan makanan bijak dan mengimbangi kalori dengan senaman. Perlu diingat bahawa kebanyakan kajian yang menghubungkan sarapan pagi dengan kehilangan kawalan berat badan kerana sarapan yang sihat yang mengandungi protein atau biji-bijian, bukannya makanan dimuatkan dengan lemak dan kalori.

Sarapan bijirin dan kawalan berat badan

Banyak kajian menunjukkan bahawa apabila sarapan dengan bijirin adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat, ia dapat memainkan peranan dalam mengekalkan berat badan yang sihat.

Kajian Harvard menunjukkan lebih daripada 17,000 lelaki mendapati bahawa mereka yang sering makan sarapan bijirin secara konsisten beratnya berkurang daripada mereka yang jarang atau tidak pernah makan sarapan bijirin.

Satu lagi kajian, yang diterbitkan dalam Journal of the American Dietetic Association, menilai diet orang dewasa dan mendapati bahawa sarapan bijirin segera dikaitkan dengan BMI yang lebih rendah terhadap wanita daripada makanan sarapan lain yang lebih tinggi lemak.

Pilih sarapan yang betul

Ini menunjukkan betapa pentingnya memilih makanan yang sesuai untuk sarapan pagi. Hidangan sarapan yang sihat perlu mengandungi pelbagai jenis makanan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, tenusu rendah atau tanpa lemak, dan protein tanpa lemak.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Many Benefits of Breakfast https://www.webmd.com/diet/features/many-benefits-breakfast#3 Accessed 24 May 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 24/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor