home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Tips Mendapatkan Makanan Sihat

10 Tips Mendapatkan Makanan Sihat

Untuk mendapatkan hidup hidup sihat, orang ramai mesti mempunyai diet yang seimbang antara bahagian sayur-sayuran, daging, tenusu dan ikan. Walau bagaimanapun, menyedia dan memasak makanan yang kedua-duanya seimbang dan sihat adalah agak sukar. Disebabkan itu dalam artikel di bawah, kami sediakan 10 tips tentang bagaimana untuk membina makanan sihat.

Membuat separuh daripada sayur-sayuran dan buah-buahan makan

Tidak perlu disangkal, buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan pelbagai vitamin baik dan mineral yang sangat baik untuk badan, terutama sistem penghadaman. Memilih sayur-sayuran yang kaya dengan warna dan buah-buahan yang bermusim.

Menambah bijirin penuh

Perbandingan, 100% bijirin penuh atau 100% gandum penuh adalah lebih berkhasiat dan terutamanya kaya dengan serat berbanding bijirin bertapis. Oleh itu, sambil menambahnya dalam hidangan baik dalam membantu sistem penghadaman anda berfungsi dengan lebih baik.

Menambah tenusu

Sebelum atau selepas makan, anda boleh menikmati secawan susu rendah atau tanpa lemak. Susu jenis masih penuh dengan vitamin dan kalsium dan anda tidak akan perlu bimbang tentang kiraan kalori seperti yang bergula. Jika anda bukan penggemar susu lembu, cuba susu soya, atau yogurt.

Menambah protein tanpa lemak

Pilihan untuk daging tanpa lemak dan bukannya daging lemak. Dua kali seminggu, sediakan makanan laut di atas pinggan anda.

Elakkan lemak yang tidak perlu

Apabila anda makan makanan bergoreng, kacau-goreng, kuat dan sos pekat, menambahkan banyak ketagihan dan lemak untuk badan anda. Memilih makan mendidih, kantung atau makanan rebus untuk kesihatan yang lebih baik.

Menjadi kreatif

Apabila anda menyediakan makanan, anda mungkin terdorong menambah lebih banyak keju, daging, atau daging untuk membuat hidangan lebih menyelerakan. Walau bagaimanapun, itu juga akan menambah lemak lebih tepu dan natrium dalam hidangan anda, yang tidak baik untuk kesihatan anda. Sebaliknya, cuba untuk menjadi kreatif dengan sayur-sayuran. Yang akan membawa banyak tekstur dan warna untuk membuat hidangan yang kelihatan baik, dan rasa yang baik.

Mengawal apa yang anda makan

Makan di rumah, anda boleh mengawal jumlah kalori. Walau bagaimanapun, jika anda makan di luar, memilih hidangan yang direbus, dikukus, bukannya goreng atau tumis.

Mencuba makanan baru

Jangan keberatan untuk mencuba sayur-sayuran dan buah-buahan baru kerana ia adalah baik untuk anda. Sekurang-kurangnya sekali seminggu, cuba buah-buahan atau sayur-sayuran yang anda tidak makan.

Memuaskan hati anda ketagihan manis

Anda sentiasa boleh memenuhi keinginan anda dengan makan epal, buatan jem, yogurt, salad buah-buahan, parfait buah atau kacang.

Ambil kira semua yang anda makan dan minum

Anda tidak boleh sedar, tetapi apa yang anda makan dan minum benar-benar memberi kesan kepada kesihatan dan metabolisme anda. Oleh itu, memilih makanan yang sihat dan seimbang.

Sesetengah orang memandang rendah apa yang mereka makan kerana mereka tidak mempunyai masa untuk memasak. Walau bagaimanapun, apa yang anda makan benar-benar mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan badan dan otak anda. Oleh itu, mendapatkan makanan yang sihat untuk menyumbang kepada kesejahteraan anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Tips: Build a Healthy Meal. https://www.choosemyplate.gov/ten-tips-build-healthy-meal Accessed February 17, 2017

10 Tips to Build a Healthy Meal. http://www.mentorpl.org/10-tips-to-build-a-healthy-meal/ Accessed February 17, 2017

10 Tips For Building Healthier Meals. http://timewellspent.empireblue.com/images/healthy-eating-ebcbs/03987NYMENEBSTimeWellSpentBuildAHealthierMealFlier1214.pdf Accessed February 17, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 06/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x