6 Kebaikan Pengambilan Makanan Sihat Buat Badan, Salah Satunya Boleh Bakar Kalori Anda!

  6 Kebaikan Pengambilan Makanan Sihat Buat Badan, Salah Satunya Boleh Bakar Kalori Anda!

  Bercakap mengenai amalan pemakanan seimbang, adakah anda tahu apakah jenis makanan sihat yang baik untuk kesihatan badan? Jika nak tahu lebih lanjut, teruskan membaca perkongsian artikel ini.

  Kesedaran yang semakin meningkat dalam kalangan masyarakat ke arah amalan gaya hidup dan amalan pemakanan seimbang adalah satu perkembangan yang positif.

  Tetapi perubahan diet secara mendadak mungkin memberikan kejutan kepada badan.

  Kesan perubahan pengambilan makanan sihat secara mendadak

  amalan pemakanan seimbang

  Menghentikan pengambilan karbohidrat, makan lebih banyak protein atau cuba diet tertentu adalah satu cabaran.

  Walaupun anda mungkin mengandaikan bahawa makanan sihat membuat anda kelihatan dan berasa lebih baik, ia sebenarnya boleh menyebabkan beberapa akibat yang tidak diingini pada sistem dan jiwa anda.

  Keadaan itu terutamanya jika anda melakukan perubahan secara mendadak.

  • Masalah membuang air besar

  Anda mungkin amalkan pemakanan secara sihat dengan makan buah-buahan dan sayuran segar. Tetapi hasil permulaannya adalah untuk memberi masa sistem penghadaman menyesuaikan diri.

  Jika anda meningkatkan jumlah serat dari sayuran dan kacang, ia menyebabkan perubahan usus, seperti cirit-birit. Jadi, kurangkan pengambilannya dan anda akan berasa lebih baik dalam beberapa hari.

  Sekiranya anda tidak minum air dengan mencukupi, semua serat boleh menyebabkan sembelit.

  • Berat badan naik secara tiba-tiba

  Ada masanya pemilihan makanan boleh menjadi punca pertambahan berat. Anda mungkin memilih sesuatu yang dianggap sihat tetapi hakikatnya ia lebih banyak kandungan pada kalori, lemak, dan gula.

  Jangan tertipu dengan label “bebas-gluten” atau “bebas susu”.

  • Gas

  Sayur-sayuran tepung, seperti brokoli, kubis bunga dan kubis mengandungi penuh dengan nutrien dan sifat pencegahan kanser. Pengambilan secara berlebihan boleh menghasilkan gas menyebabkan kekejangan dan kembung.

  Pastikan menambah satu hidangan sayur-sayuran yang penting ke sayuran lain, seperti goreng dengan cendawan, lada, dan brokoli.

  • Pembakaran (Burnout)

  Anda mungkin terasa terlalu banyak kerja dan supaya anda membuat pesanan untuk menjadikan kehidupan anda lebih mudah. Ini berlaku kepada semua orang.

  Itu sebabnya pengurusan masa sangat penting. Anda perlu membina masa untuk merancang dan menyiapkan makanan anda atau anda akan keluar dan tidak akan dapat mencari sesuatu yang serasi dengan rancangan makan anda.

  Jadi, anda akan terlalu lapar, atau anda makan dengan sesuatu yang tidak biasa.

  Anda juga boleh menyimpan pantri dan peti sejuk dengan makanan yang sihat (seperti sayur-sayuran pracincang, dan kacang tin) untuk membantu mengurangkan masa masakan.

  • Kekecewaan

  Matlamat adalah alat motivasi yang indah. Ia juga bersedia untuk merasa sedih jika anda melakukan sesuatu yang tidak realistik, seperti kehilangan 10 paun dalam dua minggu atau makan karbohidrat sifar.

  Anda juga boleh terpaku pada ketiga-tiga nombor pada skala penimbang dan kehilangan kesan kesihatan yang lain, seperti mempunyai lebih banyak tenaga atau tidur lebih baik. Itu cara yang lebih mendalam dan menilai kejayaan anda.

  Amalan pemakanan seimbang baik untuk kesihatan jantung

  makanan sihat

  Tidak ada yang lebih penting daripada menjaga jantung berhati-hati. Melakukan senaman biasa, mengawal stress dan tiada tabiat merokok adalah perkara biasa dilakukan untuk penjagaan hati.

  Selain itu anda juga disarankan untuk mengambil pelbagai makanan yang kaya nutrisi serta menyihatkan jantung.

  • Salmon

  Salmon, ikan air sejuk mempunyai kandungan yang sangat tinggi bagi menyihatkan jantung asid lemak omega-3. Ia sangat berkesan dalam menurunkan tekanan darah.

  Kesan anti-pembekuan pada asid lemak omega-3 boleh memastikan pembekuan darah pada teluk dan mengekalkan aliran darah anda.

  Tidak perlu disebutkan kuasa mereka dalam menurunkan trigliserida, sejenis lemak yang mampu mendedahkan orang ramai untuk mendapat penyakit kardiovaskular.

  Tambahan pula, pakar kardiologi membuktikan yang salmon kaya dengan sumber carotenoid astaxanthin, anti-oksidan kuat yang sangat istimewa.

  Jika anda sukar mencari ikan salmon yang sesuai dengan cita rasa anda, anda boleh memilih ikan berminyak lain seperti tuna, sardin, makerel, ikan hering, atau ikan traut – ikan yang boleh memberikan manfaat yang sama untuk jantung anda.

  • Oat

  Apa lagi yang lebih menyihatkan berbanding dengan permulaan hari baru dengan semangkuk oat yang berwap, dipenuhi dengan potassium, folat dan asid lemak omega-3.

  Ia bijirin penuh bernutrisi dan kaya dengan sumber mineral serta vitamin. Tambahan pula, oat dibungkus dengan tinggi amaun beta-glucan, sejenis serat yang mampu menurunkan kolesterol LDL anda – kolesterol jahat, sekali gus membantu membersihkan arteri.

  • Bayam

  Bayam adalah salah satu sayuran yang paling sihat di dunia sayur-sayuran. Warnanya yang kaya dan berwarna gelap berasal daripada pelbagai jenis vitamin, fitokimia, lutein, kalium dan mineral (terutamanya seperti folat, zat besi).

  Ia boleh memelihara penglihatan anda, melawan penyakit dan melindungi daripada penyakit kardiovaskular.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. https://www.healthyeating.org/nutrition-topics
  2. https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/healthy-eating.htm
  3. https://www.narayanahealth.org/blog/importance-of-balanced-diet-for-a-healthy-lifestyle/
  4. https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/index.html
  5. http://www.myhealth.gov.my/pemakanan-sihat-untuk-remaja/

   

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 01/06/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung