Makanan Tambahan untuk Kesihatan Jantung

  Makanan Tambahan untuk Kesihatan Jantung

  Dianggarkan penyakit jantung telah dan sedang menjadi satu daripada punca yang mengakibatkan kematian di dunia. Bagi menurunkan faktor risiko bagi tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular, anda biasanya dinasihatkan untuk mengambil ubatan – manfaatnya adalah bagi menurunkan kolesterol dan tekanan darah. Selain daripada harga kos yang berpatutan, ubatan sering diikuti dengan kesan sampingannya. Namun begitu, di sana juga wujud makanan tambahan yang penuh dengan manfaat dalam pembaikan tekanan darah, menurunkan paras kolesterol dan memperbaiki faktor yang meletakkan anda untuk mendapat penyakit jantung.

  Serat dan Sterol untuk Jantung Anda

  Serat

  Serat secara semulajadinya terdapat dalam bijirin, buahan, sayuran dan kekacang; ia membantu mengurangkan kadar kolesterol yang diserap oleh badan anda daripada makanan. Buat percubaan untuk setiap hari memakan sekurang-kurangnya 25 hingga 30 gram serat. Namun, bagi lelaki yang berumur 51 tahun ke bawah harus membuat target 38 gram sehari. Anda boleh mencapai sasaran ini melalui diet – ini dianggap cara terbaik, atau anda boleh mendapatkan serat daripada beberapa makanan tambahan. Sekam psillium perang, yang biasa dijumpai dalam serat tambahan, telah terbukti mampu mengurangkan LDL – kolesterol “jahat, sementara ia boleh menyebabkan peningkatan HDL – kolesterol “baik”. Terdapat juga makanan serat tambahan seperti dextrin gandum, metilcellulosa, polikarbophil dan kalsium. Apabila mengambil serat tambahan, jangan pergi terlalu laju; tingkatkan jumlahnya perlahan-lahan, sedikit demi sedikit, yang dapat membantu anda mengelakkan kekejangan dan gas. Meminum sejumlah cecair yang mencukupi apabila anda meningkatkan pengambilan serat adalah perlu.

  Sterol dan stanol

  Anda boleh makan kacang dan bijirin untuk mendapatkan sterol dan stanol, atau anda boleh memilih untuk sesetengah makanan tambahan spesifik. Kebolehannya adalah untuk menurunkan jumlah kolesterol yang badan anda dapat daripada makanan. Hal ini menjadikan kedua-dua ini bermanfaat untuk kesihatan jantung anda. Sterol dan stanol turut termasuk dalam banyak makanan seperti jus oren, marjerin dan yogurt. Dengan hanya 2 gram sehari, anda boleh mengekalkan paras rendah kolesterol LDL.

  Likopen

  Likopen terdapat dalam beberapa buahan dan sayuran, tetapi produk tomato dan tomato sangat kaya dengan likopen. Terdapat bukti konkrit yang menunjukkan bahawa likopen memiliki sifat antioksidan yang kuat. Kajian menunjukkan bahawa mempunyai kadar likopen yang tinggi dalam darah dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Satu lagi kajian baru-baru ini mendedahkan bahawa lelaki yang mempunyai tahap likopen paling rendah menghadapi risiko tiga kali lebih tinggi untuk mengalami strok atau kejadian koronari akut.

  Kajian itu juga menunjukkan bahawa apabila paras likopen dalam plasma rendah, plag pada dinding arteri biasanya menjadi lebih tebal.

  Omega-3

  Makanan tumbuhan seperti walnut, flaxseed dan makanan haiwan, seperti ikan air sejuk (salmon, tuna) dibungkus dengan asid lemak omega-3. Dari sudut kesihatan jantung, penyelidik telah memeriksa minyak ikan selama bertahun-tahun. Terdapat banyak bukti yang memuji kekuatan minyak ikan dalam mengurangkan risiko serangan jantung atau strok. Ia juga boleh meningkatkan kepekaan insulin dan meminimakan risiko kematian jantung secara mengejut.

  Fungsi yang paling penting dalam omega-3 belum disebutkan, iaitu, ia adalah anti-radang. Keradangan boleh menyebabkan, memburukkan atau mengalami penyakit jantung. Terdapat hubungan antara tahap rendah omega-3 dan masalah yang berkaitan dengan penyakit jantung serta ADHD. Omega-3 tambahan sangat membantu bagi semua orang, termasuk kanak-kanak.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 03/12/2019

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan